LGS zor muydu kolay mıydı? İşte LGS sınav yorumları 2021

LGS zor muydu kolay mıydı? İşte LGS sınav yorumları 2021

LGS sınav yorumları nasıl, merak konusu oldu. Zira, 1.2 milyon ortaokul 8. sınıf öürencisinin katılım gösterdiği Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı, 6 Haziran 2021 Pazar günü tamamlandı. Öğrenciler, matematikte yoğun işlem yapmayı gerektiren sorulardan dert yandı. İşte, 2021 LGS sınav yorumları...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) düzenlediği ve 8. sınıf öğrencilerinin katılım sağladığı LGS, 6 Haziran 2021 Pazar günü 973 yurt içi ve 4 yurt dışı sınav merkezinde, 17 bin 793 okulda ve 82 bin 355 salonda yapıldı. İki oturum halinde gerçekleştirilen LGS sınavı, saat 09.30'da başlayıp saat 12.50'de sona erdi. İki oturum arasında 45 dakika ara verildi. Her öğrenci sınava kendi okulunda katılım sağladı. Adaylar ve yanlarındaki bir refakatçi, saat 15.00'e kadar sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu.

LGS puan hesaplama nasıl yapılır, merak ediliyor. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.

2021 LGS SINAV YORUMLARI

Sınavını tamamlayan ve izin verilen saatlerde sınıftan çıkan adaylar, sınav değerlendirmelerini önce aileleriyle ve yakın arkadaşları ile yaptı. Ardından sosyal medya üzerinden #LGS2021 etiketiyle sınav ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.

İşte bazı yorumlar:

* LGS soruları çok zordu hele İngilizce ve matematik...

* Gerçekten milyonlarca gencin eziyet çekmesi için geçerli nedenleriniz olması lazım. Dünya genelinde eğitim sistemi durdu. Biz hala milyonların canını tehlikeye atmaya meyilliyiz. O çocuktur ona bir şey olmaz atlatır mı diyorsunuz acaba? Hakkımızı ne zaman vereceksiniz.

* İkinci oturum zordu ama birincisi basitti. Sonuçları bekleyeceğiz.

* Sınav güzeldi ama sayısal biraz zordu. İyi bir Anadolu lisesi bekliyorum.

* LGS'den sonra hiçbir şey gözüktüğü gibi değil

* Matematik yoktu sınavda NASA'ya giriş sorularıydı onlar.

* #LGS2021 bir sene önce tarihin en kolay TEOG'u bir sene sonra LGS kolay geliyor N'aptık anlamıyorum ki nedir bu 2005 düşmanlığı...

* Bu mu korona dönemi sınav için alınan tedbir? Yahu bu insanların hepsi birbirine geçirdi bile, şaka mı bu? İş yapmış olmak için, bir hamle yapılmış olsun diye sokağa çıkma yasağı konuyor.

* LGS'ye girenler kolay diyor olan yine 2005'liye oldu bir köşede ağlıyorum.

* Herkeste aynı durum. LGS tarihinin en zor soruları imiş matematik.

* Abi şimdi LGS'ye giren arklarıma sınavlarının nasıl geçtiğini sormaya korkuyorum...

* En başta sevgili yeğenim Sude Naz ve sınava giren tüm emek vermiş öğrencilere hayırlı olsun.

* Sınavı sağ salim atlattım! Umarım emeğimin karşılığını alır, güzel bir liseye yerleşebilirim.

* Matematikte 10 soru yapanlar parmak kaldırsın!

* Soruları hiç böyle beklemiyordum yaa (!) #LGS2021

* Eee nasıl geçti LGS?

* Kafamın içi tüy gibi yeminle bu nasıl bir rahatlama yaa :')

20210606-2-48630448-65822994.jpg

LGS ÖĞRETMEN YORUMLARI 2021

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Ortaokul Akademik Kurulu sınavı değerlendirdi:

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yıl boyunca yayımlamış olduğu örnek sorular ve çalışma fasikülü sorularıyla genel anlamda uyumlu sorular sorulduğu gözlemlenmiştir.

LGS'nin geneline bakıldığında matematik dersinin uzun ve zaman alıcı sorulardan oluşması nedeniyle öğrenciler matematikte zorlanmıştır. Fen bilimleri dersinde ise soruların geçen seneye göre zorluk derecesinin daha fazla olduğu bilgisi paylaşılmıştır. Ayrıca matematik ve fen bilimleri derslerinin son ünitelerinden soru sorulmamıştır. Bu nedenle öğrencilerin sıralamalarını matematik ve fen bilimleri dersleri belirleyecektir.

Türkçe dersinde okuma becerisi güçlü, dikkat becerisi yüksek öğrencilerin yapabileceği tarza sorulardan oluştuğu gözlemlenmiştir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ise genel olarak paragrafı yorumlamaya, harita okur yazarlığı ve tablo grafik okumaya dayalı sorular sorulduğu iletilmiştir.

İngilizce ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden de düzenli çalışan, dikkatli olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği tarzda sorular sorular sorulduğu iletilmiştir. Düzenli kitap okuyan öğrencilerin okuma, anlama ve zamanı iyi değerlendirme konusunda daha başarılı olacaklarını bu sınavda da gözlemlemiş olduk.

TÜRKÇE TESTİ

Uğur Okulları Türkçe Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Handan Büke

20 sorudan oluşan Türkçe dersi soruları, pandemi sürecinden dolayı dil bilgisi konuları dışındaki konulardan oluşmaktadır. Sorular, her ay MEB tarafından yayımlanan örnek sorularla benzerlik göstermektedir. Sorular; okuma becerisini ölçme, tablo-grafik yorumlama, sözcük bilgisini ölçme, cümle düzeni kurabilme, sözel mantık yorumlamaya tarzında hazırlanmıştır. Metin yorumlama sorularında güncel konulara da yer verilmiştir. Salt görsel yorumlama ya da metin üzerinden görsel çıkarımı sorularına yer verilmemiştir. Okuma ,anlama, yorumlama sorularına yer verilmiştir. Dil bilgisi, yazım-noktalama sorularına yer verilmemiştir. MEB konu ve kazanımlarına genel anlamda uyulmuştur. Sözel mantık yorumlama soruları örnek sorularda yer verildiği gibidir. Sınavın genelinde öğrencinin okuma becerisi, analiz etme, yorumlama ve muhakeme gücünü sorgulayan, öğrenciye çıkarım yaptıran tarzda sorulara yer verilmiştir. Özellikle 2-3 soru seçici olmuştur. Düzenli çalışan, dikkatli okuyan öğrencilerin zorlanmadan yapabilecekleri bir sınav olmuştur.

MATEMATİK TESTİ

Uğur Okulları Matematik Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Zuhal Namlısoy

Sorular dikkatli okumayı, anlamlandırmayı ve odaklanmayı gerektirmektedir. Sorular, her ay MEB tarafından yayımlanan örnek sorularla benzerlik göstermektedir. Problemler gerçek hayata uygun modellerle zenginleştirilmiştir. Öğrencilerin doğru çözüme ulaşabilmesi, muhakeme gücünün iyi derecede olmasına bağlıdır. Sentez ve analiz yapabilen öğrencilerin soruları rahatça çözebilecekleri gözlemlenmiştir.

7. sınıf kazanımlarına hakim olan öğrencilerin daha başarılı olabileceği anlaşılmıştır. Soruların çözümü için gerekli bilgiler sorunun üst kısmında verilmiştir. Son ünitedeki Dönüşüm Geometrisi ve Geometrik Cisimler konusundan soru sorulmamıştır. Kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin okuma, anlama ve zamanı iyi yönetme konusunda daha başarılı olacağı açıktır.

Sınavda birkaç soru dışında çözümü zaman alan, uğraştırıcı sorular bulunmaktadır. Düzenli ders tekrarı yapan, anlamadan hiç bir konuyu geçmeyen, pekiştirmek için de sürekli soru çözen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav olmuştur. Bu sınavda matematik özellikle zaman yönetimi açısından eleyici olacaktır.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ

Uğur Okulları Sosyal Bilgiler Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Burcu Aksoy Sertkahya

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirtmiş olduğu kazanımlara, müfredata ve yıl içinde yayımlanan örnek sorulara (harita ve görsellerden oluşan) uygun sorular sorulmuştur. Sınavda, paragrafların genel olarak uzun olduğu ve bilgiyi yorumlamaya, çıkarımda bulunmaya yönelik soruların sorulduğu görülmüştür. Paragraflarda ise cümleler açık ve net biçimde ifade edilmiş olup dikkat gerektiren bir iki soruya da yer verilmiştir. Ayrıca harita sorusu sorularak öğrencilerin harita okuryazarlığı bilgisi de ölçülmeye çalışılmıştır. Sorular, tablo, şema ve harita ile desteklenmiştir. Son ünite 'Atatürk'ün Ölümü ve Sonrası' ünitesinden hiç soru sorulmamıştır. Yıl boyunca konu eksiği bulunmayacak şekilde çalışan ve yorum yapabilme gücü yüksek öğrencilerin yapabileceği düzeyde bir sınav olmuştur.

FEN BİLİMLERİ TESTİ

Uğur Okulları Fen Bilimleri Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Filiz Polat

2020-2021 eğitim ve öğretim yılında 8. sınıf öğrencilerine uygulanan LGS sınavında sayısal bölümün Fen Bilimleri sorularının Milli Eğitim Bakanlığı'nın 8. sınıf konularına ve kazanımlarına uygun olarak hazırlandığını görüyoruz. Öğrencilere son ünite olan Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisinden soru sorulmamıştır. DNA ve Genetik Kod ile Madde ve Endüstri ünitelerine ağırlık verilmiştir. LGS sınavındaki fen bilimleri soruları yıl içerisinde MEB tarafından yayınlanan örnek sorulara ve her ünite için hazırlanan il bazlı sorulara benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz

Bilimsel deney düzeneklerinin olduğu soruların bazılarında görsellerin kullanılmadığını ve soruların anlatımlar üzerinden kurgulandığını görmekteyiz. Sorular; öğrencilerin öğrendiği bilgiyi kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneğini geliştirme gibi becerileri ölçmektedir. Ayrıca bazı sorularda grafikler ve tablolar kullanılarak analitik düşünme becerisini geliştirme de ölçülmüştür. Bazı sorularda öğrencilerin bilimsel düşünmeleri ve anlatılan olaylar arasında bağlantı kurmaları istenmiştir. Bazı sorularda ise günlük hayatımızdan örneklere yer verilirken güncel konulara da değinilmiştir. Deney düzenekleri içeren sorularda bağımlı, bağımsız ve sabit değişkenlerin doğru tespit edilmesi sorunun çözümünde oldukça önemlidir. Sorulardan bazıları uzun paragraflardan oluşmaktadır. Bu soruların dikkatli okunması öğrencileri doğru cevaba ulaştıracaktır. Sınavda öğrencileri zorlayan ve çeldiricisi güçlü olan soruların olduğunu görüyoruz. Fen Bilimleri sınavının tamamını değerlendirdiğimizde sınavın orta zorlukta olduğunu söyleyebiliriz.

İNGİLİZCE SORULARI

Uğur Okulları Yabancı Dil Ortaokul - Lise Akademik Kurul Üyesi Serra Erdem

İngilizce sorularını incelediğimizde ilk olarak dikkatimizi çeken son soru hariç diğer tüm sorularda soru köklerinde yapı olarak olumsuz soru köklerine yer verilmemiş ve tablo/grafik okuma sorularının kullanılmamış olmasıdır. Genel anlamda karşılıklı geçen bir diyalogu/konuşmayı ve ilgili cümleyi tamamlama soruları veya okuduğunu anlama ve çıkarım yapma sorularıdır. Çeldirici soru içermeyen, net sorulardan oluşan bir sınav uygulanmıştır. Akademik yıl boyunca düzenli çalışan tüm öğrencilerin kolaylıkla çözebileceği, üst düzey dikkat becerisi gerektirmeyen sorular sorulmuştur.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ

Uğur Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünde yer alan soruların tamamı MEB kazanımlarına bağlı kalınarak ve yıl içerisinde yayınlanan örnek sorulara benzer tarzda hazırlanmıştır. Sorular genel olarak öğrencilerin okuma, anlama ve yorum yapabilme becerilerini ölçmeye yönelik şekilde hazırlanmıştır. Ayrıca bazı sorularda metin, ayet ve hadis kullanılarak kazanımlar günlük hayatla ilişkilendirilmiştir.

2021 LGS'de 'Kader İnancı' ünitesinden 2 soru, 'Zekat ve Sadaka' ünitesinden 4 soru, 'Din ve Hayat' ünitesinden 3 soru ve 'Hz. Muhammed'in Örnekliği' ünitesinden 1 soru sorulmuştur. Müfredat dahilinde olan 'Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri' ünitesinden ise hiç soru sorulmamıştır. Yıl boyunca 8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kazanımlarını eksiksiz bir şekilde öğrenen öğrencilerin soruları kolaylıkla cevaplayabileceğini söyleyebiliriz.

20210606-2-48630586-65823238.jpg

LGS'DE KAÇ SORU SORULDU?

2021 LGS sınavı iki farklı oturum halinde yapıldı. Öğrenciler ilk oturumda sözel bölümden sınava girdi. Sözel bölümde öğrencilere Türkçeden 20 soru, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden 10 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10 soru, Yabancı Dil bölümünden 10 soru soruldu.

Öğrencilere toplam 50 soru için 75 dakika süre verildi. LGS sayısal bölümden sınava giren öğrencilere Matematik dersinden 20 soru, Fen Bilimleri dersinden 20 soru yöneltildi. Öğrencilere toplam 40 soru için 80 dakika süre verildi.

LGS SORULARI VE CEVAPLARI NE ZAMAN YAYINLANIR?

2021 yılı LGS soru kitapçığı ve cevap anahtarının yayınlanacağı tarih henüz belli değil. Geçen yıl sınavdan 3 gün sonra sorular ve cevaplar erişime açılmıştı. Bu kapsamda bu yıl LGS soruları 9 Haziran 2021 Çarşamba günü yayınlanabilir.

LGS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği Liselere Geçiş Sistemi sınav sonuçları, 30 Haziran 2021 Çarşamba günü www.meb.gov.tr internet adresinde açıklanacak. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN