Türk edebiyatının önemli isimlerinden Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti

Türk edebiyatına ve tiyatrosuna önemli eserler kazandıran, edebiyatımızın öncü kalemlerinden yazar Adalet Ağaoğlu vefat etti. Ölmeye Yatmak, Fikrimin İnce Gülü, Düğün Gecesi gibi romanlarıyla ünlü Ağaoğlu’nun vefatının ardından üzüntüsünü dile getiren yazar Buket Uzuner “Edebiyatımızın önemli yazarlarındandır ve hep öyle kalacaktır, uğurlar olsun” dedi.

Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Adalet Ağaoğlu, 3 gündür yoğun bakımda gördüğü tedavi sonrasında çoklu organ yetmezliği nedeniyle dün sabaha karşı 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ankara’da bir hastanede yaşamını yiteren Ağaoğlu’nun vefatını Boğaziçi Üniversitesi “Edebiyatımızın büyük ismi, Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora sahibi değerli yazar Adalet Ağaoğlu’nu kaybettik. Eserleriyle her zaman yaşayacak” ifadeleriyle duyurdu. Geçtiğimiz yıl verdiği bir röportajda “Bu kadar uzun yaşamayı hiç istemezdim, kendimden sıkıldım, dünyanın bu halini görmek istemezdim” ifadelerini kullanan Ağaoğlu’nun vefatı edebiyat dünyasını ve okurlarını yasa boğdu.

Ağaoğlu’nun ardından edebiyat dünyasından birçok isim sosyal medya hesabından veda mesajları paylaştı. MSGSÜ Rektörü yazar Handan İnci “Türkiye’nin güçlü ve değerli romancısı artık kitaplarıyla yaşayacak”, yazar Buket Uzuner “Edebiyatımızın önemli yazarlarındandır ve hep öyle kalacak”, KARAR yazarı şair Ömer Erdem “Bir sevgiliyi kaybetmek... Güle güle Adalet Ağaoğlu. Dünya ölüm kadar yazı hepsinden öte’ ifadeleriyle ünlü yazara veda ettiler. Siyaset dünyasından ise Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ‘Romanlarıyla hayata farklı pencerelerden bakmamızı sağladı”, Deva Partisi Lideri Ali Babacan “Eşsiz romanlarıyla bize yeni pencereler açtı”, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş “Ankara’mızın yetiştirdiği, Cumhuriyetimizin güçlü kalemlerinden Adalet Ağaoğlu’nu kaybettiğimizi üzüntüyle öğrendim” cümleleriyle baş sağlığı dilediler.
Adalet Ağaoğlu’nun cenazesi bugün Ankara Kocatepe Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda Temmuz 2018’de kaybettiği 64 yıllık eşi Halim Ağaoğlu’nun yanına defnedilecek.

Eserleriyle bugüne kadar birçok ödüle layık görülen yazarın vefatını, yazar Semih Gümüş, sosyal medya hesabından duyurdu.

İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün (TUDEB) resmi Twitter hesabından da "Türk edebiyatının usta kalemi Adalet Ağaoğlu'nu kaybetmenin hüznünü yaşıyoruz. Başımız sağ olsun." paylaşımı yapıldı.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi sosyal medya hesabından ise "Edebiyatımızın büyük ismi, Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora sahibi değerli yazar Adalet Ağaoğlu'nu kaybettik. Eserleriyle her zaman yaşayacak." açıklamasına yer verildi.

'KENDİMDEN SIKILDIM'

Geçen yıl Sabah gazetesine bir röportaj veren Adalet Ağaoğlu, eşinin ölümünden sonra kendisini yarım hissettiğini söyleyerek, “Bu kadar uzun yaşamayı hiç istemezdim, kendimden sıkıldım” demişti.

ADALET AĞAOĞLU KİMDİR?

1929’da Ankara Nallıhan’da doğan Adalet Ağaoğlu hafız Mustafa Sümer’in dört çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. 1950 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 1946’da Ulus gazetesinde tiyatro eleştirileri yayımlayarak yazarlığa başlayan yazar, 1948-50 arasında Kaynak Dergisi’nde şiirlerini yayımladı. Açılan bir sınavla Ankara Radyosu’na giren yazar, 1951-1970 yılları arasında burada ve kuruluşundan sonra TRT’de çeşitli görevlerde bulundu. Kurumun özerkliğine el konulması gerekçesiyle TRT Radyo Dairesi Başkanlığı’ndan istifa etti ve 1970’den bu yana yazarlıktan başka bir işle uğraşmadı. Yazarlık serüvenine tiyatro eserleri ile başlayan Ağaoğlu, ‘Çatıdaki Çatlak’ oyunu ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle Devlet Tiyatroları repertuvarından kaldırılınca ‘Dokunsalar bile kalır’ düşüncesiyle roman yazımına yöneldi. İlk romanı ‘Ölmeye Yatmak’ 1973’te yayımlanan yazar, 12 eylül 1980 askeri darbesinin yaşandığı günlerde ‘askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif (küçük düşürmek)’ suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sonra aklandı. Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak’tan sonra yazdığı Bir Düğün Gecesi ve Hayır adlı üçlemesi birçok ödül kazandı. Sait Faik, Sedat Simavi, Orhan Kemal gibi birçok önemli ödülün sahibi olan Ağaoğlu, 1995’te Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Ağaoğlu, tiyatro, şiir, roman gibi farklı türlerde eserler verdi ve eserleri farklı mecralarda ilgilisiyle buluştu.

İlk romanı "Ölmeye Yatmak"ı 1973'te yayımlanan Ağaoğlu, farklı zamanlarda Sait Faik Hikaye Armağanı, Türk Dil Kurumu Tiyatro Ödülü, Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü, Türkiye İş Bankası Edebiyat Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı, Aydın Doğan Vakfı Roman Ödülü, Madaralı Roman Ödüllerini almaya hak kazandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN