2021 bütçesi kabul edildi, KDV artıyor

2021 bütçesi kabul edildi, KDV artıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 2021 bütçesine göre, Katma Değer Vergisi artıyor. Hükümet, KDV’den daha fazla gelir edileceğini savunarak tutarı 1 milyar lira artırdı.

16 maddeden oluşan 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 7 maddeden oluşan 2019 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, emeklilikte yaşa takılanlardan (EYT) asgari ücretteki vergi yüküne, ek gösterge artışından faturalardaki kayıp-kaçak gibi yüklerin azaltılmasına kadar verilen tüm önergeler, iktidar tarafından geri çevrildi.

Hükümet, KDV’den daha fazla gelir edileceğini savunarak tutarı 1 milyar lira artırdı.

AA: EKONOMİK CANLANMAYA BAĞLI OLARAK... 

AA'nın haberine göre de beyana dayanan KDV ile dahilde alınan KDV gelir tahminleri, ekonomide meydana gelebilecek canlanmaya bağlı olarak 1'er milyar lira artırıldı.

Komisyonda kabul edilen önergeyle, Konaklama Vergisi'ne yönelik 1 milyar lira olarak öngörülen 2021 yılı bütçe gelir tahmini de cetvelden çıkarıldı.

Muhalefetin değişiklik yapmasına izin verilmeyen 2021 bütçesi, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'na gelecek.

VERGİ GELİR TAHMİNLERİ 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 2021 bütçesine göre, vergi gelirleri şöyle sıralandı:

"Gelir vergisi 195,3 milyar lira, Kurumlar Vergisi 105,2 milyar lira, Özel Tüketim Vergisi 213,7 milyar lira, dahilde alınan KDV 70,6 milyar lira, ithalatta alınan KDV 194,9 milyar lira, Motorlu Taşıtlar Vergisi 18,5 milyar lira, BSMV 28,5 milyar lira, Damga Vergisi 23,8 milyar lira, harçlar 34,4 milyar lira, diğer vergiler 37,9 milyar lira."

KDV NEDİR?

Türkiye'de en önemli vergi kalemlerinden biri olan Katma Değer Vergisi kısaca KDV olarak biliniyor.

KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde mal ve hizmeti teslim alanının, teslim edene ödediği vergidir. 1984’te kabul edilen 3065 sayılı kanuna göre, uygulanan KDV bir diğer tanımla tüketim vergisidir.

KDV, sözleşme ve senetlerde yüzde 18 olarak uygulanır. Bazı gıda maddeleri ve ürünlerden ise yüzde 8'lik KDV alınır.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN