Fırında mürdüm eriği reçeli yapın kahvaltı sofralarınıza şenlik katın! İşte fırında mürdüm eriği reçeli

Fırında mürdüm eriği reçeli yapın kahvaltı sofralarınıza şenlik katın! İşte fırında mürdüm eriği reçeli

Meyve yemeyenleri bile baştan çıkaran, yaz ürünlerini kış sofralarına taşıyan, hem gözümüze hem de damağımıza hitap eden o güzel reçellerden biri olan mürdüm eriği reçeli ile karşınızdayız. her çatalda ayrı bir lezzet alacağınız bu lezzet şölenini mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Türk Mutfağı’nda, Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez bir reçel kültürü vardır. Reçel, Osmanlı'da aynı zamanda şifa veren bir gıda olarak da değer görmekteydi. Zamanında saray mutfağının bir bölümü reçel yapımı için ayrılır ve burada gece gündüz reçel yapılırmış. Osmanlı’da kahve şekersiz içilirdi. Kahve öncesi bir kaşık tadımlık olarak da ikram edilen reçel, gümüş tepsilerde küçük kaselerde sunulurdu. Misafir bir kaşık reçeli tattıktan sonra kahvesini içer sonra lokumunu yerdi. Yabancı seyyahlar reçeli o kadar sevmiş ki, ikramın bir kaşıkla sınırlı kalmasını eleştirmiş, sarayı cimrilikle itham etmişler. Oysa durum farklıydı. Sunum adetinin temelinde toplum sağlığına verilen önem vardı. Kahvaltıların olmazsa olmazlarından reçeller; sofra kültürümüzün baş tacı. Genellikle yaz meyveleri ile yapılan reçeller kış mevsimi süresinde afiyetle tüketiliyor. Bugün bizde haberimizde fırında mürdüm eriği reçeline yer verdik. Ocakta pişirmeye gerek kalmadan, şekere yatırmaya gerek kalmadan sadece fırın kullanarak yapabileceğiniz bu reçel tarifimizi çok seveceksiniz.

MALZEMELER

2 kilo mürdüm eriği

1 su bardağı kabukları soyulmuş çiğ badem

1 kilo toz şeker

Yarım su bardağı limon suyu

Kakule

Çubuk tarçın

Karanfil

1 tatlı kaşığı tereyağı

Limon

YAPILIŞI

Dillere destan erik reçeli yapabilmek için öncelikle eriklerimizi bol suda yıkayalım. Ardından erikleri ortadan ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkartalım. Erikleri limonlayıp yarım saat kadar derin bir kabın içinde bekletelim. Bu süre sonunda limonlayıp beklettiğimiz eriklerin suyunu bir bardağa alalım ve üzerine yarım su bardağına denk gelecek şekilde limon suyu ilave edelim. Şimdi de fırın tepsimizi alalım. Fırın tepsisinin dibine toz şekerin yarısını dökelim. Üzerine kakuleyi, çubuk tarçını ve karanfili serpiştirelim. Erikleri tek tek iç kısımları yukarı bakacak şekilde tepsiye dizelim.

basliksiz-11.jpg

BU REÇELİ KAŞIK KAŞIK YİYECEKSİNİZ

Eriklerin üzerine de kalan toz şeker serpelim ve limon suyu karışımına da dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 1 saat 30 dakika kadar pişirelim. Erik reçelimizin köpürmesini engellemek için köpürmeye başladığı an tepsinin içine 1 tatlı kaşığı tereyağını ekleyelim. Fırından tepsimizi çıkaralım. Üzerine kabukları soyulmuş çiğ bademleri ekleyelim. Sıcak sıcak kavanozlara paylaştıralım. Erik reçellerimiz soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edelim.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN