320 milyar metreküp doğal gaz kaç dolar? İşte ‘müjde’nin ekonomik değeri

320 milyar metreküp doğal gaz kaç dolar? İşte ‘müjde’nin ekonomik değeri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Cuma günü müjde açıklayacağım’ diyerek Türkiye dâhil olmak üzere tüm dünyayı merakta bırakmıştı. ‘Müjde’nin 320 milyar metreküp doğal gaz olduğu açıklandı. Peki Tuna 1’de bulunan 320 milyar metreküp doğal gaz kaç dolar eder? Ya da kaç TL yapar? İşte ‘müjde’nin ekonomik değeri…

Karadeniz’de Fatih sondaj gemisiyle sismik araştırmalarını sürdüren Türkiye, Tuna 1 Kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz buldu. Yaşanan bu gelişmenin ardından, ‘320 milyar metreküp doğalgaz kaç dolar? Türkiye’nin bulduğu doğal gaz kaç yıl yetecek?’ soruları sosyal medyada araştırılır oldu…

DOĞALGAZIN METREKÜPÜ KAÇ LİRA?

Doğalgaz birim fiyatının %17 civarında bir kısmını vergiler oluşturur. Diğer bir bileşen ise, sistem kullanım bedelidir. Dağıtım şirketinin sistem kullanım bedeli EPDK tarafından belirlenmiştir ve bedel enflasyona göre (TÜFE) aylık olarak güncellenebilir. Sistem kullanım bedeli, tüketicilerin sisteme getirdikleri yük ve maliyetler ile tüketim kademeleri dikkate alınarak tespit edilir. İllere ve abonenin tüketim hacmine göre değişebilir.

Enerji piyasası verilerine göre bin metreküp doğalgazın fiyatı Avrupa'da 110-120 dolar seviyesindeyken Türkiye'de doğalgazın fiyatı 250 ila 280 dolar.EPDK'nın belirtiği değerlere göre, 1 metreküp doğal gaz tüketiminden elde edilen enerji miktarı 10,64 kWh standart değer olarak kabul edilir. Yani 1 m3 doğalgaz eşitti 10, 64 kWh'dir.

Ocak 2020 itibariyle BOTAŞ tarafından belirlenen geçerli doğalgaz fiyatı (vergiler hariç toptan satış fiyatı) 1,251652 TL/Sm3 olarak açıklanmıştır.

320 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ KAÇ DOLAR?

Karadeniz’de derinliği neredeyse 2 bin metre, sondaj derinliği ise 3,500-4000 metre arasında olan yerde Türkiye, Fatih sondaj gemisiyle Tuna 1 Kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz buldu. 320 milyar metreküp doğal gazın Türkiye’nin ortalama 6-7 yıllık gaz ihtiyacını karşılayabileceği söyleniyor.

Türkiye'nin bulduğu 320 milyar metreküp doğal gazın fiyatı BOTAŞ'ın belirlediği fiyata göre 400 milyar TL ederken, dolar hesabına göre yaklaşık olarak 54 milyar 800 milyon dolar değerindedir. (1 dolar / 7,30 TL olarak baz alınmıştır)

TÜRKİYE YILDA KAÇ METREKÜP DOĞALGAZ TÜKETİYOR?

4 Ocak 2020 tarihi itibarı ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerinden alınan son bilgilere göre; Türkiye'de doğalgaz tüketim miktarı 49 milyar 328 milyon metreküp olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye'de doğal gaz tüketimi diğer yıllara göre şu şekilde:

2019 doğal gaz tüketim miktarı: 46 milyar 835 milyon 429 bin metreküp.

2018 doğal gaz tüketim miktarı: 50 milyar metreküp.

2017 doğal gaz tüketim miktarı: 53 milyar 857 milyon 136 bin metreküp.

2016 doğal gaz tüketim miktarı: 49.5 milyar metreküp.

2015 doğal gaz tüketim miktarı: 47.9 milyar metreküp.

TÜRKİYE'NİN YILLIK DOĞALGAZ TÜKETİMİ KAÇ DOLAR?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nın Ocak 2020 raporuna göre; Türkiye, doğal gaz ithalatına yılda 12-13 milyar dolar ödüyor. Yıllık 45-50 milyar metreküp arasındaki tüketimin tamamına yakınının dışarıdan alan Türkiye'nin bu alandaki açığı, yıldan yıla artan enerji ihtiyacına bağlı olarak artıyor.

DOĞAL GAZ FİYATLARI DÜŞER Mİ? (TIKLA ÖĞREN)

TÜRKİYE’NİN BULDUĞU DOĞAL GAZ NEREDE?

Son dönemlerde enerji faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürerek enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için hamle üstüne hamle yapan Türkiye’nin Tuna-1 adı verilen bölgede çalışmaları devam ediyor. Tuna-1 kuyusu, Karadeniz Ereğli açıklarında yer alıyor Romanya ile Bulgaristan kara suları sınırına yakın bir bölgede yer alan Tuna-1, Karadeniz Ereğli’nin 150 km açığında yer alıyor.

Temmuz ayının sonundan itibaren Batı Karadeniz kıyılarının hemen hemen 100 deniz mili kuzeyinde arama tarama çalışmalarını sürdüren Fatih sondaj gemisinin doğal gaz bulduğu iddiası Bloomberg tarafından ortaya atılmıştı.

DOĞAL GAZ NE ZAMAN KULLANILACAK?

Geçtiğimiz günlerde cuma günü Türk halkına bir ‘müjde’ açıklayacağını duyuran Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 320 milyar metreküp doğal gaz bulduğu ve gazın 2023'te kullanıma başlayacağını duyurdu.

AŞI İDDİALARI DA GÜNDEME GELMİŞTİ

Türkiye’nin doğal gaz ya da petrol rezervi bulduğu iddiasının dışında bazı çevrelerde dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında kullanılacak aşının bulunduğu da iddia edilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, müjdeyi İstanbul'da saat 15:00'de Dolmabahçe'de açıkladı.

TÜRKİYE 320 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ BULDU

Çarşamba günü Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nın açılışında Cuma günü büyük bir müjdeyi vereceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de Tuna-1 Kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin bulunduğunu duyurdu.

Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin Karadeniz’de yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye açısından tarihi bir müjdeyi açıklamak üzere bir araya geldiklerini ifade ederek, enerjinin kalkınmanın temel unsuru olduğunu, bunun yanında millî kalkınmanın temel unsuru olmak üzere çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Ülkelerin ortaya koydukları vizyonların hayata geçmesinde enerji sektöründeki faaliyetlerin hayata geçmesinin paralel olduğunu aktaran Erdoğan, dünyada yaşanan hiçbir karmaşa, kaos, savaş, çekişmenin gerisinde öyle ya da böyle enerji hesabı yattığını söyledi.

İlk başta hak, hukuk, adalet kavramlarına önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, insanlığın Türkiye’de, petrolün başka ülkelerde kaldığına işaret ederek, Allah’ın görülmedik zenginlikte bir kapı açtığını vurguladı. Derin deniz sondajlarında Türkiye’nin daha önce dışa bağımlı olduğunu, sondajların bizzat yapılmasının arayışları içerisinde girdikten sonra ilk sevinci Fatih gemisinin yaşattığını anımsatan Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdiğini ve 320 milyar metreküp rezerv bulduğunu yineledi

FAHRETTİN ALTUN’DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafını paylaşarak, ‘Memleketimiz için, gelecek nesiller için duyguda biriz. Sevinçte biriz. Hüzünde biriz. Bugün bir müjdemiz var. Heyecanda biriz.’ ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN