Yılbaşı için pilavlı tavuk dolması nasıl yapılır? İşte tarifi malzemeleri ve püf noktası

Yılbaşı için pilavlı tavuk dolması nasıl yapılır? İşte tarifi malzemeleri ve püf noktası

Yeni yılın yaklaşmasıyla herkesi tatlı bir telaş sararken özellikle yılbaşı akşamını lezzetli yemeklerle taçlandırmak isteyenlerin bir tercihi de pilavlı tavuk dolması oluyor. Tarifi, malzemeleri ve püf noktasıyla pilavlı tavuk dolması yapımı ise çok kolay…

Pilavlı tavuk dolmasının nasıl yapıldığı, yılbaşı yaklaşırken özellikle ev hanımları tarafından en fazla araştırılan konular arasında geliyor. Bütün bir tavuk, pirinç, kuş üzümü ve dolmalık fıstık gibi malzemelerle yapılan pilavlı tavuk dolmasının yapımı ise oldukça kolay…

YILBAŞI İÇİN PİLAVLI TAVUK DOLMASI NASIL YAPILIR?

Pilavlı tavuk dolması aslında iki ana yemek gibi görünen malzemelerin ayrı ayrı hazırlanarak sonunda muhteşem bir uyumla bir araya getirilmesinden oluşuyor. Bir yanda pilav hazırlanırken diğer yanda bütün olarak kullanılan tavuk için lezzetli bir sos hazırlanıyor ve sebzeler yemeye hazır şekilde doğranıyor. İşte, yılbaşı için pilavlı tavuk dolmasının yapımı.

PİLAVLI TAVUK DOLMASI İÇİN MALZEMELER

1 tane bütün tavuk (yaklaşık 2 kg)

SOSU İÇİN;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1/2 tatlı kaşığı domates salçası

PİLAVI İÇİN;

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2  çay bardağı dolmalık fıstık
  • 1/2 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın

GARNİTÜR OLARAK

  • 2 tane patates
  • 2 tane havuç
  • Birkaç tane arpacık soğan

yilbasi-icin-pilavli-tavuk-dolmasi-nasil-yapilir-2.jpg

YILBAŞI İÇİN PİLAVLI TAVUK DOLMASI TARİFİ 

Pilavlı tavuk dolması yapmanın ilk aşaması pilavın hazırlamasıdır. Bunun için;

  1. Pilavlık pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu süzün, sonra yeniden üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin ve az bir miktar tuz ilave ederek pirinçleri yarım saat kadar suda bekletin. 
  2. Bekleyen pirinçleri tekrar yıkayın.
  3. Bir pilav tenceresine sıvıyağ ve tereyağı koyun ve ocağın altını yakın. Yağlar iyice eridikten sonra yıkanmış pirinçleri ekleyin, ara ara karıştırarak kavurmaya başlayın.
  4. Pirinçler yaklaşık 2-3 dakika kadar kavrulduktan sonra kuş üzümleri ve dolmalık fıstıkları ekleyin. Hepsi birlikte birkaç dakika daha kavurun.
  5. Pirinçler çıtır çıtır olduktan sonra 2 su bardağı sıcak su ilave edin, tuzunu da ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin.
  6. Burada pirinin ölçüsü ve suyun ölçüsü aynı miktarda olmalı. Çünkü pilavın çok fazla pişmemesi gerekiyor.
  7. Ocaktan alınan pilavın içine karabiber ve tarçın ekleyin, karıştırırken oldukça nazik olmaya özen gösterin.
  8. Pilav hazır olduktan sonra iyice yıkanmış ve temizlenmiş bütün tavuğu alarak hazırladığınız pilavı tavuğun içine doldurun.
  9. Burada dikkat edilmesi gereken şey, tavuğun içinin tıka basa pilavla doldurulmamasıdır. Eğer tavuğun içini çok fazla doldurursanız pilav hamur olacaktır. 
  10. Pilavla doldurulmuş tavuğun ayakları ve derisi iyice sıkıştırılır. İsterseniz bu aşamada ip ile bağlayabilirsiniz. Çünkü tavuk piştikçe açılma yaşanacaktır. Bunu önlemek için ip ile bağlamayı tercih ediyoruz.
  11. Hazır olan tavuğu yağladığınız bir fırın kabına alın, 180 derecelik fırında yaklaşık 60 dakika pişirin.
  12. Tavuğu fırına verdikten sonra, bir kasenin içine sos için hazırladığınız malzemeleri koyun ve karıştırın. Tavuğu fırına koyduktan yaklaşık yarım saat sonra fırından alın ve hazırladığını sosu bir fırça ile tavuğunuzun her yerine sürün. Bu işlem özellikle tavuğun renginin güzel kızarması için önemlidir. Eğer sos tavuk fırına verilmeden önce sürülürse yanacak ve rengi koyulaşacaktır. 
  13. Tavuk sos için fırından çıkarıldığında, birkaç parçaya bölünmüş patates ve havuçları, arpacık soğanları ise bütün halde fırın kabına koyun. Böylelikle sebzeler tavuğun suyuyla pişer ve daha lezzetli hale gelir. 
  14. Sos sürülmüş ve sebzeler yerleştirilmiş tavuğu tekrar fırına koyun ve yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakın.
  15. Ortalama bir saat boyunca fırında kalan tavuk pişecektir ancak tavuğun pişip pişmediğinden emin olamıyorsanız tavuğa bir kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz. Eğer kürdan tavuktan kolay şekilde çıkıyor ve üzerinde pembelik görünmüyorsa tavuğunuz pişmiş demektir.

Afiyet olsun!

Yılbaşında hindi dolması nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleriYılbaşında hindi dolması nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleriYılbaşı sofraları için kolay meze önerileriYılbaşı sofraları için kolay meze önerileri

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN