Biraz anayasa iyidir

Mesela İngiltere’nin yazılı bir anayasası yoktur ama bugün ‘ Brexit’ten kafası karışmış kimi İngilizlere sorsanız yazılı bir anayasa isteyenlere de rastlanabilir.

Bizim bir yazılı anayasamız var, fakat bu anayasa hemen bütün siyasîlerin şikayet ettiği, ilk fırsatta değiştirilmesi gerektiği söylenen bir anayasa. Ama yaklaşık kırk yıl beklediğimiz halde değişmeyen bir anayasa bu.

Yerel seçimlere doludizgin giderken anayasa değiştirilmez. Bunu bendeniz de bildiğim için kendi anayasamı kendim yapayım dedim. Bu sütunlarda daha önce anayasa yazdığımı ilan etmiştim, nitekim dediğimizi yaptık.

Önce, kaleme aldığım ilk kişisel Anayasa’nın dibacesine bakalım:

“Yeni bir Anayasa için hem kişisel, hem de toplum olarak yeterince beklediğimizi düşünüyorum. Hukuk tahsil ettim ve değişik Anayasa teknikleri üzerine bazı görüşlere sahibim. Kişisel bir parlamentoya sahip olmasam da, şiirden aldığım güçle bazı kelimelerden yola çıkarak ilk kişisel Anayasa denememi size sormadan tamamlamış bulunuyorum. Kuşkusuz eksiktir ve herkes onaylıyorsa kayıptayım demektir. Zaten iki defa bilgisayardan silindi ve bu tuhaflığa rağmen yeniden yazmaya maalesef cüret ettim. Maddeleri beğenmeyenler veya o konuda muhalif yahut müstakil düşüncesi olanların dercetmesi için yan sayfadaki geniş boşluk özellikle ihdas olunmuştur. Çiçekler, bahçeler, adalet çeşmeleri, merhamet ve bazı başka şeyler üzerinize olsun. Nedir ki her şey? Doğdum ve bazı olaylar hızla gelişti. Durup bakamadım, geçip gidemedim. Bu dünyaya gelmiş, bu Anayasayı da yazmış bulundum. Allah affetsin.”

54 maddeden oluşan kişisel anayasanın İlk maddesinde “Devletin dini adalettir” mottosu bulunuyor. Bu söz Hz. Ali’ye ait.

Maddeleri beğenmeyenler için yan sayfadaki özel boşluk, okurun kendi anayasa maddesini yazması için özellikle ihdas edildi.

İçinde “Çürümeye hayır!” maddesi de bulunan ve sadece bir maddesinin değiştirilmesi teklif edilebilecek olan Anayasa’daki o bir madde gizli ve değiştirme teklif yetkisi yalnızca çocuklara ait.

İçeriden birkaç madde daha fısıldayayım:

Madde 32- Asgarî ücret değil, azamî ücret esastır.

Madde 33- Kendileri isteseler bile kadınlarla tartışmak yasaktır.

Madde 26- Kötü espri ücrete tâbidir.

Madde 34- Yalnızlık çekenlere arkadaş timi gönderilir.

Madde 44- Günlük mesai beş saattir. Lüzumu hâlinde diğer beş saatlik mesai ek istihdam için kullanılacaktır.

Madde 5- Her türlü köy, ilçe ve şehir estetik olmayan bütün yapılardan arındırılacak; bu amacı gerçekleştirmek için yıkım mimarları yetiştirilecektir.

Madde 6- Cemiyet ve insan menfaati için mâkul olan teşvik, muzır olan men edilir.

Madde 27- Balkanlardan gelen soğuk havalara daimî müsamaha esastır.

Madde 45- Ülke dahilindeki yeşil alanların oranı her hâlükârda yüzde 51’den az olamaz.

Madde 18- Devlet, uzaya gitmek isteyenlere uzay elbisesi temin etmekle mükelleftir.

Madde 15- “Bilmiyorum” kelimesi hususen tedris olunacak ve her vatandaşa öğretilecektir.

Maddeler böyle sürüyor. Hayat da.

19-03/08/ekran-resmi-2019-03-08-223533.png

Cezerî Müzesi sizi bekliyor

İstanbul’daki muhteşem Cezeri sergisi her yaştan ziyaretçisini bekliyor. Küratörlüğünü M. Ali Çalışkan’ın yaptığı sergide çocuklar için atölye çalışmaları da mevcut. Arkasında titiz ve derinlikli bir çalışma bulunan “Cezerî’nin Olağanüstü Makineleri Sergisi” kaçmaz.

19-03/08/ekran-resmi-2019-03-08-223617.png

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum