Sakallı ejder nedir, nasıl beslenir? Sakallı ejder ne ile beslenir?

Sakallı ejder nedir, nasıl beslenir? Sakallı ejder ne ile beslenir?

Avustralya'nın çöl bölgesinde yaşayan Bearded Dragon, Sakallı Ejder ismiyle de bilinmektedir. Özellikle son yıllarda evde beslenmesi yaygınlaşan bir kertenkele türü olarak karşımıza çıkan Bearded Dragon, insanlardan çekinmeyen uysal bir hayvan olarak görülmektedir. Ortalama ömrü 15 sene olan bu kertenkele hakkında araştırmalar devam ediyor. İşte Bearded Dragon hakkında merak edilen tüm detaylar…

Sakallı ejderler omnivor hayvanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani hem sebze hem de canlı omurgasız tüketen bir canlı türü olarak görülmektedir. Yavrulu genç ejderler diyetinde yüzde80 omurgasız yüzde20 ise sebze ve meyve tüketmektedir. Yetişkin ejderler ise yüzde20 canlı omurgasız yüzde80 sebze ve meyve tüketimi yapmaktadır. Yavru ejderleri roka, maydanoz, rendelenmiş havuç, muz dilimi, armut, yabanmersini, tere, elma, salatalık kabuğu, böğürtlen, marul, bal kabağı, çilek, üzüm, hindiba, kivi ve mango gibi besinler verilebilmektedir. İşte Bearded Dragon hakkında merak edilen tüm detaylar…

1. SEBZE SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sakallı Ejderler su teresi, roket, hindiba, tere, rendelenmiş butternut kabak, yeşil fasulye, tatlı patates ve brokolinin yanı sıra yabani bitkiler olan karahindiba, yonca ve muz yaprakları tüketebilmektedir. Hormon üretimini etkileyeceği düşünülen lahana tüketiminin de fazla olmasından kaçınmak gerekir. Asit içeriği bulunması nedeniyle mandalina, portakal, limon gibi turunçgiller ile sarımsak, soğan gibi besinlerde verilmemelidir. Bunun yanı sıra marul, ıceberg, kereviz gibi soluk sebzelerinde verilmesi doğru değildir. Sakallı ejderler için az miktarda pancar verilmesi de doğru bir atıştırmalık olacaktır.

Sakallı Ejder nasıl beslenir

2. KÜÇÜK DOSTUNUZA MEYVE VERİRKEN ÖLÇÜLÜ OLMALISINIZ

Sakallı Ejderler için meyveler diyet listesinin olmazsa olmazıdır. Ancak diyet listesinin küçük bir kısmında meyvelere yer vermek gerekir. Bu açıdan sakallı ejderleri muz, elma, ahududu, erik, şeftali, armut, karpuz, ananas, kiraz ve üzüm gibi meyveler verilebilir. Beslenme listesinde meyve eklerken meyvelerin daha çabuk çürümeye başladığını da unutmamak gerekir. Meyveler sık sık kontrol edilerek çürüme belirtisi olan meyvelerin verilmemesi gerekir

3. BEARDED DRAGON’U BESLERKEN EN ÖNEMLİ ÖGE: PROTEİN

Sakallı Ejderler için protein dengesi oldukça önemlidir. Ancak beslenme listesinde sakatat, beyaz ve kırmızı et, balık olmasa doğru değildir. Bununla birlikte ateş böceği gibi parlayan böceklerde kendisi için ölümcül bir etki ortaya çıkarabilir. Küçük dostumuzun et ihtiyacını karşılamak için kültür şeklinde temin edilerek evde rahatlıkla ve sağlıklı bir şekilde üretebileceğiniz (cırcır, un kurdu ve hamamböceği) böcek ve kurtlardan bir liste oluşturabilirsiniz.

Çekirge, ağustos böceği, hamamböceği çeşitleri (tercihen dubia veya tartara), morio kurdu, siyah asker sineği, un kurdu (sert kabuğundan dolayı devamlı un kurdu verilmemeli) ve ipekböceği tırtılı canlı olarak verilebilmektedir. Sakallı ejdere vereceğiniz yemin iki gözünün arasındaki mesafeden büyük olmaması önemli bir detaydır.D3’süz ve D3’lü kalsiyum takviyesi yavru ve yetişkin ejderleri verilmesi gereken besinlerden biridir. Bu takviye toz halinde satılmaktadır. Ejderleri beslemek için yemlere serpiştirerek verebilirsiniz.

sakallı ejder ne yer

3. SAKALLI EJDERİ SU TABAĞINDAN SU İÇMEYE ALIŞTIRMAK İÇİN

Sakallı ejderler vahşi doğada yaprak ve çiçek üzerinde biriken çiğ ve yağmur suyunu içmektedir. Bazı ejderler su kabı ile karşılaştığında ne yapacağını bilemeyebilir. Bu kapsamda Sakallı Ejderlerin su içmesini kolaylaştırmak için su kabının içerisine bir miktar sebze suyu eklenebilir. Kasede bulunan suyun ise daima taze olmasına dikkat ediniz.

4. SAKALLI EJDER YEMEK YEMİYOR: KORKMAYIN VE SEBEPLERİ ARAŞTIRIN

Sakallı ejderlerin yemek yememesinin iki nedeni bulunmaktadır. Yemek yemesinde ki ilk neden kış uyku döngüsü olabilir. Bu süreç içerisinde dinlenme dönemine girerler. İkinci nedeni ise hastalandığını gösterir. Kış uykusuna yatan ejderler farklı tepkiler gösterir. Bazıları yemek yemeyi keserek uzun bir süre kestirir veya tüm döngü boyunca da uyuyabilir. Fakat kış uykusu boyunca düzenli olarak beslenmesi ve su alması önemli bir yere sahiptir. Ejderler kış uykusu boyunca yemek ve güneşlenmek için sık sık uyanır. Acı veya rahatsızlık durumu da ejderlerin yemek yemeyi bıraktığı nedenler arasında yer alır. Ejder besleyen kişilerin düşük enerji, ruhsal olarak dalgalanmalar, vücutta şişkinlikler ve anormal davranışlara dikkat etmesi gerekir. Bu semptomlardan biri veya birkaçının görülmesi durumunda veteriner hekime başvurmak gerekir. Üreme ve dökülme mevsimi içerisinde de sakallı ejderlerin garip davrandığı görülür.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN