On bir ayın sultanı Ramazan’ın ilk iftarında, hem mideyi yormayan hem de sofranıza lezzet katacak özel bir menü hazırladık! Geleneksel tatlarla bezeli bu iftar sofrası, sevdiklerinizle birlikte keyifli bir başlangıç yapmanız için ideal. İşte bereket dolu ilk iftara özel lezzetler!
On bir ayın sultanı Ramazan, bereketiyle ve manevi huzuruyla sofralarımıza konuk oluyor. Gün boyu süren oruç ibadetinin ardından ilk iftar, hem ruhu hem de bedeni doyuracak özel lezzetlerle taçlandırılmalı. İşte Ramazan’ın ilk akşamında aileniz ve sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz hem hafif hem de doyurucu bir menü önerisi!
MERCİMEK ÇORBASI
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan mercimek çorbası, hem doyurucu hem de besleyici bir başlangıç olacaktır. İşte lezzetli bir mercimek çorbası tarifi:
MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
6 su bardağı su veya et suyu
Tuz, karabiber, pul biber
Limon dilimleri (servis için)
YAPILIŞI
Mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı yemeklik doğrayın, havucu ve patatesi küp şeklinde doğrayın. Tencerede sıvı yağı kızdırın, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Doğranmış havuç ve patatesi ekleyin, birkaç dakika daha kavurun. Mercimekleri ve suyu ekleyin, kaynamaya bırakın. Mercimekler iyice yumuşayana kadar pişirin, ardından blender yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Servis yaparken üzerine limon dilimleri ekleyebilirsiniz.
ZEYTİNYAĞLI İMAMBAYILDI
MALZEMELER
4 adet patlıcan
2 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
2 adet domates
Yarım demet maydanoz
Tuz
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı su
YAPILIŞI
Patlıcanları ister fırında ister ocağın üzerine közlüyoruz. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyalım. İç harcı için soğanları doğrayıp, 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavuralım. İçine yeşil biberi ve sarımsağı ekleyip kavurmaya devam edelim. Küp küp doğranmış domatesi, tuzu da ilave edelim. Domatesler suyunu çekince altını kapatıp, ince kıydığımız maydanozları ekleyelim. Fırın kabına patlıcanları alalım. Ortasını aynı karnıyarık yapar gibi açalım. Patlıcanların içine harcımızdan koyalım. Üzerine salçalı suyu dökelim. Fırında 200 derecede 25 dakika pişirelim. Servis sırasında soğuk bir şekilde servis yapalım.
KİLİS TAVA
MALZEMELER
1 kilo kuzu kıyma
3-4 adet kırmızı kapya biber
1 baş sarımsak
1 bağ maydanoz
Karabiber
Pul biber
Tuz
Alt ve üst kısmı için:
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı su
YAPILIŞI
Rondoda maydanozu, sarımsağı, kapya biberleri çekip, kıymanın üzerine ekleyin. Üzerine baharatlarını da ekledikten sonra sakız kıvamına gelene dek yoğurun. Yuvarlak fırın tepsisi yada borcamın dibine salçalı suyun yarısını sürün. Üzerine kıymalı harcı döşeyin. Kıymanın üzerine de kalan salçalı suyu sürün. Bıçakla dilimleyin. Önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin.
SÜTLAÇ
MALZEMELER
1 litre süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
2 su bardağı su
Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)
YAPILIŞI
Fırında sütlaç için öncelikle pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile pirinçler yumuşayıp pişene kadar haşlayın. Çok az sulu kalacaktır. Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ilave edip kaynatın. Bu arada bir kap içerisinde nişasta ve sütü (suyu) pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştırın. Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve yarım su bardağı sütle karıştırdığınız 3 yemek kaşığı buğday nişastasını ilave ediniz. 10-15 dk. daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Fırın için uygun ısıya dayanıklı sütlaç kaselerine sütlaçlarınızı paylaştırın. Tepsinize soğuk su doldurun ve sütlaç kaplarını fırın tepsinize dizin (Tepsideki su sütlaç kaplarının yarısına kadar gelecek) Tepsiyi fırınınızın en üst rafına yerleştirin. 180 derecede, sütlaçlarınız kızarana kadar fırınlayın.
Afiyet olsun.