Naci Ağbal harikalar diyarında

Enflasyonu düşürmek konusunda, Sayın Ağbal, gerçekten inanmış ve adanmış bir görüntü sergiledi, “Enflasyon Raporu”nu sunarken. 

Rapordaki detaylı ve kapsamlı veriler hem çok iyi iyi tasnif edilmiş hem de Başkan’ın konuşma metni kolay anlaşılsın diye grafik ve tablolarla donatılmıştı. 

İktisatçı ve finansçılar bu sunumu çok beğendiler. 

Son soruyu soran Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, mealen “yüksek faizler belki enflasyonu düşürür fakat bu, reel sektörün kredilere ulaşmasını zorlaştıracağı için büyüme oranını düşürebilir ve işsizlik artabilir” görüşünü savundu. Ardından da, “para politikası duruşunun siyasetle ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın yüksek faiz karşıtlığı, görüşüyle uyumlu olmadığını” ima etti. 

Dinleyen herkes, bu zıt ve ters bakış açısını, Sayın Berat Albayrak taraftarlığı olarak algıladı ve cevap için pür dikkat kesildi. 

Sayın Ağbal, detaylı ve tutarlı cevabıyla, Sayın Okan Müderrisoğlu’nu adeta püskürttü. 

İzleyen iktisatçı ve finansçılar bu cevaptan çok memnun oldular, herkes kendi meşrebince cevabı ve analizi onayladığını ve takdir ettiğini ima etti. 

NACİ AĞBAL NE SÖYLEDİ? 

Önemli olan ne dediği değil ne demek istediği veya dediklerinin nasıl yorumlanacağıdır. Biz de öyle yapalım. 

“2020 yılında bol ve düşük faiz oranlı kredi imkânı bulan banka müşterileri, gelecekte, bu faiz oranlarını veya fiyatları bulamayız mantığıyla, mal alımlarını artırdılar. 

“Oluşan rekor talep sayesinde, sıfır veya ikinci el fark etmeksizin otomobil, konut, tüketici elektroniği, mobilya fiyatları aşırı derecede yükseldi; bu da cari açık rakamlarını, beklenmedik şekilde 40 milyar dolara çıkardı.” 

“Cari açık sorunu yetmiyormuş gibi ucuza alınan kredilerin bir kısmı da altın ve dövize yönelince, ekonominin dengeleri bozuldu.” 

“Ben göreve gelip, TCMB faiz artırınca kredi verme şartları sıkılaştı ve kredi maliyetleri yükseldi; bunun etkisiyle kredi arz ve talebi azalma sürecine girdi. Bu sayede talep kaynaklı enflasyon önce dizginlenecek sonra da düşmeye başlayacaktır.” 

“TCMB negatif faizlerden vazgeçip reel faiz vermeye başlayınca yurtdışındaki, uluslararası finansal yatırımcılar bu reel faiz nemasından yaralanmak için 16 milyar dolarlarını alıp Türkiye’ye getirdiler. 

Bu sayede dolar, 7,23’e kadar düştü daha da düşecek.” 

“Kurların düşmesi, ithal edilen ürünlerin fiyatlarını düşürecektir. Düşen kurlar, önce üretim maliyetlerini sonra da fiyatları düşüreceğinden; enflasyon da düşecektir.” 

“İthal veya yerli hammadde fiyatında ve tedarikinde istikrarı gören üretici ve tüccarlar, öngörülebilir, uzun vadeli ve makul ticari ilişkilerini tekrar kurgulayacaklardır.” 

“ Kimsenin korkmasına gerek yok, Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştük, faizleri en az 5 - 6 ay indirmeyeceğiz. Ancak 6 ayın sonunda, hem gerçekleşen hem de beklenen enflasyon % 14,65’ten daha düşük gerçekleşirse, mesela % 12’ye düşerse; bu durumda faizleri %14’e indirebiliriz. 

Daha sonra gerçekleşen enflasyon % 10’a ve beklenen enflasyon da % 10 veya daha düşük bir orana düşerse, biz de faizleri %12’ye düşürebiliriz.” 

Amacımız bu sıkı duruşu enflasyon % 5’e düşünceye kadar sürdürmek.” 

“Hazine ve maliye bakanlığı, BDDK ve diğer pek çok kurum da, TCMB’nin kararlarını güçlendirecek makro ihtiyati tedbirler alacak ve enflasyonla mücadele pekiştirilecektir.” 

“Hükümet de üretim ve istihdamı artırmak için ekonomi ve hukuk reformu planlıyor, biliyorsunuz.” 

“Türkiye’yi Çin’e alternatif bir tedarik merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu, ancak güven ve istikrar ortamı oluşursa mümkün olur, herkes de bunun farkında.” 

SONUÇ 

Özetlediğim ve şerh ettiğim başarıları hedefleyen “Enflasyon Raporu” sunumunu gören, dinleyen ve okuyan iktisatçı ve finansçılar, karşılarında dersine iyi çalışmış, yapabileceklerinin hepsini yapmış ve ödevleri konusunda kararlı bir TCMB Başkanı görünce adeta mest oldular. 

Bu sunumda, fiyat istikrarı, yani enflasyonu düşürme konusunun doğru analiz edildiği ve son üç ayda alınan kararların isabetli olduğu görüldü. 

Enflasyon sorununa “artık çözüldü” gözüyle bakabilir miyiz sorusunun cevabını gelecek yazıda irdeleyeceğiz. 

YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum