Zekeriya Temizel kimdir?

Zekeriya Temizel kimdir?

Türk siyasetçi, milletvekili ve eski bakan Zekeriya Temizel, Türk vergi sisteminde mali milat olarak bilinen düzenlemeye imza atmış bir isimdir. Zekeriya Temizel’in ekonomi alanında pek çok çalışması ve hizmeti bulunuyor.

2001 ekonomik krizinde Kemal Derviş’in Devlet Bakanlığı’na getirilmesine tepki olarak BDDK’deki görevinden istifa etmesiyle bilinen Zekeriya Temizel, 55. ve 56. hükûmetlerde Maliye Bakanlığı yaptı. 

ZEKERİYA TEMİZEL KİMDİR? 

Zekeriya Temizel, 1948 yılında Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinin Çırdak köyünde doğmuştur. Sivas Lisesi’nde orta öğretimini tamamladı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nü okudu ve buradan mezun oldu.

1971 senesinde de Maliye Bakanlığı'nda Gelirler Kontrolörü olarak çalışmaya başladı. Bu görevinde tecrübe kazandıktan sonra Maliye Müfettişi ve Maliye Başmüfettişliği görevine getirildi.

1977-1979 yıllarında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (AİTİA) Maliye Enstitüsü Lisans Üstü Eğitim programında vergi muhasebesi ve Türk vergi sistemi konusunda dersler verdi.

1980-1982 yıllarında Strasbourg Louis Pasteur üniversitesinde lisansüstü eğitimi yaptı. 

Ünlü siyasetçi, 1984’te Gelirler Genel Müdürlüğü‘nde Daire Başkanlığı’na getirilmişti.

1988’de Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Temizel, 1989’da İstanbul Defterdarlığı‘na, 1992’de de Gelirler Genel Müdürlüne geçti. .1993’te de Maliye Bakanlığı Müşaviri oldu.

Zekeriya Temizel ekonomi yönetiminde kendini oldukça geliştirmiş ve yetiştirmiş bit bürokrattır.

zekeriya-temizel-kimdir.jpeg

Kariyerini bürokrasi üzerine geliştirmiş kendi alanında en üst makamlara gelmeyi başarabilmiştir.

Bürokrasi görevinin ardından siyasete geçme kararı almış ve DSP’den aday olmuştur. 

24 Aralık 1995 yılında yapılan seçimlerde Demokratik Sol Parti İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e giren Zekeriya Temizel, 55 ve 56. hükûmetler döneminde Maliye Bakanlığı da yaptı. Bakanlığı döneminde, Mali Milat olarak bilinen vergi düzenlemesini hayata geçirdi.

Temizel, 31 Mart 2000’de yeni yaratılan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı görevine getirildi. 

2001 ekonomik krizinde, Kemal Derviş‘in ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı’na getirilmesi üzerine, 3 Mart 2001’de bu görevinden istifa etti.

zekeriya-temizel-kimdirr.jpg

Basın İlan Kurumunda Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Ayrıca çeşitli basın-yayın kuruluşlarında köşe yazarlığı da yapan Temizel, Ülke Politikaları Vakfında Başkanlık yaptı. 2005-2015 yıllarında ileri teknoloji ile üretim yapan 2 şirketin yönetim kurulu başkanlıklarını üstlendi. 

2015 yılında yapılan seçimlerde de İzmir milletvekili oldu. 2017 yılı meclis başkanlığında CHP’den aday gösterilmiştir.

Zekeriya Temizel, evli ve 2 çocuk babasıdır.

ESERLERİ

Almanca ve Fransızca’yı iyi derecede bilen Temizel’in ombudsmanlık konusunda araştırmaları ve bu konuda yayımlanmış bir kitabı vardır. Temizel’in bunun dışında Fransa’da “Avrupa Topluluğu Ortak Tarım Politikası” ve “Avrupa Para Sistemi” konularında incelemeleri bulunuyor.

•    Ombudsman (Araştırma),
•    Çekerek Kıyılarında (Anı-romanı)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN