NASA'nın yeni uzay aracı 'InSight' Mars’ın içini okuyacak

NASA'nın yeni uzay aracı 'InSight' Mars’ın içini okuyacak

NASA’nın Mars’a gönderdiği yeni uzay aracı ‘InSight’, Kızıl Gezegen’de oluşan depremleri inceleyecek. Gelişmiş sismometrelerle donatılan araç, böylece Mars’ın nasıl oluştuğunun anlaşılmasını sağlayacak.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’ın iç yapısını anlamak ve gezegendeki depremleri incelemek üzere yeni insansız uzay aracı InSight’ı uzaya gönderdi. NASA’nın, California’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden, Atlas V roketiyle fırlatılan InSight uzay aracı, yüksek teknoloji sismometre ile Mars’taki depremleri inceleyecek. Projeyi yürüten bilim insanları, Mars’tan toplanacak sarsınstı verileriyle, gezegenin nasıl oluştuğuna dair bilgi edinmeye çalışacak. Deprem bilgileri yoluyla da yer altındaki kaya tabakalarının nasıl konumlandığı anlaşılmaya çalışılacak.

Mars’ın iç yüzeyini incelemeye yönelik proje kapsamında InSight uzay aracının, gezegenin sıcaklığını ölçmek için daha önce hiç olmadığı kadar derine inerek yaklaşık beş metrede incelemelerde bulunması bekleniyor. Yüzey altı araştırması yapacak olan araç, Kızıl Gezegen’in jeolojik gelişimine ilişkin incelemelerde bulunacak. Araç, Mars depremlerinin oluşturduğu sismik dalgaları kullanarak gezegenin iç yapısının bir haritasını çıkaracak. Gezegenin oluşumunu araştıracak olan InSight’ın, altı ay sonra Mars’a inmesi ve jeolojik kazılara başlaması planlanıyor. NASA Kızıl Gezegen’e 1970’lerdeki Viking uzay araçlarıyla da depremölçer göndermiş ancak depremölçerler uzay araçlarının gövdesine yerleştirilmiş olduğu için sarsıntıları ölçmekte başarısız olmuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN