Ramazan’ın 13. gününde iftar sofralarınızı hafif ve sağlıklı lezzetlerle donatmaya ne dersiniz? Gün boyu süren orucun ardından mideyi yormayan, besleyici ve doyurucu önerilerle iftarınızı keyifle yapın!
Ramazan ayının bereketiyle geçen günlerinde iftar sofraları hem lezzetli hem de sağlıklı olmalı. Gün boyu süren oruç sonrası mideyi yormadan, dengeli ve besleyici bir menü tercih etmek önemli. Ramazan ayının 13. gününe özel olarak hazırladığımız iftar menüsünde hem klasik tatlar hem de hafif lezzetler bir arada.
TERBİYELİ HAVUÇLU PATATES ÇORBASI
MALZEMELER
1 adet büyük boy patates
1 adet havuç
1-2 diş sarımsak
1 adet küçük boy soğan
Tuz
Karabiber
Yaklaşık 5-6 bardak su (kontrollü ekleyin dilerseniz 1 su bardağını tavuk yada etsuyu olarak ekleyebilirsiniz suyu)
Terbiyesi için;
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un
Limon suyu
Üzeri için;
Nane
Pul biber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI
Tüm sebzeleri doğruyoruz. Zeytinyağında soteleyip, tuzunu ilave ediyoruz. Suyun bir kısmını da ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Blender ile pürüzsüz hale gelene kadar karıştırıyoruz. Ayrı bir kasede un, yoğurt ve limon suyunu çırpıyoruz. Üstüne bir iki kepçe çorbadan döküp, ılıklaştırdıktan sonra tencereye döküp karıştırarak kaynayıp, kıvam alana kadar pişiriyoruz. Üzerine tereyağını eritip, baharatları eklediğimiz kızdırılmış tereyağını da döküp, servis yapıyoruz.
TAVUKLU ARPA ŞEHRİYE SALATASI
MALZEMELER
1,5 su bardağı arpa şehriye
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
3 adet közlenmiş kırmızı biber
Yarım demet dereotu
6 adet kornişon turşu
1 küçük kutu konserve mısır
Yarım tavuk göğsü
1 adet limon suyu
YAPILIŞI
Öncelikle tavaya zeytinyağını alalım, üzerine şehriyeleri ilave ederek renkleri dönünceye kadar karıştırarak kavuralım. Şehriyeleri kavurduktan sonra tuz ve sıcak suyu ilave ederek karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatalım ve şehriyeler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar orta ateşte pişmeye bırakalım. Ardından ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Pişen şehriyelerin üzerine kağıt havlu kapatalım ve demlenmeye bırakalım. Dereotunu ince ince kıyalım. Kornişon turşu ve közlenmiş biberi de küçük küçük doğrayalım. Haşlanmış tavuk göğsünü didikleyelim. Soğuyan arpa şehriyeleri uygun bir karıştırma kabına alalım. Üzerine tavuk göğsü, haşlanmış mısır, kırmızı biber, turşu, dereotu ve limon suyunu ekleyerek güzelce karıştıralım.
KADINBUDU KÖFTE
MALZEMELER
500 gr yağsız dana kıyması
1 çay bardağı pirinç
1 adet yumurta
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kızartmak için;
Un
3 adet yumurta
Sıvı yağ
YAPILIŞI
Uygun bir tencereye pirinçleri alalım. Üzerini geçecek kadar suyu ilave ederek yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika haşlayalım. Ocağa aldığımız tavaya zeytinyağını alarak yemeklik doğradığımız soğanı ekleyelim ve rengi dönene kadar birkaç dakika kavuralım. Üzerine kıymanın yarısını ilave ederek orta ateşte rengi değişene kadar kavuralım. Kavurduğumuz kıymayı geniş bir karıştırma kabına alalım. Üzerine haşladığımız pirinci, kalan kıymayı, yumurtayı, karabiber ve tuzu da ekleyerek elimizle yoğuralım. Önemli olan malzemenin birbiriyle iyice özdeşmesidir. Hazır olan köfte harcının üzerini streçleyelim. Buzdolabında dinlenmeye bırakalım. En az yarım saat kadar dinlendirdikten sonra hazırladığımız harçtan büyük parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayarak köfte şeklini verelim. Şekillendirdiğimiz köftelerin her iki tarafını una bulayalım. Daha sonra bir kase içerisine kırıp çırptığınız yumurtaya batıralım. Tavada iyice kızdırılan sıvı yağda köftelerin her iki yönünü güzelce kızartalım.
ŞEKERPARE TATLISI
MALZEMELER
250 gram tereyağı
2 çay bardağı irmik
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
3,5 su bardağı un
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su (800 ml)
Birkaç damla limon suyu
YAPILIŞI
Şekerparenin şerbeti için uygun bir tencereye toz şekeri alalım. Üzerine suyu ilave ederek şöyle bir karıştıralım. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı orta ateşe alarak 6-7 dakika boyunca kaynatalım. Ardından birkaç damla limon suyunu ekleyip bu şekilde de 2 dakika kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alalım. Hamur için oda sıcaklığında tereyağı, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız yumurta, irmik, pudra şekeri, vanilya, karbonat, kabartma tozu ve unun bir kısmını ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Hamur ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar un eklemeye devam edelim. Şekillendirmek için hamurdan bir parça koparıp önce elimizle yuvarlayalım. Ardından üzerine hafifçe bastırdıktan sonra uç kısımlarını sivrileştirelim. Hazırladığımız şekerpareleri fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim. Ardından üzerlerine hamuru hazırlarken ayırdığımız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürelim. Fırına vermeden önce çatalın arka kısmıyla tatlıların üzerini çizerek son şeklini verelim. Şekerparelerimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim. Sürenin sonunda fırından aldığımız sıcak şekerpareleri bir borcama aktaralım. Üzerlerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Tatlılarımızı bu şekilde birkaç saat dinlenmeye bırakalım. Şerbetini güzelce çeken şekerpareleri dilediğiniz gibi süsledikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!