Yunan bankaları kepenk kapattı

Yunan bankaları 
kepenk kapattı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün akşam 29 Haziran Pazartesi günü bankaların açılmayacağını ve borsada işlem yapılmayacağını belirtti. Bugün sabah saatlerinde, Karar.com’un Yunanistan’dan aldığı bilgiye göre ise, Yunan bankaları 6 Temmuz tarihine kadar kapalı kalacak.

Haziran sonuna kadar kreditörleriyle anlaşması gereken Yunanistan’ın bunu gerçekleştirmeyeceğine artık kesin gözüyle bakılıyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotny'nin "Yunanistan, IMF'ye olan borcunu ödeyemeyecek gibi görünüyor" açıklaması da bu yaklaşımı doğrular nitelikte.

Ülkenin borç krizinde yaşanan belirsizlik ve 7 Haziran’da kreditörlerin şartlarının oylanacağı referandum, zaten para çıkışları konusunda oldukça büyük bir sıkıntı yaşayan Yunan bankalarının sıkıntısını daha da katladı. 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün akşam yaptığı açıklamada, 29 Haziran Pazartesi günü bankaların açılmayacağını ve borsada işlem yapılmayacağını belirtti. Yunanistan’da sermaye aktarımına kontrol getirilmesi amacıyla böyle bir karar alındığını belirten Çipras, halkı soğukkanlı davranmaya davet etti. 

Le Figaro’nun haberine göre, Eurogroup’un 30 Haziran’dan sonra Yunanistan için ek bir süre tanınmayacağını açıklamasına paralel olarak, dün, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), Yunan bankalarında likiditeyi arttırmama kararı aldığını dile getiren Çipras, "Vatandaşların Yunan bankalarında olan birikimlerinin garanti altında" diye konuştu. 

Bankalar 6 Temmuz’a kadar kapalı kalacak

Çipras, Yunan bankalarının kapalı olmasına ilişkin sadece 29 Haziran Pazartesi gününü tarih olarak verirken, Karar.com’un, bugün sabah saatlerinde Atina’da bir kaynaktan aldığı bilgiye göre, bankalar 6 Temmuz’a kadar kapalı kalacak.

Bankaların içinde bulunduğu durum ile ilgili Le Figaro’ya açıklama yapan Yunanistan Maliye Bakanlığı, dün, bankaların 7 Temmuz’a kadar kapalı kalması gerektiğini vurguladı ve günlük para çekme limitinin 60 euro ile sınırlandırılması gerektiğini savundu.

Bankalardan günlük en fazla 60 euro çekilebilecek

Söz konusu Fransız gazetesine açıklama yapan bir bir kaynak, Yunan vatandaşların günlük olarak bankadan en fazla 85 euro çekebileceğini dile getirirken, bu sabah saatlerinde Karar.com’un Atina’dan aldığı bilgiye göre vatandaşlar günlük en fazla 60 euro çekebilecek. 

Bununla birlikte, bugün Yunanistan Sermaye Piyasaları Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Yunanistan'ın hisse senedi piyasaları bu hafta kapalı kalacak. 

80 milyar euro para kaçışı

Yunanistan’da 2009 yılında başlayan ekonomik kriz ve ülkenin geleceğine dair belirsizlik, 2010 yılından bu yana Yunan bankalarından 80 milyar euroluk kaçışa sebep oldu. Yunanistan’da hükümetin referandum kararını açıklamasıyla birlikte ATM’lere hücum eden vatandaşlar, bankaların kapalı olduğu geçen hafta sonu, mevduat hesaplarından 1 milyar euronun üzerinde para çektiler. 

Pazar günü, bankalarla ilgili olarak Yunan televizyonlarına açıklama yapan Çipras, tekrar AB’den yardım programının süresinin uzatılmasını talep ettiğini kaydetti ve « Bu demokratik uygulama ile ilgili olarak onlardan acil cevap bekliyorum » dedi. 

"Yanınızda yeterince nakit bulundurun"

Öte yandan, dün öğleden sonra Almanya Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’a giden Alman vatandaşlara, üstlerinde yeteri kadar nakit para bulundurmalarını tavsiye etti. Bakanlık, bu tavsiyeye gerekçe olarak da ülkenin ekonomik olarak yoldan çıkabilme ihtimalini gösterdi. Bununla birlikte, Bakanlık, Yunanistan’a tatile gitmeyi düşünen vatandaşlara ülkedeki durumu sıkça takip etmeleri uyarısında bulundu.

Hollanda ve İsveç'te de vatandaşlara buna benzer uyarılar yapılırken, İskandinavya'da Nordea Bankası Ekonomi Müdürü Steinar Juel de bankaların nakit sıkıntısı yaşayabileceği ve bankamatiklerde para bulunmaması ihtimaline karşı Yunanistan'a gidecek vatandaşlarını uyardı.  

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kreditörleriyle görüşmelerini keserek masadan kalkan Yunanistan’ın durumunu görüşmek üzere bugün sabah saatlerinde bir toplantı yapacağını açıkladı. 

Varoufakis: "Yeni tekliflere açığız"

Öte yandan, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Bild'e yaptığı açıklamada, IMF ve AB kurumlarının kurtarma paketinin uzatılmasının koşulları hakkında yeni ve iyi tekliflerle gelmesi durumunda, bunu gelecek hafta içinde görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Hükümetin, kreditörlerin öne sürdüğü ve kendileri açısından kabulü imkansız olan talepler nedeniyle 5 Temmuz'da kurtarma paketi hakkında halk oylamasına gitme kararı aldığını ifade eden Varoufakis, Yunanistan'ın IMF ve AB kurumlarının yeni tekliflerine açık olduğunu belirterek, "Biz, vatandaşların kararlarını şekillendireceği bu süre zarfında müzakereler için yine hazır olacağız" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN