Eğitimde Teknoloji Adalet Getirir mi?

Türkiye’nin eğitime teknoloji desteği geçmişinde başarısız bir FATİH projesi var.
Hükümet o dönem ekonomik gelişmişliğin sarhoşluğuyla alt yapı oluşturmadan eğitime katkı sağlamak adına yaptıysa da istenilen olmadı. Hem öğretmenler hem öğrenciler teknolojiye hazırlıksız yakalanınca akıllı tahtalar verilen Ipadlar çöp olmaya terk edildi.

Kalem, kağıt yerini yavaş yavaş ıpad, bilgisayar, akıllı cep telefonlarına bırakıyor. İnternetin olduğu her bilişim aleti eğitime hizmetin bir parçası olmaya adaydır. Zaman ile yarışan öğrenciler okulda, serviste, evde ceplerinden telefonlarını çıkarıp ders çalışabilir hale geldi dünya. Başka bir tabirle seri üretimin yapıldığı dünya da sadece kara tahtada yapılan eğitim insanı çağın gerisine itiyor. Kara tahtayı teknolojiyle beslemek bir ihtiyaç. Eğitimin hızı, internet hızıyla ilerliyor.

Milli Eğitimde dünyadaki eğitim hızını uzun süreden beri takip ediyor. Yetersiz de olsa EBA ile teknolojiyi eğitimin hizmet ayağı haline getirmeye çalıştı. Lakin eğitimin teknoloji hızının çağın gerisinde olduğunu gören Ziya Hoca dün kameraların karşısına “Eğitimde Fırsat Adaleti” adlı çalışmayla geçti.

Eğitime teknolojik destek ihtiyaç alanları nelerdir? Öğrencilerin talepleri, Türkiye coğrafyasının farklılıklarından kaynaklanan eğitim aksamalarını, döküman eksikliğinin eğitime yansımaları gibi birçok alan belirlenmiş ve bu alanlardaki aksamaları teknolojiyi eğitimde kullanarak gidermeye kolları sıvamış.
Ziya Selçuk Bey, ülkede eğitim eşitliği sağlamak için öğrencilerin okullarda alamadıkları eğitimi bir parmak tuşu kadar yakınlarına götürüyor Eğitimde Fırsat Adaletiyle. Ülkemizde herkesin müşteki olduğu eğitim eşitliği olmayan öğrencilerin aynı sınava girmelerini teknoloji ile giderme çalışmasına daha bir öncelik vermiş.

Ziya Hoca, yaptığı her çalışmada öğretmeni her şeyin önceliğine alıyor. “Öğretmen sitemin omurgasıdır.” sözüyle öğretmeni sürekli motive ediyor. Öğretmen olmadan yol almanın mümkün olmadığına inanıyor. Dün yine ilk sözlerinden biri öğretmenin eğitim için ne kadar değerli olduğu üzerinde durdu. Öğretmene verdiği değeri “Eğitimde Fırsat Adaleti” çalışmasında meyveye dönüştürmüş. EBA’da oluşturulan ders anlatım video arşivlerini gönüllü öğretmenlerden oluşturmuş. Öğretmenlerin ders anlatımlarını izleyince öğrencilerin ne kadar şanslı olduklarını içimden geçirdim.

Bir işi gönüllü yapmak; anlatana kendisi olma rahatlığı, dinleyende de anlama güveni veriyor.
Ziya Hoca’nın önceliklerinden biri de teknolojiyi eğitimin hizmetine sunarak okullar arasındaki eğitim farkını gidermek. Her öğrenciye EBA üzerinden kaliteli eğitim eşitliği sunmak. Öğrenciler kendilerine verilen şifrelerle EBA’da anlamadıkları dersleri dinleyip, konu ile ilgili animasyonları izleyerek öğrencilere eğitimde eksiklerini giderme imkanı sunuyor. Her öğrenciye 3 GB ücretsiz internet ile imkanı olmayanlara katkı sağlıyor.
EBA’nın bir diğer önemli özelliği de “yapay zeka” ile pekiştirilmiş olması. Özellikle üniversiteye hazırlanan 11. Ve 12. sınıflar için verilen akademik destekte öğrenci yapamadıkları ya da yapmakta zorlandıkları konuları yapay zeka tespit ediyor. Bir rehber öğretmen gibi öğrenciye eksikleri konusunda önerilerde bulunuyor. Eksik konularıyla ilgili sorular hazırlayıp öğrenciye sunuyor. Üniversiteye hazırlamada bir okuldan bir dersaneden daha geniş arşivle hizmet sunuyor EBA. Her öğrenci bilgisayar ve cep telefonu üzerinden her an ders dinleyip soru çözebilir pratiğine kavuşmuş oluyor böylece.
Dün Ziya Selçuk İnstagram hesabında “Eğitimde Fırsat Adaleti” durumu özeti.
“Yıllardır sahadayım, çok farklı okullar, öğretmenler, öğrenciler, aileler gördüm. Şehirler farklı, yaşam koşulları farklı, imkanlar farklı... Ama bir yerde eşitlenmeliyiz. O da eğitimin kalitesi olmalı. Nitelikli eğitim içerikleri için çalıştık. Köydeki öğrenciyle şehirdeki öğrencinin, taşrada eğitim alanla merkezde eğitim alanın benzer eğitim imkanlarına sahip olabilmesi için çalıştık. Sınıftaki, okuldaki, evdeki, kapının arkasındaki çocuğa teknolojiyle erişebilmek için çalıştık. Elektronik Bilişim Ağı’mız Eba’yı yeni eğitim içerikleri ve stratejileriyle, kişiselleştirmeyle, oyunlaştırmayla yeniledik. E-okula kaydı olan her çocuğumuzun ve öğretmenimizin bir eba şifresi var. Öğretmenlerimizden, öğrencilerimizden ricam eba’yı eğitimin bütünsel değişimi için etkili bir şekilde kullanmaları, velilerimizden ricam çocuklarımızı eba’yı kullanmak için yönlendirmeleri. Ama önce lütfen şifrenizle girin, bakın ve inceleyin.”
Cumhurbaşkanımız aynı gün 5G’nin altyapısını hazırlayıp 5G’ye geçmeye çağrı yaparken teknolojinin arızi durumuna da uyarı yaptı.
Günümüzde teknoloji bağımlılığı sebebiyle adeta 'modern köleler'e dönüşen yığınlarla karşı karşıyayız.

Ne demişti Üstad?

“Her şey zıddıyla kaimdir.” Önemli olan nur akan oluklardan su alıp o suyu şifaya dönüştürmek. Yoksa tersi de mümkün.

YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum