YT'den emekli olan kaç lira maaş alacak? EYT kıdem tazminatı ve maaş hesaplama ekranı

YT'den emekli olan kaç lira maaş alacak? EYT kıdem tazminatı ve maaş hesaplama ekranı

EYT ile ilgili gelişmeleri merakla bekleyen vatandaşlar maaşlarını nasıl hesaplayacaklarını da araştırıyor. Peki emekli maaşı nasıl hesaplanır? Tüm detaylar haberimizde.

EYT ile ilgili gelişmeler devam ederken emekli olmak isteyen vatandaşlar ne kadar maaş alacaklarını araştırmaya başladı. Peki EYT ile emekli olan vatandaşlar nasıl maaş hesaplayacak? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EYT DÜZENLEMESİ

AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akbaşoğlu EYT düzenlemelerinin 2023 senesi başında yasalaşacağını belirtti. EYT ile ilgili çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Akbaşoğlu Cumhurbaşkanı onayından sonra yasanın Meclisten geçeceğini belirtti.

EYT MAAŞI

EYT yasasıyla birlikte emekli olarak vatandaşların emekli maaşlarını çalışma günleri, prim ödemeleri gibi birçok etken değiştirecek. Maaşlar SGK tarafından hazırlanan robot sayesinde hesaplanabilir. Kesin olmasa da yapılan hesaplamayla emekli maaşı hemen hemen aynı oranda ortaya çıkar. Emekliler SGK tarafından 4A, 4B ve 4C olarak üçe ayrılıyor. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken de prim ödeme günü, sigorta, ödenen prim miktarı, yaş gibi birçok etken sayılıyor. Emekli maaşı ödemeleri sorgulaması e-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir.

EYT Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır

SGK EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

SGK emekli maaşı hesaplama işlemleri 4A emekli olacak vatandaşlar için uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresinden kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus şehri ve doğum tarihi bilgileri girilerek hesaplanabilmektedir.

BAĞKUR EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI

Bağ-Kur yani 4B kapsamında emekli olacak vatandaşlar e-Devlet sistemine kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak maaş sorgulamalarını yapabilirler. Hizmet Dökümü sayfasına girdikten sonra 4B emekli maaşı hesaplama seçeneğini seçerek esnaf ya da tarım işçisi seçeneğini seçtikten sonra maaşınızı hesaplayabilirsiniz.

4C EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

4C kapsamında emekli olacak vatandaşlar da maaşlarını e-Devlet sistemi üzerinden ya da SGK internet sitesinden hesaplanabilmektedir.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI

Yapılan son zamlarla birlikte en düşük memur maaşının 9 bin TL olmasıyla birlikte memur emeklisi vatandaşların emekli maaşları da 6 bin TL oldu. Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar ise 4 bin 197 TL emekli maaşı alıyor. En düşük emekli maaşı ise 3 bin 500 TL. TBMM Plan Bütçe Komisyonu kararı sonrasında 2 bin 500 TL olan emekli maaşı 3 bin TL'ye çıkarılması planlanırken 3 bin 500 TL olarak belirlendi.

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK

EYT düzenlemesi yasalaştıktan sonra 1999 senesinden önce işe giren ve 25 senesini doldurmuş erkeklerle, 20 senesini doldurmuş kadınlar başka bir şart aranmadan emekli olabilecek.

EYT EMEKLİ MAAŞI

EYT yasasıyla birlikte emekli olan vatandaşlar için emekli maaşı düzenlemeleri henüz tam olarak bitmiş değil. En düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılması planlanıyor. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN