Yusufeli Barajı nerede? Yusufeli Barajı açıldı mı? İşte teknik özellikler

Yusufeli Barajı nerede? Yusufeli Barajı açıldı mı? İşte teknik özellikler

'Yusufeli Barajı ne zaman açılacak?' sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak edilirken, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız bitimine sadece 50 metre kalan 'Yusufeli Barajı'nın teknik özellikleri'ni aktardı. Tamamlandığında Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak dev tesis için 3 milyon 400 bin metreküp beton döküldü. Yusufeli Barajı'nda 540 MW kurulu güç ile yılda ortalama 1,8 milyar KWH enerji üretilecek. Detaylar haberimizde...

'Yusufeli Barajı nerede ve nasıl gidilir?', 'Yusufeli Barajı açıldı mı ve ne zaman açılacak?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Tamamlanmasına son 50 metre kalan 'Yusufeli Barajı'nın teknik özellikleri' de merak ediliyor. Milli bütçeye yıllık 1 milyar 500 milyon lira katkı sağlayacak proje sayesinde, yaklaşık 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanacak. Türkiye'nin en yüksek barajı olacak dev tesis, dünyanın da üçüncü en yüksek barajı olarak kayıtlara geçecek. İşte, 'Yusufeli Barajı ile ilgili bilgiler'...

YUSUFELİ BARAJI NEREDE?

Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güney batısında mesafede, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, tamamlandığında 540 MW kurulu güç ile yılda ortalama 1,8 milyar kWh enerji üretecek. Tesis işletmeye alındığında, çift eğrilikli beton kemer kategorisinde dünyanın üçüncü yüksek barajı olacaktır.

YUSUFELİ BARAJI NE ZAMAN AÇILACAK?

26 Şubat 2013 tarihinde başlayan dev tesis, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolayacak ve 2,5 milyar liraya mal olması planlanan projeyle günlük 3 milyon TL elektrik enerjisi geliri elde edilecek.

Yusufeli Barajı'nın 2021 yılında devreye girmesi planlanıyor.

YUSUFELİ BARAJI'NI KİM YAPIYOR?

Türkiye'nin en yüksek barajı olacak tesis için 2012 yılında ihale düzenlendi. İhaleyi Limak, Cengiz ve Kolin firmalarının oluşturduğu LCK Yusufeli Adi Ortaklığı 486 milyar 875 milyon TL ihale bedeli ile kazandı.

YUSUFELİ BARAJI'NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Tamamlanması için son 50 metre kalan ve 225 metre gövde yüksekliğine ulaşan Yusufeli Barajı bittiğinde Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olacak. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin vizyon projelerinden Yusufeli Barajı, yapımı tamamlandığında 275 metre yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin en yüksek ve dünyanın üçüncü yüksek barajı olacak. İnşaat çalışmaları yoğun şekilde devam eden barajın kurulu gücü 558 megavatı ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovat saati bulacak. Santral binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları planladığı şekilde devam eden Yusufeli Barajı'nın tamamlanmasıyla, bütçeye yıllık 1 milyar 500 milyon lira katkı sağlayacağı bildirildi. Proje sayesinde yaklaşık 2.5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanacak.

Açıklamada DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, "Yusufeli Barajı'na 3 milyon 400 bin metreküp beton dökülerek, gövde betonunda yüzde 85 gerçekleşme sağlandı. Barajımız 225 metre yüksekliğe ulaşmış olup, son 50 metre kaldı. Yusufeli Barajı, 275 metre gövde yüksekliğiyle Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısadır. Barajın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir" bilgisini verdi.

"GÜNLÜK KULLANILAN BETONLA 200 KONUT YAPILABİLİR"

İnşaatta günlük maksimum 7 bin 850 metreküp gövde betonu dökülerek rekor seviyeye ulaşıldığı bilgisini veren Kaya Yıldız, şunları kaydetti:

"Bu miktar bin mikser betona eşdeğer olup, bu miktar betonla 200 konut yapılabilir. Barajın gövdesinde kullanılacak 4 milyon metreküp betonla Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton yol inşa edilebilir. Bu betonla her biri 120 metrekare 5 katlı 10 bin konut yapılabilir."

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Yusufeli Barajı'nın üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacağına ifade ederek, "Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri'nin getireceği rusubatı da önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasını sağlayacak, Çoruh Nehri'nde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacak" bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN