Simit 5 Lira Oldu Vatandaş Dertli! Hem Kolay Hem Ucuz Hem De Lezzetli Ev Yapımı Simit Tarifi

Simit 5 Lira Oldu Vatandaş Dertli! Hem Kolay Hem Ucuz Hem De Lezzetli Ev Yapımı Simit Tarifi

7' den 70' e hepimizin severek yediği simit son gelen zamlarla birlikte nasibini alan yiyeceklerden biri oldu. Türk halkı olarak severek tükettiğimiz simitte lüks sayılınca vatandaş kara kara düşünmeye başladı ve iş başa düştü artık simitleri evde yapmaya karar verdiler. İşte enfes lezzetiyle simitin tarifi...

Ülkemizde büyük küçük demeden milletçe severek tükettiğimiz simidin tarihi çok eskilere dayanıyor. Tarihi kaynaklarda simidin İstanbul'da 1525'ten beri tüketildiği yazmaktadır. Öyle ki bu kadar çok sevilen simit; padişahların sofralarında da yer almıştır. Evliya Çelebinin seyahatnamesinden İstanbul’da simitçilerin 70 fırında, toplam 300 nefer olarak çalıştığını, bunlardan kimisinin de bağlı olduğu fırınların çırakları olarak fırın hesabına çalıştıklarını öğreniyoruz. XIV. Yüzyılda Osmanlıda simit çeşitli vesilelerle karşımıza çıkıyor. Örneğin Avrupalı ressamlar eserlerinde simit ve simitçilere sıkça yer vermişlerdir. Warwick Goble de 1906'da İstanbul'daki simitçileri resmetmiştir. Abdül Mecit devri İstanbul’unu anlatan gravürlerinin pek çoğunda simitçiler bulunmaktadır. Böylece simit hem hayatlarımıza, hem damaklarımıza işte kazındı. Peki bu efsane lezzet simidi evde nasıl yapabiliriz? İşte evde simit yapmanın ayrıntılı tarifi şöyle;

MALZEMELER

Hamuru için:

1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı ılık su

1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ

2 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket yaş maya veya 1 küçük paket kuru maya

Aldığı kadar un

Pekmezli sosu için:

Yarım çay bardağı üzüm pekmezi

Yarım çay bardağı su

Üzeri için:

Bolca susam

YAPILIŞI

Çıtır çıtır simit yapabilme için öncelikle yoğurma kabına ılık sütü, ılık suyu, sıvıyağı, mayayı, şekeri, tuzu alalım ve bir güzel elimizle karıştıralım. Ardından unu kontrollü bir şekilde yavaş yavaş ekleyelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Yoğurma kabımızın ağzını streç filmle kapatıp dışını da temiz bir örtü ile kapatıp hamurumuzun mayalanması için en az 45 dakika bekletelim. Mayalanan hamurumuzu alıp mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım ve bir bezeyi tekrar iki eşit parçaya ayırıp rulo şeklini verelim ve birbirlerine dolayıp simit şekli verelim. Derin ve geniş bir tabağın içinde pekmezi ve suyu karıştıralım. Şekil verdiğimiz simitleri pekmezli suya batıralım, ardından bol susama bulayıp fırın tepsimize dizelim.

nermin-yazilitas-simit-tarifi-nasil.jpg

BU LEZZETE HAYRAN OLMAMAK ELDE DEĞİL

Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede, üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim. Her fırının pişirme süresi farklı olduğu için mutlaka simitlerin pişip pişmediğini kontrol edelim. Fırından çıkan simitlerimizi servis edelim. Vaktiniz olduğunda simitleri fazladan yapıp soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa da atabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN