Kâr eden köprü Osmangazi Köprüsü!

Kabine toplantısı sonrası yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı “Osmangazi Köprüsü ve İzmir-İstanbul Otoyolu’nun garanti karşılama oranları 2016 yılından bugüne %36’dan %116’ya çıkmıştır. Bu durum devlet kasasından tek kuruş harcanmadan inşa edilen projenin devlete üste kazanç da sağlamaya başladığını gösteriyor” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı durumdan vazife çıkardı ve ekledi: “Osmangazi Köprüsü’nden; 2 Haftada tam 757 BİN araç geçti! Köprü ve otoyol olmasaydı, bu kadar araç feribot kuyruklarında ve eski yollarda saatler kaybedecekti.”

Değerli okur bir haftalık tatilimizde bilgisayarı açmayacağım diye kızıma söz vermiştim.

Ancak bu açıklamalara şahit olunca bilgisayarı açmak şart oldu. Çünkü Cumhurbaşkanına bu açıklamayı yaptıranlar sizlerin gerçeği bilmesini istemiyorlar.

Nasıl mı?

Gelin bir bakalım.

KÖPRÜ ARAÇ TRAFİĞİ İSTATİSTİKLERİ

Değerli okur Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sütrenin gerisinde yatarak idari olarak 9 güne çıkartılan bayram tatillerini bekliyor. Çünkü siz bu tatillere kendi yıllık izinlerinizi de ekliyorsunuz ve arabalarınızla seyahate çıkıyorsunuz.

Bakanlık anında bu süreye ilişkin köprülerden geçen araç bilgilerini açıklıyor. Yılın geri kalan günlerine ilişkin araç trafiği konusunda Bakanlığın gıkı çıkmıyor.

Nereden mi biliyorum?

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) köprü ve otoyollara ilişkin yıllık trafik bilgilerini açıklıyor.

Devlet bütçesinden yapılan Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler (Boğaziçi) köprülerine ilişkin trafik bilgilerini düzenli biçimde yayımlıyorlar.

Ancak 2016 yılında açılan Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerine ilişkin trafik bilgilerini inatla ve ısrarla bu veri setinde yayımlamıyorlar. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün trafik verilerinin de yayımlanmayacağını ben ifade edeyim.

YİD modeliyle yapılan bu köprülerin ve ilaveten otoyolların trafik bilgileri neden yayımlanmıyor olabilir sizce?

İyi ihtimal KGM YİD modeliyle yapılan köprüleri kendisine ait kabul etmiyor. E peki o zaman Bakan her bayram trafiğinden sonra neden köprülerin trafik bilgisini açıklıyor.

Kötü ihtimal. Kandırılıyoruz değerli okur. Kandırılıyoruz.

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ KÂRDA MI?

Gelelim Osmangazi Köprüsünün kâr zarar hesabına.

Osmangazi Köprüsü’nün bileşeni olduğu Gebze-İzmir otoyolu projesi tam bir matruşka bebek hikâyesidir. Bebek içinden bebek çıkar.

Karar Gazetesi’ne gelmeden önce kişisel blogumda da yazmıştım.

http://uemek.blogspot.com/2020/05/mega-projelerde-onden-yuklemeli-gelir.html

Yapım maliyeti içerisinde payı % 19 olan Osmangazi köprüsünün işletmeciye verilen garantileri içerisindeki payı % 76’dır. Peki neden?

Sözleşmeye göre yatırım süresi 7 yıldır. Yatırım bu süreden önce tamamlanırsa, aradaki fark işletme süresine eklenecektir. Yatırım gecikirse de aradaki fark işletme süresinden indirilecektir. Projenin tamamlanan kısmının kabulü yapılmaktadır.

Her rasyonel işletmecinin yapabileceği gibi projenin yüklenicisi maliyet içerisindeki payı %19 ve gelir içerisindeki payı da % 76 olan Osmangazi Köprüsü’nü öncelikle tamamladı. Bir kısmı kullanıcılardan, büyük kısmı da bütçeden karşılanan bu gelirlerin toplamı ise 2 milyar 148 milyon ABD dolarıdır.

Değerli okur TBMM’deki bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı bu hesabımı doğruladı..

Evet Osmangazi Köprüsü işletmecisi için bir hayli kârlıdır.

Peki ya devlet.

Değerli okur işletmecinin internet sayfasından da göreceğiniz gibi Gebze-İzmir otoyolunun toplam geçiş ücreti 459 TL’dir. Bunun 184,5 TL’si köprüye aittir. Bunlar KDV’li değerler. KDV’siz alırsak toplam ücret 403 TL ve köprü ücreti 171 TL.

Bundan sonra KDV’siz ilerleyeceğiz. Ki devletin kârını zararını tam anlamıyla öğrenelim.

Bu bilgiler burada dursun.

Gelin biz her zaman olduğu gibi kendi hesabımızı yapalım.

Sözleşmeye göre otoyolun geçiş ücreti KDV hariç bin 194 TL. Bunun 777 TL’si köprüye ait.

Bakanın bilgileriyle devam edelim. Osmangazi Köprüsü’nden 2 haftada tam 757 bin araç geçti. Bu bilgiye göre köprüden elde edilen gelir KDV hariç 129 milyon 447 bin TL’dir.

Sözleşmeye göre KDV hariç ücret 777 TL demiştim. Ancak siz bu ücreti ödemediğiniz için önce köprülerde KDV oranı % 18’den % 8’e dürülmüştü. Bu durumda Devletin KDV kaybı 12 milyon 944 bin 700 TL’dir.

Üstüne siz 777 TL’yi ödemediğiniz için KDV hariç ücret 171 TL’ye indirildi. Tabii ki biricik işletmecileri garanti edilen sözleşme ücretini tam olarak tahsil ediyorlar. Tabii ki 40 bin araç için aradaki 606 TL’lik fark katkı payı olarak KGM’nin bütçesinden ödenecek.

Değerli okur bayramdaki 2 haftada katkı payı olarak işletmeciye milli bütçeden ödenen para tam 339 milyon 580 bin 121 TL’dir.

Gelir işletmeciye gelse de gelir kabul edelim. 129,5 milyon TL.

Milli bütçeden çıkan katkı payı işletmeciye gitse de gider kabul edelim. 339,6 milyon TL.

Gelir gider farkına böylece bakalım. Eksi 210 milyon 133 bin 121 TL.

Değerli okur köprüden 757 bin aracın geçmesi için vergi mükellefi olarak 210,1 milyon TL ödediniz.

Bunun neresi kâr Allah Aşkına.

YORUMLAR (25)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
25 Yorum