Asimetrik savaş ‘Mümbiç’

Fırat Kalkanı harekatının başlangıcından bu yana yaşananları bir düşünün. TSK ve MİT tarafından icra edilen bu operasyon başlangıcından bugüne kadar içten ve dıştan dinamitlenmeye çalışıldı.

DAEŞ görünümlü bir şer cephesiyle ilk günden çatışılmaya başlandı. Zaman zaman siyasi zaman zaman da askeri anlamda zorluklarla boğuşmak durumunda bırakılan Türkiye Cumhuriyeti geri adım atmaya zorlandı.

Zamanı geldi ‘tek başına kaldınız’ mesajı verildi, zamanı geldi tespit edilemeyen uçaklarla vurulduk, zamanı geldi DAEŞ cesaretlendirilerek üzerimize salındı, zamanı geldi Esad ve havarisi cepheyi yarmaya çalıştı.

Bunları yaparken de Türkiye tam anlamıyla yedi düvelle asimetrik savaşın kralını yürüttü.

***

Bunu başarmasındaki en önemli sebep halkın büyük çoğunluğunun siyasi otoritenin verdiği kararın arkasında bir duruş sergilemesiydi.

15 Temmuz’u yeni yaşamış bir ulus kendine giydirilmeye çalışan kefenin farkına vardı ve refleksini Fırat Kalkanı’yla gösterebildi.

Bugün Mümbiç’te yaşanacak olaylar El Bab’dan daha fazla ve karışık olacaktır. Askeri anlamda daha kolay bir harekat yürütülecekken siyasi anlamda asimetrik savaşın ne olduğunu bize göstermeye çalışacaklar.

Bu süreci doğru yönetmek istiyorsak Mümbiç’te bize cephe açacaklarını düşünenlere sınırın 911 kilometre olduğunu hatırlatmakta yarar var.

Mümbiç’i başka bayraklar altında tutabileceklerini düşünenler için Fırat’ın doğusunda bir harekat başlatmak oldukça faydalı olacaktır. Fırat’ın üzerindeki geçiş yerlerine hakim olanın aslında iki cepheyi de tutacağı çok net bir stratejik gerçekliktir.

Mümbiç’i vermeyerek PYD’yi güçlendireceklerini düşünenlere cevap Fırat’ın doğusunda verilmelidir.

Önümüzdeki süreçte asimetrik mücadeleyi yalnızca Mümbiç üzerinden okuma yaparak icra etmek Türkiye’nin aleyhine olacaktır. Türkiye istediğini, farklı cephelerde kendisiyle ortak hareket eden unsurlarla yerine getirecektir. Derinlik ve cephe büyüklüğünün Türkiye’nin lehine olduğu unutulmadan dar alanda kısa paslaşmalara girilmemelidir.

***

Türkiye Mümbiç operasyonunu sürdürürken sıkıştığı yerlerdeki kilidi farklı noktaları zorlayarak aşmayı öğrenmelidir. Edindiği saha tecrübesi bunu gerçekleştirmesi için yeterlidir.

Dediğim gibi önümüzdeki süreç asimetrik savaşın ne olduğunu bize gösterecektir. Sosyal medya üzerinden savaşın derinleştirilmesi, cepheyi bölmek adına karar verici merci üzerinde siyasi anlaşmazlık çıkaracak konuları servis etmek, TSK üzerinden tartışma konuları açarak güven duygusunun sarsılmasına yol açmak ve en önemlisi öncelik değişikliğine yol açabilecek başka bir cephenin açılması bu sürecin asimetrik savaş teknikleri olacaktır.

Bu süreci doğru yönetmenin tek yolu asimetrik cephe, asimetrik dış politika ve asimetrik strateji oluşturmaktır.

Sahada kazanıp masada kaybetmek istemiyorsak masadan kalkmadan da nasıl mücadele edildiğini öğrenmek zorundayız.

YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum