NASA Mars'taki olası kurumuş bir nehirde araştırmalara başladı

NASA Mars'taki olası kurumuş bir nehirde araştırmalara başladı

NASA'nın Curiosity (Merak) Mars Gezgini, kurumuş bir nehir olduğu değerlendirilen Gediz Vallis'i keşfetmeye başladı. Curiosity Gezgini, söz konusu dolambaçlı ve kayalarla dolu kanalı takip ederken bilim insanları, bu Mars coğrafi yer şeklinin başlangıçta nasıl olduğunu anlamalarına yardımcı olacak.

Space.com'un haberine göre, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Curiosity (Merak) Mars Gezgini,bazı bilim insanlarınca eski bir nehrin kurumuş yatağı olduğu düşünülen, Sharp Dağı'nın içinden kıvrılarak geçen Gediz Vallis üzerinde ilerlemeye başladı.

2014'ten bu yana Gale Krateri'nin 5 kilometre üzerinde yükselen Sharp Dağı'nın eteklerine tırmanmaya devam eden gezgin, dolambaçlı ve kayalarla dolu kanalı takip ederken bilim insanları, bu Mars coğrafi yer şeklinin başlangıçta nasıl olduğunu anlamalarına yardımcı olacak.

Milyarlarca yıl önce, Mars'ın geri kalanı gibi bu dağın da bugünkünden çok daha nemli olduğunu düşünen bilim insanları, Mars doğasının bu kuruma süreci boyunca Gedis Vallis kanalını yamaç şeklinde oyduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar, Gediz Vallis'in oluşumunda rüzgarın yanı sıra sıvı suyun da etkili olabileceğini belirtiyor. Kanalın kenarlarının dikliği, heyelanlar veya suyun akışıyla oluşabileceğine işaret ediyor olabilir.

Curiosity Projesi bilim insanı Ashwin Vasavada, eğer kanal sıvı suyla oluşmuşsa bu durumun oldukça ilginç olacağını vurguluyor. Bu durum, Mars'ın geçmişinde uzun bir kuraklık döneminden sonra büyük miktarda suyun geri döndüğünü gösterebilir.

Curiosity, başlangıçta planlanan iki yıllık görev süresini aşarak 12 yılı aşkın bir süredir Mars'ta çalışmalarını sürdürüyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN