‘Uyutma’ taktiğiyle zafere yürüyor

‘Uyutma’ taktiğiyle zafere yürüyor

Almanya’da genel seçimlere bir ay kala Şansölye Merkel yarışı açık ara önde götürüyor. Uzmanlara göre Merkel, bu başarısını ‘uyutma taktiğine’ borçlu. Bu taktik, ülke gündeminde sıcak bir tartışma konusunun ortaya çıkmasını engelleyerek seçmeni ilgisizleştirmeye dayanıyor.

Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak federal genel seçimler öncesinde, Şansölye Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) açık ara favori konumunda. Alman medyasında yayımlanan son anketlere göre CDU’nun oy oranı yüzde 38. Koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise CDU’yu yüzde 24’le takip ediyor. Önümüzdeki ay yapılacak seçimlerde büyük bir sürpriz olmadığı takdirde Merkel, üst üste dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturacak. Bu da Merkel’in ülkeyi 16 yıl boyunca yönetmesi anlamına geliyor. Öte yandan Almanya’da halkın seçim sürecine ilgisi son derece düşük. Allensbach şirketi tarafından yapılan ankete göre, seçmenlerin yüzde 45’i sonuçların şimdiden belli olduğunu düşünüyor. Almanya uzmanları, bu durumu Merkel’in ‘seçim kazanma taktiğinin’ sonucu olarak yorumluyor. Foreign Policy dergisinde Paul Hockenos tarafından kaleme alınan yazıda, Merkel’in Almanya’yı istikrarlı bir ülke haline getirdiği, ancak bunun karşılığında demokratik tartışma ortamının zayıfladığı vurgulanıyor.

CDU ve CSU’nun seçim bildirgelerinin neredeyse birbirinin aynısı olduğuna ve hiçbir yenilik içermediğine dikkat çeken Hockenos, Merkel’in kendini sıradan Almanların gözünde ‘siyaset üstü’ kılmayı başardığını belirtiyor. Berlin Özgür Üniversitesi’nden siyaset bilimci Gero Neugebauer de benzer görüşte. “Merkel o kadar çok şey başardı ki onun hata yaptığını ya da her şeyi bilmediğini kanıtlamak çok zor” diyen Neugebauer, seçim sürecinin ‘uyuklama’ biçiminde ilerlediğini dile getiriyor. Alman kamuoyunda ‘Merkel metodu’ olarak adlandırılan bu taktiği, ‘asimetrik demobilizasyon’ şeklinde tanımlıyor. Neugebauer’e göre Merkel’in 2013 seçimlerinde de uyguladığı bu taktik, şu esaslara dayanıyor: Ülkede muhalefetin kullanabileceği ‘sıcak’ bir tartışmanın ortaya çıkmasını engellemek ve böylece seçmenlerin, büyük partiler arasında fark olmadığını düşünmesini sağlamak. Alman siyaset bilimciye göre durum böyle olunca seçmenler de iktidar partisini değiştirmeye gerek görmüyor. Neugebauer, mülteci krizi, küreselleşme, eşcinsel evliliği ve otomotiv devlerinin emisyon skandalları gibi konularda ‘hem nalına hem mıhına’ şeklinde bir tavır izleyerek büyük tartışmaların ortaya çıkmasını engellediğini savunuyor.

SOSYAL MEDYAYA SEÇİM BASKINI

Sosyal medya devi Facebook, Almanya’da yaklaşan 24 Eylül seçimleri nedeniyle 10 bin hesabı askıya aldığını bildirdi. Facebook’tan yapılan açıklamada, bu hesapların gerçeği yansıtmayan haber ve dezenformasyon ürettiği belirtildi. Ülke mahkemeleri, sosyal medya paylaşımlarına da ceza vermekten geri durmadı. “Merkel, herkesin gözü önünde taşlansın” diye yazan bir kişiye mahkeme 2 bin dolar ceza verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN