Zilhicce ayı orucu ne zaman tutulur? Zilhicce ayında yapılacak dua ve ibadetler

Zilhicce ayı orucu ne zaman tutulur? Zilhicce ayında yapılacak dua ve ibadetler

Hicre takvime göre, Zilhicce orucu Kurban bayramını içerisinde barındırmaktadır. Zilhicce orucu olarak isimlendirilen bu ibadet içinde pek çok fazileti de barındırmaktadır. Zilhicce ayı orucunun ne zaman tutulacağı ve bu ayda yapılacak dua ve ibadetler daha önceden paylaşılmıştır.

Zilhicce ayı yaklaştıkça pek çok Müslümanı da ibadet aşkı sarar. Bu ay içerisinde oruç tutulur, çeşitli ibadetler yapılır. Dokuzuncu günü arefe, sekizinci günü terviye olarak bilinen Zilhicce ayında yapılacak dua ve ibadetler, çok hayırlıdır.

ZİLHİCCE ORUCU NASIL VE NE ZAMAN TUTULUR ?

Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Yani zilhicce ayının il 10 günü oruc tutmak tavsiye edilmektedir. Hz. Muhammed (S.A.V)'in ise Zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tuttuu rivayet edilmiştir. Bu nedenle Zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutmak müstehaptır. Fakat hac ibadetini yerine getirenler için bu süre 8 gündür. Halsizlik ve yorgunluğa sebep olacağından dolayı 9. gün (arefe) günü oruç tutmak mekruhtur. Hz. Muhammed (S.A.V) ise arefe günü için "Allah'ın cehennem ateşinden azat ettiği bir gün olduğunu, arefe günü tutulan oruç daha önce işlenmiş 1 yıllık günahı örteceği umut edilmelidir" buyurmuştur

ZİLHİCCE AYI İBADETLERİ NELERDİR?

Müfessirler, Fecr suresinin 2. ayetinde üzerinde yemin edilen 10 gecenin Zilhicce ayının ilk gecesi olduğu görüşündedir.

Bilinen günlerde Allah'ın ismini zikretsinler diyen İbn Abbas'ın ise ''bilinen günler" ifadesinde Zilhiccenin ilk 10 gününü teşrik günleri ile yorumladığı söyleniyor.

Hz. Muhammed (S.A.V) ise " Allahın Katında ibadet edilecek günler içerisinde zilhiccenin ilk on gününden daga hayırlısı yoktur" buyurmuştur.

Peygamberimiz zilhiccenin ilk dokuz günü sürekli oruç tuttuğu için bu ilk 10 gün içerisinde oruç tutmak müstehaptır. Hac görevini yerine getirenler için ise yorgunluk ve halsizliğe neden olacağı için, özellikle tavaf ibadetinin gerçekleştiği arefe günü oruç tutmaları mekruh sayılmıştır.

Maliki, Şafi ve bir kısmı Hanbeli mezhebine göre kurban kesecek kişinin zilhicce ayı girene kadar saçını ve tırnağını kesmesi ise mekruhtur.

Zilhice aynının fazileti için ise, ayların efendisi ramazan, saygıya en layık olanıdır zilhicce buyurulmuştur.

ZİLHİCCE AYI NEDİR?

Sözlük anlamı hac ayı olan zilhicce kameri yılını zilkadeden sonra gelen son aydır. Zilhicce ismini hicri takvimde bulunan diğer ay isimleriyle birlikte Arab-ı müsta'ribe döneminde kullanmaya başlandığı gözlemlenmiştir. Cahiliye döneminde ise Araplar haram aylarının ilki olan zilkade ile zilhicce ayında ticari anlamda büyük önem taşıyan panayırlar ve özellikle Zülmecaz panayırı kurar, bu faliyetler sona erdiğinde ise hac ziyaretine başlarlardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN