Ziyai Efendi kimdir?

Ziyai Efendi kimdir?

Kıbrıs Müftüsü Ziyai Efendi, 1850 yılında Lefkoşa’da doğmuştur. Kıbrıs, İstanbul ve Mısır’da eğitimini tamamlamış ve Rüştiye Mektebi Baş Muallimliğine atanmıştır. Ziyai Efendi, uzun yıllar burada muallimlik görevi yaptı.

Kıbrıs’ta dünyaya gelen ve muallimlik, müftülük, milletvekilliği gibi pek çok görevde bulunmuş olan Ziyai Efendi, "Kıbrıs Türk Cemaat-ı İslamiyesi" ismiyle ilk siyasi birlik oluşturulmasına öncülük etmiştir. 

ZİYAİ EFENDİ KİMDİR?

Ziyai Efendi, 1850 yılında bugünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da dünyaya gelmiştir. Babası Hacı Mustafa Ağa’dır. Eğitim hayatını sırasıyla Kıbrıs, İstanbul ve Mısır’da geçirmiştir. 

Eğitimini tamamladıktan sonra 1880 yılında o dönemde yükseköğrenim kurumu olan Rüştiye Mektebi’ne Başmuallim olarak atanmıştır. Bu görevi 1896 yılına kadar 16 yıl sürdürmüştür. Rüştiya mektebinin İdadi’ye çevrilmesinden sonra bu kurumda Fahri öğretmenliğini de uzun yıllar sürdürmüştür. 

Ziyai Efendi, Başmuallimlik görevinden ayrıldıktan sonra siyasi hayata adım atmıştır. Kıbrıs’ta Lefkoşa ve Girne milletvekilliği yapmıştır. 

Milletvekilliği bittikten sonra memuriyete girmiş ve ilk olarak Lefkoşa Kadılığına atanmıştır. Daha sonra Kıbrıs müftüsü olmuş ve bu görevi 1926 yılına kadar sürdürmüştür.  

1900’lü yılların başında Lefkoşa’da kurulan daha sonra Lefkoşa Bankası adını alacak olan “Lefkoşa İslam İttihar Bankası”nın kuruluşuna öncülük etmiş ve uzun yıllar bankanın yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. 

1918 yılında Meclisi Milli Kongresi’ni toplamış ve kongreye başkanlık yapmıştır. 

1924 yılında Kıbrıs’ta "Kıbrıs Türk Cemaat-ı İslamiyesi" ismi ile siyasi birliği oluşturmuştur. 

Ziyai Efendi öncülüğünde kurulan birlik “Osmanlılığı” bir tarafa bırakıp “Türk Cemaati” ifadesini kullanmaya başlamıştır.

Ziyai Efendi’nin ölümü üzerine Kıbrıs’ın her yerinde ve Lefkoşa’nın tüm camilerinde adına selalar okunmuştur. 

Cenaze törenine Büyük Türk Milleti, Hükümet erkanı, Rum ileri gelenleri, Lefkoşa Belediye Başkanı ve Polis Birliklerinin katıldığı kalabalık bir insan yığını katılmıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN