Bu çorbayı içen hasta olmuyor! Canan Karatay'ın tavsiye ettiği kelle paça çorbası şifa dağıtıyor

Bu çorbayı içen hasta olmuyor! Canan Karatay'ın tavsiye ettiği kelle paça çorbası şifa dağıtıyor

Geleneksel Türk mutfağının başlıca çorba çeşitlerinden bir olan kelle paça çorbası tarifi ile karşınızdayız. Prof. Dr. Canan Karatay' ın da önerdiği özellikle kış aylarında hasta olmamak için bol bol tüketilmesi gereken kelle paça çorbası tarifimize hayran kalacaksınız...

Kelle paça çorbası, kuzu, dana veya sığırın kemikleri ve paçalarının haşlanmasıyla yapılan bir Türk çorbasıdır. Bu çorbanın birçok faydası vardır:

  1. Eklem sağlığına faydalıdır: Kelle paça çorbası, kemiklerin ve bağların yapı taşı olan kollajen içerir. Kollajen, eklemlerin sağlıklı kalmasına ve hasarın iyileşmesine yardımcı olur.

  2. Sindirimi kolaylaştırır: Kelle paça çorbası, mide ve bağırsaklarda yavaşça sindirilir ve sindirim sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Ayrıca bağırsaklardaki zararlı bakterileri azaltabilir ve bağırsak sağlığını destekleyebilir.

  3. Cildin sağlığına katkıda bulunur: Kollajen, cildin elastikiyetini artırır ve kırışıklıkları azaltır. Kelle paça çorbası, cildin sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

  4. İçerdiği mineraller sayesinde sağlığı destekler: Kelle paça çorbası, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller içerir. Bu mineraller, kemik sağlığı, kalp sağlığı ve sinir sistemi sağlığı gibi birçok farklı sağlık alanında faydalıdır.

  5. Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kelle paça çorbası, bağışıklık sistemini güçlendiren kolajen, glisin ve prolin gibi amino asitler içerir.

Ancak kelle paça çorbası yüksek miktarda kolesterol içerebilir, bu nedenle kolesterol sorunu olan kişilerin tüketiminde dikkatli olmaları gerekir.

MALZEMELER

4 tane ince sarımsak

1, 5 yemek kaşığı un

½ su bardağı sirke

½ çay bardağı limon suyu

Tuz

1 kuzu kellesi

1 parça dana ayağı

YAPILIŞI

Bağışıklık güçlendirici muhteşem çorba tarifimiz için öncelikle kasaptan temizlenmiş dana ayağı ve kuzu kellesi alalım. Kelleyi kasapta kırdırıp alırsanız kolay olur sizin için. Kellenin burun kısmı aşağıya gelecek şekilde vurularak içindeki pisliklerin çıkması sağlanır, yıkanır ve temizlenir. Kelle ve ayak düdüklü tencerede 1, 5 litre su ile 1 saat kaynatalım. Düdük sesini duyduktan sonra 1 saat kaynatalım. Kelle haşlandıktan sonra ocaktan alalım ve soğuması için geniş bir tepsiye dökelim ve kemikleri etlerden ayıralım. Etleri didikleyelim. Şimdi de çorba tenceremizi alalım. İçine unu koyup yağsız tencerede kavuralım. Daha sonra üzerine 1 bardak su ekleyip karıştıralım.

kelle-paca-corbasi.jpg

BU ÇORBA VİTAMİN DEPOSU

Topaklanan unları süzgeç yardımıyla ezelim. Kellenin kaynadığı suyu bu karışıma ilave edip, ısıtalım. Tuz ekleyip, kaynatalım. Kaynayan suya etleri ilave edelim. Kaynarken üzerine çıkan köpüğü kaşık yardımıyla alıp atalım. Şimdi de çorbamızın sosunu hazırlayalım. Sosu için: Sarımsakları ezelim ve sirke ile karıştıralım. Beraber kullanmak istemeyenler ayrı da kullanabilir. Sarımsak sevmiyorsanız limon da dökebilirsiniz. Sıcak sıcak çorbamız servise hazır.

AFİYET OLSUN …

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN