Varoufakis: Altı aylık benzinimiz var

Varoufakis: Altı aylık benzinimiz var

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan’daki nakit sıkıntısına rağmen ülkenin daha 6 aylık yakıtı ve dört aylık ilaç stoku bulunduğunu belirtti. Varoufakis, Yunan halkına tekrar tekrar “Hayır” çağrısında bulundu.

[Karar]

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan’ın mevcut durumu ile ilgili şok bir açıklama yaptı ve nakit sıkıntısına rağmen ülkenin daha 6 aylık yakıtı ve dört aylık ilaç stoku bulunduğunu vurguladı. 

Daily Telegraph’a konuşan Varoufakis, Yunanistan’ın, "Uzun bir kuşatmaya dayanabilmek için yeterince stok yaptığını" ifade etti. 

Halk oylamasından 'hayır' çıkması halinde, hükümetin, kreditörlerin yeniden müzakere masasına döneceklerine inandığını ifade eden Varoufakis, Yunan bankalarındaki paraların tükenmek üzere olduğunu söyledi ve "Bankalar hafta sonuna, belki de Pazartesi gününe kadar dayanabilir” dedi.

Varoufakis: "Kreditörlerin yaptıkları terörizm"

Öte yandan, El Mundo'ya konuşan Varoufakis, kreditörlerin Yunanistan’a yaptıklarını "terörizm" olarak niteledi ve “Neden bankaları kapatmak için bizi zorladılar. İnsanlara korku aşılamak için. Ve terörü yaydığın zaman, terörizm olur” dedi. 

Pazar günü yapılacak referandumda ‘Hayır’ çıkması halinde de kreditörlerle yeni bir anlaşmanın mümkün olduğunu ifade eden Varoufakis, anlaşmaya varılmaması halinde bunun iki taraf içinde de çok masraflı olacağının altını çizdi. 

Varoufakis, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Yarınki referandum Euro Bölgesi'nin bir üyesi olan Yunanistan’ın geleceğine karar verilecek bir referandum. Yunanistan batarsa 1 trilyon euro kaybedilecek. Bu da İspanya’nın bir yıllık gayri safi milli hasılasına denk geliyor. Çok para. Avrupa’nın buna izin vereceğine inanmıyorum.”

Le Pen, Çipras’a destek verdi 

Le Figaro’nun haberine göre, Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’den kreditörlerin önerilerini referanduma getiren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a destek geldi. Çipras’ın referandum kararından övgüyle bahseden Le Pen, yarın, Yunan halkının “Hayır” diyeceğine inandığını sözlerine ekledi. 

Sarkozy: Evet de çıksa, Hayır da çıksa Çipras gitmek zorunda 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Le Fİgaro’nun haberine göre, Sarkozy, bugün, referandumdan “Hayır” da çıksa, Çipras’ın istifa etmesi gerektiğini savundu. 

“Çipras, kendisini imkansız bir durumun içine soktu. Eğer Yunan halkı Avrupa’nın kurtarma planına ‘Evet’ derse, Çipras gitmek zorunda” diye konuşan Sarkozy, referandumdan “Hayır” çıkması halinde de, Çipras’ın Avrupalı ortaklarıyla masaya oturup daha zor şartlarda görüşmesi gerekeceğini belirtti. 

Her iki halükarda da Çipras’ın istifa etmesi gerektiğini dile getiren Sarkozy şöyle konuştu: 

“Bugünkü sorun, 18 Euro Bölgesi ülkesinin koruduğu Yunanistan’ı şimdi nasıl koruyacağımızı üç aşağı beş yukarı bilebilmek. Referandumun sonucu ne olursa olsun, Avrupa Birliği kendi ekonomi politikalarıyla uyum içinde olan bir ekonomik hükümetle karşı karşıya olmalı. Bu, hem çok kısa bir süre içinde gerçekleşmeli, hem de Fransız-Alman yaklaşımını temel alarak oluşturulmalı.”

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN