Türkiye-Macaristan'ın dostluğunu temsil eden parkın açılışı yapıldı

Türkiye-Macaristan'ın dostluğunu temsil eden parkın açılışı yapıldı

Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluğu pekiştirmek adına Zigetvar kentinde inşa edilen dostluk parkının açılışı, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Osmanlı hanedan üyelerinin katılımıyla açıldı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan'ın Zigetvar kentindeki Türk-Macar Dostluk Parkı'nın açılışına katıldı.

Kaynak, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ile Macaristan'ın Zigetvar kentindeki Türk-Macar Dostluk Parkı'nın açılışı yaptı.

OSMANLI HANEDAN AİLESİNİN ÜYELERİ KATILDI

Törende Kaynak, Ader ve Kitaroviç’in yanı sıra Osmanlı hanedan ailesinin bazı üyeleri de Kanuni Sultan Süleyman ile Macar komutan Zrinyi Miklos'un anıtına çelenk bıraktı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) katkısıyla restorasyon süreci geçen nisanda başlayan Türk-Macar Dostluk Parkı 11 bin 638 metrekare alan üzerine kurulu.

16-09/07/57d0122b67b0a93ed0ee9012.jpg

Çevresine aydınlatma sistemi kurulan parkta, ağaçlandırma ve peyzaj çalışması da yapıldı.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliğine 99 yıllığına kiralanan Türk-Macar Dostluk Parkı, 1994 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmıştı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, 1566'da Zigetvar kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği mekanı da ziyaret etti.

16-09/07/57d0137267b0a93ed0ee9025.jpg

'İÇ ORGANLARININ DEFNEDİLDİĞİ YER BULUNDU'

Veysi Kaynak, 1566 yılındaki Zigetvar kuşatması sırasında hayatını kaybeden Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği yerin kesin olarak bulunduğunu açıkladı.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Macaristan'da bulunan Kaynak, Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin TİKA tarafından yapılan çalışmalar sonucu bulunduğunu belirterek, “Hocamızın verdiği bilgilere göre hem yapı malzemesi hem de yapının formülü itibariyle yüzde 100 emin olabileceğimiz bir netice elde edildi. Bu projeyi TİKA finanse etti. Burada aynı zamanda Macar bilim insanları da görev aldı. Bu hem bizim hem de Macar tarihi için önemli bir kazanımdır.” diye konuştu.

Türkiye Proje Ekip Başkanı Prof. Dr. Ali Uzay Peker de geçen yıl yapılan kazılarda bazı bulgulara ulaştıklarını dile getirerek, “Bu yıl Haziran ve Temmuz aylarında yaptığımız çalışmalar neticesinde türbenin yanındaki hem tekkeyi hem de camiyi ortaya çıkardık. Yapı kompleksi olarak Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi kesin olarak ortaya çıkarılmış oldu.” ifadelerini kullandı.

16-09/07/resimid_3876077.jpg

ÖLÜMÜ GİZLENDİ

Zigetvar Kalesi’nin kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizlendi. Cesedi bozulmasın diye iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gömüldü. Bedeni ise muhasaradan sonra İstanbul’a getirilerek Süleymaniye Cami avlusundaki bugünkü yerine gömüldü.

Kanuni'nin ölümünden sonra tahta geçen 2. Selim, babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe, etrafına da külliye yaptırdı. 150 yıl kadar kalan bu yapılar daha sonra Zigetvar Kalesi'ni işgal eden Habsburg askerleri tarafından yıkıldı. Daha sonra Macarlar tarafından bu bölgeye türbe anlamına gelen "Turbek" ismi konuldu. Türbenin üzerine yapıldığı tahmin edilen kilisenin adına da Turbek Kilisesi denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN