Yeni dolandırıcılık yöntemi ifşa oldu: Sahte UYAP sitesiyle kandırıyorlar!

Yeni dolandırıcılık yöntemi ifşa oldu: Sahte UYAP sitesiyle kandırıyorlar!

Dolandırıcılar bu sefer de sahte UYAP sitesiyle "Hakkınızda icra takibi var, ceza ödemeniz gerekiyor" gibi SMS'ler atarak vatandaşları kandırıyor. Dolandırıcıların bu yeni yöntemi avukatlar tarafından ifşa ediliyor.

Sosyal medyada bir avukat, müvekkilinin nasıl dolandırıldığını anlattı. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nin (UYAP) benzeri bir site yaparak insanları kandıran dolandırıcılar hakkında bilgi veren avukat, dolandırıcıların parasını almak istedikleri kişileri SMS yoluyla sahte UYAP sitesine yönlendirdiklerini anlattı.

Avukat "Dolandırıcılıkta zirve!" diyerek paylaştığı olayla ilgili şu ifadelere yer verdi:

"Arkadaşım aradı benim bir ceza ödemem gerekiyor yanlış ödemek istemiyorum yardım eder misin dedi. Ne cezası dedim. Anlatmaya başladı. İşte bir avukat haber verdi. Uyaptan da baktım kimlik numaram ve edevlet şifremle, doğru söylüyor yalan değilmiş dedi.

Gönder bana ekran görüntüsü dediğimde; dolandırıcı şahısların uyap benzeri bir link üzerinden tıklayarak erişim oluşturdukları uyap görünümlü bir internet sitesine yönlendirerek, bu sitede sahte dava dosyaları gösterdiğini anladık.

Bu siteye TCKN ve e-devlet şifresi ile giriş yaptığını düşünerek dosyalarına bakan, kontrol eden insanlar, gerçekten de böyle bir dosyalarının olduğunu düşünerek hızlıca icraya koyulmaması için sözde cezalarını ödemek durumunda bırakılarak nefis bir şekilde dolandırılıyorlar."

NASIL KANDIRIYORLAR?

UYAP'ın resmi internet sitesi olan uyap.gov.tr (https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp) yerine dosya.uyapturkiye.org adlı sahte siteye yönlendirilen mağdur vatandaşlar bu sitede T.C. Kimlik No ve e-devlet şifrelerini girerek haklarında düzenlenmiş sahte dava dosyalarıyla karşılaşıyor. Bu sahte evraklarda ise ödeme yapmaları isteniyor. Ödeme için de dolandırıcının IBAN numarası paylaşılıyor.

İşte sahte UYAP sitesinden görüntüler:

sahte-uyap1-001.jpg

sahte-uyap2.jpg

NE YAPMALI?

Vatandaşların bu tür tuzaklara düşmemesi için her şeyden önce gov.tr uzantılı doğru internet sitesine girmesi ve adres çubuğunda http değil https yazmasına dikkat etmesi gerekiyor.

Devletin şahıs adına ödeme yapmaya yönlendirmesinin olanaksızlığı göz önünde bulundurulmalı ve dolandırıcıların IBAN üzerinden ödeme almak için bir yol arayacağı bilinmeli.

Bu sitelere girilen e-devlet şifreleri de derhal değiştirilmeli.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN