Zam yine kapıda! Döviz kuru otomobil fiyatlarını da uçuracak

Zam yine kapıda! Döviz kuru otomobil fiyatlarını da uçuracak

Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasının ardından döviz fiyatları da yeninde yükselişe geçti. Piyasadaki oynaklık sürerken, kur fiyatları her alanda olduğu gibi otomotiv piyasasını da etkileyecek. Otomobil fiyatlarının Nisan ayından itibaren yüzde 6 artması bekleniyor.

Döviz kuru ve faizlerdeki artış otomobil satışları da vuracak. Eldeki stoklar nedeniyle henüz kur artışı fiyatlara yansıtılmazken, Nisan ayı itibarıyla fiyatların yükselmesi bekleniyor. Yüzde 6'yı aşması beklenen fiyat artışı aynı zamanda satışları da frenleyecek. Kur artışının en fazla yüzde 80'lik ÖTV dilimine giren orta segment araç satışlarını etkileyeceği öngörülüyor.

SON 10 YILIN REKORU

Dünya'nın haberine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 102 bin 232 adet olarak gerçekleşti. Şubat ayında aylık bazda son 10 yılın rekoru kırıldı. Henüz Mart ayı otomobil ve hafif ticari araç satış rakamları açıklanmadı. Fakat bu ay yaklaşık 90 bin adetlik satış bekleniyor.

"KUR ARTIŞI FİYATLARA YANSIMADI HENÜZ..."

Kur artışlarının otomobil piyasasını etkileyip etkilemediği ile ilgili konuşan Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer "Kur artışı henüz fiyatlara yansımadı. Ancak kurda bir gevşeme olmazsa kademeli olarak fiyatlara yansıma görebiliriz. Artan maliyetlerle beraber fiyatlarında yukarı çıkması vergisel olarak modelleri bir üst vergi dilimine getirebilir. Bu durum talepte bir azalma yaratabilir. Henüz pazar beklentimizi değiştirmedik Kurdaki bu değişimi bekliyoruz" diye konuştu.

"OLUMSUZ ETKİ ETME İHTİMALİ..."

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt da satışlar ile ilgili şunları kaydetti: "Otomotiv sektöründe satışların seyrine en hızlı etki eden döviz kurunun seviyesidir. Döviz düşünce satışlar genel olarak artar. Bu yılın kalan 9 ayında, yüksek faiz ve yüksek döviz kurunun satışlara olumsuz etki etme ihtimali de daha yüksek görünüyor.

"KUR ETKİSİYLE ARTAN MALİYETLER..."

Ancak, fiyatlar daha fazla artmadan otomobil almak isteyen bir kesim var ki, onlar da pazarın hareketli geçmesine destek veriyorlar. Bir başka faktör de, kurların etkisiyle artan maliyetler. Bu nedenle, otomobillerin bir üst ÖTV dilimine girmeye başlaması söz konusu olabiliyor. Bu da satışları olumsuz etkiliyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN