Yapay zekalı gelecek

Hani her şeyin yapaylaştığından şikayetçiyiz ya; yoğurttan ekmeğe, çeşitli içeceklerden protez organlara, ilişkilerden haberlere…Şimdi gündemde ve gelecekte yapay zeka var, aslında epey gecikmiş biçimde gündeme geldiğini söyleyebiliriz.

Genel olarak, yapay zeka denince, karmaşık sorunlar karşısında insan gibi düşünüp tepkiler vermesi amaçlanan makinadan bahsediyoruz. Bu makinalar sadece bazı otomat hareketleri yapan makinalardan farklı olarak, bilgisayar, matematik, psikoloji, biyoloji gibi çeşitli alanlardan yararlanan, kendisini geliştirebilen! ve temelde insan gibi! düşünüp davranabilmeyi önceleyen yeni bir makine türü. Bir mutfak robotu değil sözünü ettiğimiz şey.

Daha şimdiden, askerî uygulamalar, sağlık, eğitim, eğlence gibi alanlarda kullanılmaya başlanan yapay zeka, getireceği varsayılan bazı kolaylıkların yanısıra, kestirilemeyen tehlikeli ve karanlık gelişmelerin de ana damarı olmaya aday görülüyor.

Hemen bazı görüş başlıklarını aktaralım:

“Putin, yapay zeka alanında lider olan ülke dünyayı yönetecek” dedi.

“Birkaç yıl sonra yapay zeka yüklenmiş robotlar ders verecek.”, “Yapay zeka ürünü ilk müzik albümü piyasaya çıktı.”

“3. Dünya savaşını yapay zeka alanındaki rekabetin sonucu kazanacak.”

İyimserler her teknolojik sıçramada olduğu gibi, yapay zeka alanındaki gelişmelerin hayatımızı kolaylaştıracağını savunurken, endişeli olanlar olaya çok başka pencerelerden bakıyor ve insanın/ insanlığın rafa kalkabileceğinden dem vuruyor. Her şeyden önce özellikle askerî alanda bugünkü zulümleri mumla aratacak gelişmeler olacağından kuşku duyanlar var. Üretim alanındaki yapay zekalılaşmanın artması ile işsizliğin de önlenemez biçimde yükseleceği vs vs liste böyle uzayıp gidiyor.

Kişisel bir sorun olan Frankeştayn macerası, bu defa gezegen ölçeğinde kaotik bir sorun olarak herkesi ele mi geçirecek? Yoksa insanlar ve toplumlar arası kavgaların yerini yapay zekalar arası kavgalar alacak da bize sadece seyretmek mi kalacak?

Gündelik hayat nasıl şekillenecek ve insan/toplum/devlet ilişkileri nasıl örgütlenecek? Yapay zeka psikiyatristleri olacak mı?

Güzel sanatlar dâhil, her alanda yapay zeka kullanılacağına göre, deha sahibi yapay zekalara, yapay Nobel akademileri tarafından yapay Nobel ödülleri de verilecek mi acaba?

Yapay gerizekalılardan da söz edebilecek miyiz?

Ve yapay zeka doğal insanı arkaik bulup onu yeryüzünden silmeyi düşündüğünde; yapay zekayı üreten insan kendini savunabilecek kadar aklı bulabilecek mi başında?

Ekmekten, yoğurttan başlayıp nerelere geldik. Ama yazarın dediği gibi “önce ekmekler bozuldu”.

BİR ARI BİN FİKİR

Galiba kırk yıl aradan sonra bir arı soktu beni. Tam da dirseğimden. Güzel güzel sızlamaya başlayan dirseğimdeki gelişmelerden memnundum. Ne var ki tivitırdaki dostların arı sokmasına karşı önerileri peşpeşe gelmeye başladı. Bu önerilerin bir kısmını ileride kendisini arı sokacak okurlarımızın istifadesine sunuyorum:)

* Muz kabuğu sür.

* Soğan sür.

* Demir para basarsanız iyi gelir, ancak TL olması şart.

* Metal koyun üstüne mümkünse yorgun olmayanından.

* Aşı olmuşsun azizim.

* En iyisi çamur sürmek, tecrübeyle sabittir.

* Buz koy abe.

* Çakmak tutmalısınız, arı zehri protein yapısında olduğu için yüksek ısıda toksini denatüre olur, alerjik reaksiyon vermez, şişliği ağrısı gider.

* Domates meyvesinden bir dulumu üzerinde tutun bir süre.

* Metal bir şey tutunuz, kaşık çatal vs. Ama ilk soktuğu anda etkili oluyor genellikle.

* Bugün soğan sürdüm, tam geçmeyince kekik yağı sürdüm, bir şey kalmadı çok şükür. Önceki gün denesem iyiymiş. 15 kadar arı sokmuştu.

Güzel ülkeyiz değil mi? Arı bunları duysa kafası karışırdı.

SİYASET VE YAPAY ZEKA

Geçenlerde “siyasete yapay zeka karışırsa ne olur?” diye sormuştum. Sosyal medyadaki arkadaşların verdiği kimi cevapları ilginize arz ederim:

* Herşey doğal akışına girer demagojiyi siler atar.

* En azından bir zeka karışmış olur.

* Zeka karışsın da yapay, orijinal, organik, gdo’lu filan hiç önemli değil.

* Menfaati hissedemez yapay zeka, muhtemelen zekice olur.

* Zaten siyasetteki zekaların çoğu yapay maalesef.

* Farklı bir şey olmuyor, olmaz.

* Biz de yapay seçmen olur dumura uğratırız.

* Mevcut yapaylık yeterli.

ANONS

“Hayat yirmi beşinden sonra tekrardır.”

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum