e-Hemşehrimiz Papa

18-10/01/popefr-860x573.jpg

Katolik kilisesinin ruhani lideri, Vatikan devletinin başkanı Papa Francois Türkiye başta olmak üzere Müslüman dünyada tanınan ve sempati toplayan bir lider.

Alçakgönüllü tavırları, sefahattan uzak yaşantısı, Hristiyanlığın kadim uygulamaları ve retoriğinde yaptığı "evrensel" rötuşlar takdire şayan.

Nitekim Trump ile yaptığı atışmalar, Suriyeli mültecilere gösterdiği hüsnü kabul dünya kamuoyunun gözünden kaçmadı. Bittabi bendenizin de.

Beni en çok duygulandıran hadise ise Hristiyan teolojisine göre Hz. İsa'nın çarmıha gerilmeden bir gün önce Havarileri ile buluşup bir sevgi gösterisi olarak Havarilerin ayaklarını yıkayarak öpmesinin temsil edldiği törenlerde Papa'nın yaptığı düzenleme.

Papa Francois'e gelene kadar Havarileri temsilen sadece Hristiyanların ayaklarının yıkanarak öpüldüğü merasimde; Papa son birkaç yıldır Müslüman göçmenlerin de ayaklarını yıkıyor ve öpüyor.

Buraya kadar küçük bir girizgah olsun istedim.

Peki hemşehrilik nereden?

Papa aslen Arjantinli. Yiğidin harman olduğu, efsane devrimci Che Guevera'nın da anavatanı olan Arjantin.

Sanırım yoksullar, göçmenler konusundaki duyarlılığı; sefahat ve vahşi kapitalizme açtığı bayrak biraz da Papa'nın bu Latin Amerikalı köklerinden kaynaklanıyor.

Ama Papa ile hemşehrilik kesbetmenin Arjantinli olmak ile bir ilgisi bulunmuyor.

Sözünü ettiğimiz hemşehrilik Estonya'nın 2014 yılında başlattığı e-Vatandaşlık programından ötürü.

Sadece Papa değil, Estonya'nın dijital vatandaşları arasında Japonya başbakanı, Almanya şansölyesi (başbakan ama böyle demek daha havalı.) Angela Merkel, Lüxemburg başbakanı Xavier Bettel ve daha nicesi var.

Durun durun! Estonya e-Vatandaşlığı sadece yüksek yerlerde hemşehriler demek değil.

Estonya vatandaşlığı sayesinde, dünyanın herhangi bir yerinden başvuru yaparak Estonya devleti onaylı bir e-kimlik kartına ve kimi vatandaşlık haklarına sahip olabilirsiniz.

Sadece 100 Euroluk bir ücret karşılığı online olarak başvuracabileceğiniz program, Estonya devletinin sunduğu pek çok çevrimiçi hizmetten faydalanmanızı sağlıyor.

Başvuru esnasında pasaport bilgileri, kimlik ve adres bilgilerinizi vermeniz ve e-Vatandaşlık başvurusuna dair kimi soruları cevaplamanız gerekiyor.

e-Vatandaşlık neticesinde AB üyesi bir ülke olan Estonya'da düşük maliyetler ile bir şirket kurabilirsiniz.

Edindiğim bilgiye göre sermaye ödemeleri hariç şirket kurmanın maliyeti 200 Euro civarında. Tüm kurulum işlemleri birkaç dakika içerisinde neticeleniyor.

Yine bu e-Vatandaşlık sayesinde Estonya'da bulunan banka hesaplarınızı ve şirketinizi uzaktan yönetme imkânına sahip oluyorsunuz.

Şirket kurmada bürokrasi neredeyse yok, yukarıda da arz ettiğim gibi dakikalar içerisinde şirket kurulumunuzu gerçekleştirebilmeniz mümkün.

Estonya şirketleri Estonya dışında kestikleri faturalar için hiçbir vergi ödemiyor. Sadece şirketler kâr dağıtımı yaptığında yüzde 20 gelir vergisi talep ediliyor.

Bu vergi sistemi Estonya örneğini özellikle yazılım ve online servisler satan şirketler için cazip hâle getiriyor.

Türkiye'de benzer opsiyonlar Teknokentler'de de mevcut ama teknokentlere kabul edilme ve sonrasındaki süreçlerin çok yorucu olduğunu bizzat başvuranlar, kabul edilenler anlatıyor.

Tası tarağı toplayıp, kapağı Estonya'ya atmayı düşünenler!

Bu bir dijital vatandaşlık projesi. Dolayısıyla başvurunuz onaylanır onaylanmaz soluğu Estonya'da alamazsınız.

Fakat yenilikçi start-up'lar için birkaç opsiyon düşünülmüş. Örneğin start-up'ınız gerçekten yenilikçi bir çözüm sunuyorsa, fiziksel olarak oturma ve çalışma hakkı sağlayan D tipi Schengen vizesi imkânı sunuluyor. Belli ki bu plan ile Estonya Avrupa'nın Silikon Vadisi olmaya aday.

Gönül ister ki karar alma süreçlerinin hızlandığı Türkiye de Estonya gibi bir e-Vatandaş formülü ile şirketler, girişimciler için bir cazibe merkezi haline gelsin.

Estonya 2014'de başlattığı bu süreçten 18 milyon dolar gelir elde etti. Bu rakamın 2025'de 2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Keza Estonya'daki girişimler sayesinde Estonya'ya dolaylı yoldan da para akışı sağlanmaktadır. Örneğin bu şirketlerin aldığı yatırımlar.

2017 yılında Estonyalı start-up'ların yurtdışından aldığı toplam yatırım miktarı 315 milyon dolar seviyesinde. Türkiye'deki start-up'ların ise aynı yıl aldığı yatırım miktarı 50-60 milyon dolar civarındadır.

Estonya nufusu 1.3 milyon, Türkiye ise 83 milyonluk koca bir ülke!

Ne dersiniz?

Veriler ve süreç hakkında bilgilerine müracaat ettiğim, kendileri de Estonya'da faaliyet yürüten, Trapmine firmasının kurucularından Celil Ünüver'e teşekkürü borç bilirim.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum