Yaz sezonunda 120 milyon dolarlık kayıp

Yaz sezonunda 120 milyon dolarlık kayıp

Türkiye’yi özellikle turizm tarafında da sert etkileyen korona salgını geçen yıla göre 11 milyar dolarlık bir kaybı işaret etti. Sadece 3 aylık süreçte bacasız sanayinin 120 milyon dolar kaybettiği hesaplandı.

Türkiye turizmden beklediği etkiyi bu yıl salgından dolayı elde edemedi. Hem yabancı ziyaretçi sayısında hem de gelir tarafında büyük bir kayıp yılı yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre haziran, temmuz ve ağustos aylarında Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81,5 geriledi. 

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, geçen yıl yaz aylarında Türkiye’yi ziyaret eden 20 milyonu aşkın turist, kişi başı ortalama 666 dolar harcama yapmıştı. Bu yıl ise Haziran-Ağustos döneminde Türkiye’ye gelen turist sayısı 3.7 milyona geriledi. 2019 yılındaki ortalama harcama miktarı baz alınarak 2020 geliri için bir hesaplama yapılırsa yaz aylarında turizm gelirinde 11,1 milyar dolarlık bir kayıp olduğu görülüyor. Bu da üç aylık dönem boyunca sektörün her gün en az 120 milyon dolar kaybettiğini gösteriyor. BBC Türkçe’ye konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı kuruluşu Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Birol Akman, geçen yıl 40 milyar dolar olan turizm gelirinin bu yıl en iyi ihtimalle 13-15 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini söylüyor. 

Türkiye’nin aslından diğer turizm ülkelerine göre iyi bir performans sergilediğini söyleyen Akman “Önlemler bizi ekonomik olarak tam anlamıyla rahatlatmadı ama yaramıza merhem oldu. Ekonominin kötü olduğu bu dönemde birçok otel mali sıkıntıya girdi. Devletin vermiş olduğu Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli uzun dönemli krediler nispeten birçok otelimizi rahatlattı ama bir kısım otellerimizi de iflastan kurtarmaya yetmedi.”

İNGİLTERE TÜRKİYE’DEN SEYAHATİ KISITLADI, ALMANYA KALDIRDI

Almanya’nın üç hafta önce aldığı, aralarında Türkiye’nin de olduğu AB dışındaki çok sayıda ülkeye yönelik seyahat kısıtlamasına son verilmesi kararı yürürlüğe girdi. Ancak Türkiye’ye yönelik bazı şartlar sürecek. Kısıtlama yalnızca Aydın, Antalya, İzmir ve Muğla için kaldırıldı. Ayrıca Türkiye’ye gidenlerin dönüşten önce 48 saat içinde testten negatif sonuç alması zorunluluğu sürecek. Almanya, Kovid nedeniyle 31 Ağustos’a kadar AB ve Schengen Bölgesi dışındaki 160 ülke için seyahat uyarısında bulunmuştu. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın uyarılarını devam ettirdiği ülkeler ise Avustralya, Çin, Kanada, Rwanda ve Uruguay olarak dikkat çekti. Kötü haber ise İngiltere’den geldi. İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps Türkiye’nin Covid-19 açısından güvenli ülkeler listesinden çıkarıldığını duyurdu. Buna göre Birleşik Krallık’a Türkiye üzerinden seyahat edeceklerin ülkeye girişlerinden itibaren 14 gün süreyle karantinada kalması gerekecek. Ulaştırma Bakanı’nın paylaştığı duyuruya göre karantina uygulaması 3 Ekim Cumartesi günü başlayacak.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN