Singapur araştırması dikkat çekici sonuçlar verdi: Yapay zeka sohbet robotları ön yargılı yanıtlar veriyor

Singapur araştırması dikkat çekici sonuçlar verdi: Yapay zeka sohbet robotları ön yargılı yanıtlar veriyor

Singapur'da yapılan bir araştırma, bazı yapay zeka sohbet robotlarının kültür, cinsiyet ve ırk ile ilgili sorulara ön yargılı ve stereotipik yanıtlar verdiğini ortaya koydu. Uzmanlar, bu durumun AI teknolojilerinin daha kapsamlı ve etik bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yapay zeka (YZ) sohbet robotlarının hızla gelişen popülaritesi, birçok farklı alanda kullanılmalarını sağlamışken, bu teknoloji ile ilgili bazı etik endişeler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Singapur'da yapılan yeni bir araştırma, YZ sohbet robotlarının kültür, cinsiyet ve ırk gibi konularda önyargılı yanıtlar verdiğini ortaya koydu.

The Straits Times gazetesinin haberine göre, Singapur Bilgi İletişim Medya Geliştirme İdaresi (IMDA) ile uluslararası yapay zeka denetim firması "Humane Intelligence" tarafından yapılan çalışmada, Büyük Dil Modellerine (LLM) kültür, dil, sosyo-ekonomik durum, cinsiyet, yaş ve ırkla ilgili sorular sorularak "ön yargıları" test edildi.

54 bilgisayar ve beşeri bilimler uzmanı ve 300 çevrim içi katılımcıdan oluşan grupla yapılan çalışmada, Facebook'un çatı şirketi Meta'nın geliştirdiği Llama 3.1, Amazon destekli Claude-3.5, Kanada merkezli yapay zeka girişimi Cohere for AI'ın bir modeli olan Aya ve AI Singapore'nin Sea Lion modeli incelendi.

"ETİK İLKELERE DAYALI GELİŞTİRME ŞART"

Bu modellerin, İngilizce'nin dışında 8 Asya dilinde sorgulandığında ırksal ve kültürel olarak "saldırgan" cevaplar verdiği tespit edildi.

Söz konusu 4 yapay zeka modeli tarafından üretilen 5 bin 313 yanıtın yarısından fazlasının "taraflı" olduğu belirlendi.

Araştırmayla bölgesel dillerde yapay zeka tarafından üretilen her üç yanıttan ikisinin, İngilizce yanıtların ise yaklaşık yarısının "ön yargılı" olduğu ortaya kondu.

Yapay zeka modellerinin, en çok cinsiyet kalıplarında ön yargılı olduğu, kadınları "bakıcılık" ve "ev işleri" yaparken, erkekleri ise "iş hayatında" tasvir ettiği kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN