Meselenin anayasa metodolojisiyle ilgisi yokmuş!

Miting meydanlarından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Millet sandık istiyor, kaçma, getir sandığı, kararı millet versin” çağrısında bulunan CHP Lideri Özgür Özel’e yanıt MHP Lideri Devlet Bahçeli’den geldi “Erken seçim diye bir şey asla gündemde yer almayacaktır” dedi ve raconu kesti:

“Seçimin ne zaman yapılacağı bellidir…”

Seçimin yapılacağı tarih belli: 14 Mayıs 2028. Takvim bu; bunun dışındaki her tarih, tanımı gereği erken seçimdir, adı ne konulursa konulsun.

MHP lideri CHP’ye “Asla erken seçim yok, otur oturduğun yerde” diyor ama seçimin vaktinden önce olmasını isteyen sadece CHP değil ki?

Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisi de seçimin tam vaktinde yapılmasını istemiyor. Hayır, elbette ki Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan bizzat çıkıp herhangi bir şey söylemiş değil.

Ama AK Parti Genel Başkanının Vekili olan Mustafa Elitaş üçüncü defadır Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin 2027 yılının Ekim ya da Kasım ayı içerisinde yapılmasının iyi olacağını söylüyor.

30 Aralık 2024 tarihinde katıldığı bir televizyon programında “Yerel ve genel seçimlerin en uygun tarihi ekim ve kasım aylarıdır. 2028 seçimlerinin bana göre 2027 Kasım ayında yapılması benim için uygun zamandır, doğru zamandır” demişti.

16 Şubat 2025 tarihinde yine katıldığı bir televizyon programında seçimlerin normal tarihinin 2028 yılı olduğunun altını çizerek “Ancak mevsim şartlarından dolayı seçimler 2027 Ekim veya Kasım ayında yapılabilir” demişti.

Son açıklamasını da dün yaptı biliyorsunuz. Türkiye Basın Federasyonun düzenlediği bir toplantıda “mevsimsel şartlara” dikkat çeken Elitaş “Mevsim şartlarından dolayı seçimler 2027 Ekim ve Kasım ayında yapılabilir” dedi. (5 Şubat 2026)

Elitaş “mevsim şartlarına” neden bu kadar kafayı taktığının haklı izahını yapıyor! Ömrü hayatında “25 seçim yaşamış birisi” olarak konuştuğunu ifade eden AK Partili Elitaş “Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu yerel seçim sürecindeki kötü hava koşulları nedeniyle yaşamını yitirdi” diyor.

Hakkını helal etsin Sayın Elitaş, keşke seçimlerde mevsim şartlarının hayati öneme sahip olduğunu daha önce söyleseydi de kendisiyle ilgili su-i zanda bulunmasaydık!

Allah korusun, hiç bu açıdan bakmamıştık doğrusu! Mayıs ayı kar, kış, fırtına, boran… Kendisine “insanı yaşat ki devlet yaşasın” sözünü düstur edinen AK Parti iktidarı elbette ki sandığa giden vatandaşının hayatını düşünecek!

CHP kırk yıl düşünse böyle argümanlar geliştiremez, kırk fırın ekmek yese kafa yapısı bu seviyeye asla gelemez!

Şimdi ömrü hayatında “25 seçim geçirmiş” 2002 yılından bu yana seçim yapmış tecrübeli bir siyasetçi olarak Sayın Elitaş öyle güzel anlatıyor ki, insanı öyle merhamet damarından yakalıyor ki, ilk oyunu 2007 yılında kullanmış biri olarak ne diyebilirim bu argümanlar karşısında, kim ne diyebilir?

Elitaş’a göre Allah rahmet eylesin Muhsin Yazıcıoğlu yerel seçimler Ekim ya da Kasım ayında yapılsaymış hayatta olabilirmiş! Elitaş hayatında “25 seçim geçirmiş” biri olarak konuşuyorum seçimler için Ekim ya da Kasım ayları uygun diyor. En iyi mevsim ayları bu iki aymış. Seçimler için Mayıs ayı riskliymiş meğer!

2023 yılında Mayıs ayı riskli değildi ama diyeceksiniz değil mi?

Demeyin, demeyelim, hayatında 25 seçim geçirmiş olan Elitaş’tan daha mı iyi biliyoruz!

Hayır elbette ki “anayasal şartlar” sorun değil AK Parti için… Hayır, elbette ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olmasına “anayasal meteoroloji” izin vermediği için seçimlerin öne alınmasını istiyor değiller. Yani öyle Anayasa’nın 101. Maddesiyle filan ilgisi yok meselenin.

Mevsimler şartlar uygun olmadığı için 2028 Mayıs ayında seçimlerin olmasını istemiyorlar, seçimler için en iyi mevsim şartları 2027 Ekim ya da Kasım ayını gösterdiği için seçimlerin bir miktar öne alınmasını istiyorlar.

AK Partili yetkililerimiz 2028 yılının Mayıs ayında meteorolojinin çok kötü olacağını, Mayıs ayında kar, kış, fırtına, boran olacağını öğrenmişler. Vatandaşını velinimeti sayan, vatandaşına başının üstünde yer veren iktidar vatandaşlarının kar, kış lastikleriyle sandığa mı gitmesine gönlü razı gelmez elbette.
Kendileri için değil, Allah korusun sandığa gidecek seçmenin hayatını, seçim çalışması yapacak siyasetçilerin hayatlarını düşündükleri için seçim tarihi olarak 2027 Ekim ya da Kasım ayını istiyorlar.
Mevsimsel şartlar önemli, hem de çok önemli.

Peki MHP lideri Bahçeli AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş’a da çıkıp “Seçimin ne zaman yapılacağı bellidir” raconu keser “Erken seçim diye bir şey asla gündemde yok, olmayacak” der mi?
Elitaş o kadar güzel anlatıyor ki, MHP Lideri Bahçeli’yi de “seçimlerde mevsimler şartların hayati önemine” ikna edebilir.

Hatta TBMM’deki bütün muhalefet partilerini de ikna edebilir, ortada gayet insani bir durum var. Ne diyecek muhalefet partileri “mevsimsel şartlardan bize ne mi” diyecekler, elbette bu kadar hayati öneme sahip bir gerekçeyi göz ardı edemezler, seçimlerin Ekim ya da Kasım ayında yapılmasının önünü açmaları gerekiyor. AK Parti kendisi için mi istiyor, değil mi ama!

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.