Burseya Dağı nerede? Neden önemli? | Afrin nerede? Türkiye için önemi ne?

Burseya Dağı nerede? Neden önemli? | Afrin nerede? Türkiye için önemi ne?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'deki teröristleri temizlemek amacıyla başlattığı Zeytin dalı Harekatı'nda Burseya Dağı teröristlerden temizlendi. Peki "Burseya Dağı nerede?" "Afrin nerede? Türkiye için önemi ne?" Mehmetçik harekatın 9. gününde stratejik öneme sahip Burseya Dağı'nda kontrolü sağladı. Şimdi de Burseya Dağı nerede? Neden önemli? soruları gündemde... Soruların detaylı cevabı haberimizde.

Burseya Dağı nerede? Neden önemli? soruları bugünün cevabı en çok merak edilen soruları oldu. Çünkü Afrin'deki terör yuvalarının dağıtılması amacıyla başlatılan Zeytin dalı Harekatı 9. gününde stratejik öneme sahip Burseya Dağı Mehmetçik ve ÖSO güçleri tarafından ele geçirildi. Operasyonun başladığı günlerde herkes Afrin nerede? Türkiye için önemi ne? sorularını soruyordu. Bugün ise Burseya Dağı nerede? Neden önemli soruları gündem oldu. Burseya Dağı nerede? Neden önemli? Afrin nerede? Türkiye için önemi ne? sorularının yanıtları haberimizin detayında... 

18-01/28/rttt-1517163676.jpg

BURSEYA DAĞI TERÖR ÖRGÜTLERİNDEN TEMİZLENDİ

Burseya Dağı, yer aldığı konum nedeniyle bir süredir gündemde yer alıyordu. TSK ve ÖSO'nun kuşattığı Burseya Dağı, PKK/PYD'lilerden tamamen temizlendi. Peki, önemli bir konumda yer alan Burseya Dağı nerede bulunuyor? İşte, Burseya Dağı'nın harita üzerindeki konumu ve önemi hakkında merak edilenlerin cevabı...

Burseya Dağı, bir süredir harita üzerindeki konumu nedeniyle Türkiye toprakları ve TSK-ÖSO personeline yarattığı tehlike ile gündemde yer almaktaydı. Kuşatma altına alınan Burseya Dağı, TSK ve ÖSO askerleri tarafından ele geçirildi. Peki, merakla araştırılan Burseya Dağı harita üzerinde nerede yer alıyor? İşte, gündemi takip edenlerin merak ettiği dağın konumu ve detaylı bilgiler.

TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'in doğusundaki Azez'den ilerleyerek stratejik önemdeki Burseya Dağı'nı terör örgütü PYD/PKK'dan temizledi. TSK'dan yapılan açıklamada, "Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Burseya Dağı ele geçirilmiştir. Bölgenin teröristlerden temizlenmesi faaliyetleri sürdürülmektedir" denildi. Burseya Dağı’nın konumu ve coğrafi özelliğine yönelik soru işaretleri arttı.

18-01/28/ffgg.jpg

BURSEYA DAĞI NEREDE?

Kuzey Suriye'de Halep İli içerisinde bir dağdır, Azez ile Afrin arasında yer alır. Bölgenin en yüksek tepesi olan Burseya Dağı Afrin'e 13 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dağ, doğudan batıya sırasıyla Azez ovası ile Afrin Çayı vadisi arasında yer alır. Güneyde Cebelisemaan'a uzanırken, kuzeyde Kuveyk Nehri ana kollarında Akpınar Nehri'nin doğduğu Kilis ovasına uzanır. Dağın yüksekliği 855 metredir.

AFRİN NEREDE AFRİN NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye terör koridorunda yer alan Afrin operasyonu 9. gününe girdi. Günlerdir süren hazırlıklarda tanklar, zırhlı araçlar ve komandolar sınıra kaydırılmıştı. ABD'nin Türkiye'ye 'girmeyin' çağrısı yaparken, Rusya Afrin için yeşil ışık yakmıştı. YPG'nin bu durumda ne yapacağı ise merak ediliyordu. Türkiye'de herkes artık  Afrin neden önemli ve Afrin nerede? diye soruyor. İşte Afrin hakkında merak edilen her şey...

Afrin operasyonu 9. gününde devam ederken kritik öneme sahip Burseya Dağı Mehmetçik ve ÖSO tarafından ele geçirildi. Peki Afrin Türkiye için neden bu kadar önemli ve haritada Türkiye'nin neresinde yer alıyor? Afrin'de Türkiye'yi neler bekliyor? ABD ve Rusya ne karar aldı? Terör örgütü YPG'nin elinde hangi silahlar var? Afrin nerede ? İşte tüm detaylarıyla Afrin neden önemli ve diğer soruların cevabı...

18-01/19/afrin.jpg

2012 YILINDAN BU YANA PYD KONTROLÜNDE

2012 yılında Esed yönetiminin çekilmesiyle terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG Afrin ve çevresini ele geçirdi. YPG'nin elegeçirmesinden sonra Afrin neden önemli ve Afrin nerede soruları sorulmaya başlandı.  Bölgenin en önemli stratejik noktası olan Minig Havaalanı ise 11 Şubat 2016'da PYD kontrolüne geçti. Son saldırılarında YPG 300'e yakın köy ve kasabayı işgal etti. Bu bölgeden Türkiye'ye hem taciz oluyor, hem de Türkiye'nin sınırında terör örgütü PKK'nın uzantısı bir yapılanma bulunuyor.

AFRİN, ABD VE RUSYA İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Afrin, PYD-YPG'nin oluşturmaya çalıştığı terör koridorunun batı ucu. Hatay ve Kilis'in tam karşısında yer alan Afrin, hem ABD hem de Rusya için büyük öneme sahip.

Afrin YPG için büyük önem taşıyor çünkü burası Akdeniz'e açılan kapı olarak görülüyor. ABD ve PYD için önemli çünkü sınırımızda planladığı Kürt devletinin Akdeniz'e kadar uzanmasını isteniyor. Rusya ise bölgenin destekçisi olduğu Esed'e muhalif ÖSO'nun eline geçmesini istemiyor.

18-01/19/afrin-nerede.jpg

AFRİN TÜRKİYE İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

PKK'nın Suriye'deki kolu olan PYD'nin kontrol ettiği bölgeler Türkiye tarafından terörö koridoru olarak tanımlanıyor. Türkiye, Afrin'in PYD tarafından kontrol edilmesini ulusal güvenliğe tehdit sayıyor. Afrin için ABD'nin uzun vadeli planları da endişe verici. Uzmanlara göre ABD'nin desteğiyle Akdeniz'e kadar bir Kürt koridoru oluşacak ve bu iş bir Kürt devletinin kurulmasına kadar gidecek. Haliyle Türkiye, Afrin ile Kobani'nin birleşmesini 'Kürt koridoru' projesinin en önemli ayağı olarak görüyor bu yüzden almak istiyor.

Geçmişte Afrin ve çevresinde 200 bine yakın bir nüfus vardı ama göçlerle bu sayı 500 bine ulaştı. Nüfusun yarısını Araplar oluşturuyor. Diğer yarısı ağırlıklı olarak Kürtler ve yüzde 8'lik bir oranla Türkmenler.

18-01/19/afrin-ypg.jpg

TERÖR ÖRGÜTÜ ÇOCUKLARI DA SAVAŞA GÖNDERİYOR

"Suriye Demokratik Güçleri" adı verilen oluşum, Afrin'de PKK uzantılı YPG ile kadın teröristlerin oluşturduğu YPJ'den meydana geliyor. Sayıları toplam 12 bin. Bölgede ayrıca, 2000 kadar "Ceyşul Suvvar" adı verilen silahlı bir yapılanma bulunuyor.

Terör örgütünün silah altına aldığı kişilerin yüzde 10’unun ise 18 yaş altı çocuklardan oluştuğu belirtiliyor. Örgütün, bölgede zorla çocukları ailelerinden kopararak silah altına aldığı, kısa süreli eğitimin ardından siper ve hendeklere göndererek nöbet tutturduğu bilgisi paylaşıldı. Çocuklarını vermek istemeyen ailelere baskı uygulandığı, tutuklandığı veya cezalara mazur bırakıldığı öne sürülüyor.

Afrin'de Amerikan ordusunda görevli "Elite Force" denilen seçkin asker grubu da var. Ama bunların sayısı 100'ü geçmiyor. Rusların da güneyde, eğitim amaçlı konuşlandırılmış 70 askeri bulunuyor.

18-01/19/afrin-rusya.jpg

YPG'NİN ELİNDE HANGİ SİLAHLAR VAR?

Rusya'nın önemli gazetelerinden İzvestiya, YPG'nin elinde bulunan silahları listeledi. İzvestiya'ya göre tanktan hava savunma sistemine kadar YPG'nin elinde her türden silah var.

PKK'nın Suriye kolu YPG'nin elinde bulunan silahlar şöyle; ABD finansmanıyla Bulgaristan ve Romanya’dan alınma binlerce kalaşnikof otomatik silahlar, zırhlı araçlara karşı kullanılan RPG-7 bazukaları, 82 ve 120 milimetrelik havan topları.

Kullanımda sadece 5 adet Sovyet yapımı T-55 tankı mevcut. Ancak zırhlı araç eksikliğini yine Amerika’nın sağladığı Hummer ve Toyota marka dört çeker cipler kapatıyor. Zırhlı araçlara karşı ayrıca Sovyet yapımı “Konkurs” ile “Fagot” ve batıdan “TOW” ile “MILAN” sistemleri bulunuyor. Türkiye El Bab harekâtı sırasında bu silahlar yüzünden birkaç tankını kaybetmişti.

Hava savunma silahlarına gelince. Kürtlerde eski Sovyet yapımı “Igla-1” seyyar uçak savarlara da sahip. Bunları Rusya vermedi. Silah piyasasından temin etmişler. Geçenlerde ise ABD’nin bölgeye yeni modern uçak savar sistemi ulaştırdığı haber verilmişti.

BURSEYA DAĞI'NDAN GELEN SON GÖRÜNTÜLER

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN