Gölge etme başka CIA istemem

Ortadoğu ve Türkiye ile alakalı her siyasi gelişmede, sosyal, görsel ve yazılı medyada özel istihbarat kurumu 'Stratfor' ile ilgili paylaşımlar, yorumlar görmeye alıştık.

Stratfor genellikle 'Gölge CIA' tabiriyle yerden yere vuruluyor. Bilhassa 15 Temmuz'daki hain girişimden sonra sıklıkla Stratfor yazılıp, çiziliyordu ki kalkışma sırasında Stratfor, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçuş koordinatlarını birçok kez paylaşmıştı ve gerçekten bu kalkışmayı desteklediğini söyleyenler pek de haksız sayılmazdı. Kafalarda beliren birçok soru vardı ama işin ilginç yanı o dönemde Stratfor'u daha yakından ele alan, irdeleyen olmamıştı.

2016 Ağustos ayında, o zamanlar Genel Yayın Yönetmeni olduğum Boxer Dergisi için Stratfor konusunu gündeme almıştık ve ekip arkadaşım Berk Meydanlı ile günlerce süren yoğun trafikten sonra Stratfor Halkla İlişkiler Direktörü Joshua Lane Cook ile görüşüp, onlara birkaç soru sormak için Stratfor CEO'su David Sikora ya da David Judson ile -kendisi birkaç yıl öncesine kadar Doğan Grubu'nda görev alıyordu- röportaj yapmak istediğimizi belirtmiştik. Yoğunluk bahane edilerek röportaj talebimize olumlu yanıt verilmemişti fakat bir şekilde Stratfor ile ilgili somut bir şeyler yapmalıydık. Zaten kafamızda "abi bu adamlarla röportaj yapsak bile, sorulara doğru cevap verecekleri ne malum" düşüncesi de yok değildi.

Sonuçta Stratfor darbe girişimi ile ilişkilendiriliyor ve kendilerini temize çekmek isteyebilirlerdi.

***

Israrlarımızın sonucunda Joshua Lane Cook'a birkaç soru sorma fırsatı bulmuştuk fakat bunun bir söyleşi niteliğinde olmadığını, bir anlamda off the record gerçekleşeceğini belirtmişti.

Joshua öncelikle Stratfor'un kesin olarak bağımsız bir kurum olduğunu vurgulamıştı. Aynı zamanda kesinlikle FETÖ ve Türkiye'deki darbe girişimi ile bir alakalarının olmadığını, CIA ile bağlantılarının bulunmadığını ve 'Gölge CIA' teriminin Stratfor'un analiz ve tahmin yeteneklerinin başarısından dolayı yıllar önce bir gazeteci tarafından benzetme olarak kullanıldığını söylemişti.

Yine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçuş koordinatlarını ilk olarak Stratfor'un paylaşmadığını, bu iddiayı ortaya koyanların bunu araştırmadıkları için Stratfor'u lekelediğini belirtmişti. Konuşmanın devamında ise asıl sorunun Türk medyasında olduğunu ve medyanın Stratfor'u araştırmadan karaladığını söyledi.

Bana göre de genel olarak medyamızda büyük bir sorun var zaten...

Kısacası Stratfor direktörüne göre Stratfor gerçekten legal, temiz ve bağımsız bir kurumdu. Tabii bu bizim için pek inandırıcı ve yeterli değildi.

***

Uzun bir araştırmadan sonra, Stratfor analisti Anisa Mehdi'ye ulaştık ve aynı talebi ona ilettik. "Yasser Arafat'ta Playboy'a röportaj vermişti sanırım bu da öyle bir şey" diyerek latifeli bir şekilde bu talebimizi kabul etti.

Anisa Mehdi'nin Irak asıllı olmasından dolayı Türkiye'yi yakından tanıdığını biliyorduk ve Anisa'nın babası Mohammad Taki Mehdi'nin Amerika'da Filistin'in bağımsızlığını gündeme getiren ilk aktivist olması da bu röportaj için bizi heyecanlandıran bir diğer etkendi. Aynı zamanda Anisa Mehdi ünlü 'Inside Mecca' belgeselinin de yönetmeniydi.

Mehdi'ye birkaç kişisel sorudan sonra bizim için asıl önemli olan soruları da sormuştuk. Stratfor'un darbe girişimiyle alakası var mıydı, teröristbaşı Fethullah Gülen hakkında neler düşünüyordu, Türkiye geleceği hakkındaki yorumları nelerdi vs.

Mehdi telefonda her soruya cevap verdi. Teröristbaşı Gülen'i terör örgütü lideri olarak görmediğini, Stratfor'un darbe girişimi ile alakasının olup olmadığını bilmediğini ve birkaç kaçamak cümle daha ekleyerek bu soruya daha fazla yanıt vermek istemediğini belirtmiş, Cumhurbaşkanımız Erdoğan hakkında da çok olumlu olmayan, taraflı yorumlarda bulunmuştu. Yaklaşık bir saat süren röportajdan sonra, deşifreyi bitirince yollayacağımızı belirterek görüşmeyi sonlandırdık.

Ne olduysa bundan sonra oldu desem yeridir.

Deşifreyi yolladıktan birkaç gün sonra Anisa Mehdi telefonda yanıtladığı bazı soruların cevaplarını e-posta yoluyla değiştirmiş, bazı soruları ise silmişti. Örneğin; Stratfor ile alakalı soruları silen Mehdi, röportajın Stratfor'dan bağımsız olmasını istiyorum diye de not düşmüştü. Keza darbe girişimi ve teröristbaşı Gülen sorularının da üstünü karalamıştı. Aynı şekilde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili soruların da cevaplarını değiştirerek "Erdoğan gerçek bir dünya lideri" başlığında güzellemeler yapmıştı.

Anisa Mehdi’nin bu kadar kısa süredeki tezatlığının sebebi olmalıydı. Ayrıca neden Stratfor ile ilgili sorulara cevap vermesine rağmen daha sonra yayımlanmasını istemediğini dile getirmişti?

Mehdi'nin Stratfor yönetimi ile görüştükten sonra söylemlerinde değişiklikler yaptığını ve bu şekilde yayımlanmasını istemediği belliydi. Revizeleri yapacağımızı fakat sildiği soruları da yayımlayacağımızı Mehdi'ye ilettik ve röportajı yayımladık.

***

Röportajın yayımlandığı akşam Joshua Lane Cook bana bir e-posta yolladı. Postanın içeriğinde genel olarak serzenişte bulunan Joshua, benden bir özür yazısı yayımlamamı istiyordu. Bahsettiğine göre Anisa Mehdi kendilerine röportajı çarpıttığımızı ve söylemlerinin dışında yalan ifadeler kullanarak yayımladığımızı belirtmişti.

Bunun gerçek dışı olduğunu, kendisine ses kaydını atabileceğimi ve eğer Mehdi'nin kendisine söylediklerinde haklılık payı var ise ek olarak o zamanlar yazdığım Huff Post'taki bölümümde de bundan bahsedeceğimi, özür dileyeceğimi şayet Mehdi'nin haklılık payı yok ise Stratfor CEO'su David Sikora ile bire bir görüşmek istediğimi ona söyledim.

Bu yeterli olacak ki Joshua ses kaydını istemedi ve bu konu böylece kapanmış oldu.

***

İşte böyle ahali. Stratfor, belki de danışmanlık yaptığı kurumların isteği doğrultusunda Ortadoğu ve Türkiye ile çok yakından ilgileniyor. Zaman zaman Türkiye hakkında olumlu öngörülerde bulunsa da Stratfor'un ülkemiz için güvenilir bir kurum olduğuna ve bağımsızlığına çok da inanmamak gerekiyor. Zaten bu gibi kurumların tamamen bağımsız bir şekilde görevini sürdürmesi neredeyse imkansızdır. Belli ülkelerin ya da bu ülkelere çalışan kişi ve kurumların maşası olarak faaliyet gösteriyorlar. En büyük gayeleri de Ortadoğu ve Türkiye'yi karıştırmak yahut buna yardımcı olmak. En hayırlısı bu topraklardan uzak olsun.

Öyle yani Stratfor, gölge etme başka CIA istemeyiz.

YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum