Uykuda sürekli dişinizi sıkıyorsanız hemen doktora başvurun

Uykuda sürekli dişinizi sıkıyorsanız hemen doktora başvurun

Çoğu insan zaman zaman uykuda dişlerini gıcırdatır ve sıkar. Ancak uykuda diş sıkma sürekli olduğunda tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi yöntemi ise, sorunun nedenine ve ağırlığına göre değişir.

Tıbbi olarak bruksizm adı verilen uykuda diş sıkma, genellikle zarar vermez, ancak düzenli olarak meydana geldiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir. Uykuda diş sıkan bir kişinin tedavisi ancak doktor kontrolünde gerçekleşir.

UYKUDA DİŞ SIKMA NEDEN OLUR?

Diş sıkma stres ve endişeden kaynaklansa da, genellikle uyku sırasında ortaya çıkar ve eksik veya çarpık dişlerden de kaynaklanır. Bazı kişilerde ise uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğundan da kaynaklanabilir

DİŞ SIKMA NASIL ANLAŞILIR?

Diş sıkma, genellikle uyku sırasında meydana geldiğinden, çoğu insan dişlerini sıktığının farkında değildir. Bununla birlikte, uyandığınızda donuk, sürekli bir baş ağrısı veya ağrılı çene, bruksizmin açık bir belirtisidir. Çoğu zaman insanlar dişlerini sıktığını sesleri işiten sevdiklerinden öğrenirler.

DİŞ SIKMA NEDEN ZARARLIDIR?

Bazı durumlarda, kronik diş sıkma, dişlerin kırılmasına, gevşemesine veya kaybına neden olabilir. Kronik öğütme, dişleri köklerine kadar aşındırabilir. Bu olaylar meydana geldiğinde köprüler, kronlar, kök kanalları, implantlar, kısmi protezler ve hatta tam protezler gerekebilir.

Uykuda diş sıkma, sadece dişlere ciddi biçimde zarar vererek diş kaybına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çenenizi etkileyebilir, TMD / TME'ye neden olabilir veya kötüleştirebilir ve hatta yüzünüzün görünümünü değiştirebilir.

NEDENİ BELİRLEME

Diş hekiminiz bruksizminiz olduğundan şüphelenirse, genel diş sağlığınız, ilaçlarınız, günlük rutinleriniz ve uyku alışkanlıklarınız hakkında sorular sorarak nedenini belirlemeye çalışır.

Bruksizmin boyutunu değerlendirmek için diş hekiminiz şunları kontrol edebilir:

Çene kaslarınızdaki hassasiyet

Kırık veya eksik dişler gibi belirgin diş anormallikleri

Genellikle X ışınları yardımıyla dişlerinizde, altta yatan kemiğinizde ve yanaklarınızın iç kısmında meydana gelen diğer hasarlar

TEDAVİSİ

Çoğu durumda tedavi gerekli değildir. Pek çok çocuk tedavi olmaksızın bruksizmden kurtulur ve birçok yetişkin dişlerini terapi gerektirecek kadar gıcırdatmaz veya sıkmaz. Bununla birlikte, sorun şiddetliyse, seçenekler arasında daha fazla diş hasarını önlemek ve çene ağrısını veya rahatsızlığını gidermek için belirli diş yaklaşımları, tedaviler ve ilaçlar bulunur.

DENTAL YAKLAŞIMLAR

Sizde veya çocuğunuzda uykuda diş sıkma alışkanlığı varsa, doktorunuz dişlerinizi korumanın veya iyileştirmenin yollarını önerebilir. Bu yöntemler dişlerinizin yıpranmasını önleyebilir veya düzeltebilirse de bruksizmi durdurmayabilirler:

Ateller ve ağız koruyucuları. Bunlar, sıkma ve gıcırdatmanın neden olduğu hasarı önlemek için dişleri ayrı tutmak için tasarlanmıştır. Sert akrilik veya yumuşak malzemelerden yapılabilirler ve üst veya alt dişlerinizin üzerine oturabilirler.

Diş düzeltme. Şiddetli vakalarda (diş aşınması düzgün çiğneme yetersizliğine ya da hassasiyete yol açtığında) diş hekiminizin dişlerinizin çiğneme yüzeylerini yeniden şekillendirmesi veya hasarı onarmak için kuronlar kullanması gerekebilir.

DİĞER YAKLAŞIMLAR

Bu yaklaşımlardan biri veya birkaçı uykuda diş sıkmayı hafifletmeye yardımcı olabilir:

Stres veya kaygı yönetimi. Dişlerinizi stres nedeniyle sıkıyorsanız, meditasyon gibi gevşemeyi teşvik eden stratejiler öğrenerek sorunu önleyebilirsiniz. Bruksizm kaygı ile ilgiliyse, lisanslı bir terapist veya danışmandan tavsiye yardımcı olabilir.

Davranış değişikliği. Bruksizminiz olduğunu keşfettiğinizde, uygun ağız ve çene pozisyonunu uygulayarak davranışı değiştirebilirsiniz. Diş hekiminizden ağzınız ve çeneniz için en iyi pozisyonu size göstermesini isteyin.

İLAÇLAR

Genel olarak, ilaçlar uykuda diş sıkma tedavisi için çok etkili değildir ve etkinliklerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bruksizm için kullanılabilecek ilaç örnekleri şunları içerir:

Kas gevşeticiler. Bazı durumlarda, doktorunuz yatmadan önce kısa bir süre için bir kas gevşetici almayı önerebilir.

Botoks enjeksiyonları. Bir tür botulinum toksini olan Botox enjeksiyonları, diğer tedavilere cevap vermeyen şiddetli bruksizmi olan bazı kişilere yardımcı olabilir.

Anksiyete veya stres için ilaç. Doktorunuz, bruksizminize neden olabilecek stres veya diğer duygusal sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için kısa süreli antidepresanlar veya anti-anksiyete ilaçları kullanmanızı önerebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN