Bayburt’tan gelen küresel başarının anahtarları

2019 yılında Bayburt’ta kurulan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi iki yıl içinde dünyanın en prestijli iki ödülüne (Silletto’ ve ‘Europa Nostra) birden sahip olan tek müze unvanını aldı.

Müzeyi 20 Eylül’de ziyaret ettim. Müze ile ilgili izlenimlerimi Karar okuyucuları ile paylaştım.

Bugün, gençlerimize ve müteşebbislerimize örnek olması amacıyla; Kenan Yavuz’u küresel ödüllere ulaştıran başarının anahtarları üzerinde durmak istiyorum.

TAKDİR EDİLECEK CESARET

Beşpınar’a Demirözü İlçesi üzerinden gidiliyor. Demirözü Bayburt arası 32, Demirözü Beşpınar arası ise 15, Bayburt Beşpınar arası mesafe 47, Beşpınar Erzincan arası ise 106 km. Ulaşım açısından sapa bir güzergahta yer alan Beşpınar’a böyle bir yatırım yapma cesareti her türlü takdiri hak ediyor gerçekten.

KÜLTÜRÜNÜ VE GEÇMİŞİNİ SAHİPLENEN, ADANMIŞ BİR KİŞİLİK

Başarı öyküsü adanmışlıkla başlıyor.

Kenan Yavuz, köyünün azalan nüfusundan, kapanan hanelerden, bozulan mimari dokudan, kaybolan anılardan rahatsız oluyor. Koruma güdüsü ile eski tarım aletlerini depolamaya başlıyor. Adanmışlık ruhu, farkında olmasa da Kenan Yavuz’u başarı merdivenin ilk basamağına ulaştırıyor.

FIRSATLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Başarının üçüncü sırrının fırsatları değerlendirmek olduğunu söyleyebilirim. Bayburt Kültür Müdürlüğü’nün, Kültür Evi’nden Müze’ye dönüşüm fikrini, doğuracağı külfetleri bile bile, tereddütsüz bir şekilde benimseyerek gereğini yapmakla önüne çıkan fırsatı değerlendirmiş oluyor.

İSTİŞARE İLKESİNİN UYGULANMASI

Müze dönüşümünü takiben Kenan Yavuz’un attığı en önemli adım, konunun uzmanlarından oluşan sekiz kişilik bir Danışma Kurulu oluşturması.

Danışma Kurulu istişari bir karar organı olarak değerlendiriliyor. Danışma Kurulu’nun önemini Kenan Bey şöyle özetliyor:

“Danışma Kurulu olmasaydı başarmamız mümkün değildi.”

İki ayda bir yapılan Danışma Kurulu toplantılarına Bayburt Valisi ve Üniversite Rektörü de davete ediliyor.

KURUMSAL KİMLİK

Kurumsal kimliğin önemini Kenan Yavuz şöyle açıklıyor:

“Kurumsal kimlik çok önemli. Biz vakıflaşmayı, yönetim kurullarını ve danışma kurullarını harekete geçirerek kurumsal bir kimlik de oluşturduk aynı zamanda.”

AİLE BİRLİKTELİĞİNİN GETİRDİĞİ SİNERJİ

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi bir aile girişimi.

Genel koordinasyonu kurucu Kenan Yavuz gerçekleştiriyor.

En büyük yardımcısı kendisini hiç yalnız bırakmayan eşi Sibel Yavuz. Sibel Hanım aslında Bayburt’lu değil ama eşiyle birlikte bu projeye sahip çıkmış. Eşyaların derlenmesi, düzenlenmesi, sergilenmesi, ziyaretçilerin karşılanması, çalışanların yönlendirilmesi gibi konularda sorumluluklar alıyor.

Sosyal medya ilişkileri, tanıtım ve yurt dışı ilişkilerde oğul Furkan Yavuz sorumlu. Büyük bir fedakarlıkla sorumluluklarını yerine getiriyor.

Kenan Yavuz’un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İrfan Plastik A.Ş. ni diğer oğul İrfan Yavuz yönetiyor. Şirket kazançlarından bir kısmı vakıf ve müzecilik faaliyetlerine tahsis edilerek finans desteği sağlanıyor. Kenan Yavuz şirketin emin ellerde olduğunu bildiği için vakıf ve müzecilik faaliyetlerine daha fazla zaman ayırıyor.

Kenan Bey’in gelini sosyal medya faaliyetlerinde, ablası köy kadınlarının örgütlenmesi ve sosyal etkinliklerinde rol alıyor.

Ailede herkesin bir rolü var ve herkes kendi rolünü adanmışlık ruhu ile yerine getirmeye çalışıyor.

Birliğin ve dayanışmanın getirdiği pozitif enerji başarının önünü açıyor.

GÜL BAHÇESİNİN DİKENLERİ

Başarıya giden yoldaki temel faktörleri yukarıda özetledim. Gül bahçesinin dikenleri olduğu gibi bu yolculuğu da bekleyen güçlükler olduğu muhakkak.

Güçlüklerden ikisine işaret etmek istiyorum.

Birinci güçlük profesyonel çalışan ve iş gücü teminiyle ilgili. Kenan Bey’le bu konuyu müzakere ettik. Bugün için bu problem (ailenin fedakarlıklarıyla) şimdilik çözülmüş gibi görünüyor. Ancak gelecekte sıkıntılarla karşılaşılabilir şüphesiz.

Bana göre ikinci güçlük bu müessesenin sürdürülebilirliği. Bu konuyu da Kenan Bey’le görüştük. Kenan Bey finansal olarak bu konuda çözüm projeleri olduğunu açıkladı.

Sürdürülebilirlik konusunda bir diğer konunun, aile-vakıf-müze-şirket ilişkilerinin kurumsallaşması ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim.

Bugüne kadar sergiledikleri hedef odaklı, yapıcı gayretlerini sürdürerek bu konuda da gereken adımları atacaklarına inanıyorum.

Kenan Yavuz’u, ailesini ve Danışma Kurulu’nu bu güzel eseri ve küresel ödülleri ülkemize kazandırdıkları için bir kez daha kutluyor başarılarının devamını diliyorum.

YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum