Kimse buna dikkat etmiyor! Üzüm yaprağı sararken bu püf noktasına dikkat edin misafirlerinize şov yapın

Kimse buna dikkat etmiyor! Üzüm yaprağı sararken bu püf noktasına dikkat edin misafirlerinize şov yapın

Yaprak sarmasını sevmeyen yoktur. Pek çok farklı versiyonu ülkemizin çeşitli bölgelerinde uygulanan yaprak sarması 7'den 77'ye herkesin lezzet sıralamasında en yukarılarda yer alıyor. Fakat pek çok kişi yaprak sarması yaparken klas ustaların bildiği o püf noktasına dikkat etmiyor. Bu haberimizde size tam kıvamında bir yaprak sarması için püf noktalarını anlatıyoruz...

Geleneksel Türk mutfağının başlıca lezzetlerinden biri olan yaprak sarmasına büyük küçük herkes bayılır. Yaprak sarması denilince adeta akan sular durur. Peki iyi bir kıymalı yaprak sarması nasıl yapılır?

Türk mutfağının zeytinyağlılarda bir numarası olan yaprak sarma nasıl yapılır? Taze asma yaprağından veya salamura yapraktan sarma yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte iyi bir yaprak sarma yapmak istiyorsanız bu tarifimizi mutlaka denemelisiniz. İddia ediyoruz bu tarifimize hayran kalacaksınız. İyi bir yaprak sarma yapmak istiyorsanız işin sırrı sosunda. Nasıl mı ? İşte tüm ayrıntıları ile yaprak sarmanın tarifi;

MALZEMELER

Üzüm yaprağı
2 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur
1 adet soğan
Bir miktar maydanoz
200 gr kıyma
1 su bardağı domates sosu
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı karabiber

Sosu için:

1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
2 çay kaşığı tuz
5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı ılık su

YAPILIŞI

Dillere destan yaprak sarması için öncelikle eğer asma yaprağını salamura kullanacaksanız fazla tuzunun çıkması için su dolu bir kaba yatırıp iyice tuzunun çıkmasını sağlamalısınız. Şimdi yaprak sarmanın yapım aşamasına geçelim. Uygun bir kapta yıkayıp güzelce süzdüğümüz pirinci, bulguru, ince ince doğranmış kuru soğanı ve maydanozu, kıymayı, domates sosunu, zeytinyağını koyup güzelce karıştıralım. En son üzerine salçayı, tuzu, pul biberi, kırmızı toz biberi, ve karabiberi ekleyip son kez tekrar karıştıralım. İşte yaprak sarmamızın iç harcı hazır. Güzelce tek tek sarmalarımızı dizelim.

2782620-810x458.jpg

PARMAKLARINIZI YEMEYE HAZIR OLUN

Sarmaları pişireceğimiz tencerenin tabanına asma yapraklarının saplarını dizelim. Sardığımız sarmaları güzelce dizelim. Şimdi de bir kasenin içinde salçayı, pul biberi, naneyi, tuzu, sıvıyağı ve ılık suyu karıştırıp sarmaların üzerine dökelim. Sarmaların üzerinin kararmaması için üzerine asma yaprağı serelim. Ortalama 1 saat boyunca kısık ateşte sarmalarımızı pişirelim. Bu süre sonunda sarmaları ister sıcak ister soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN