3,5 milyon ton onsluk altın ne kadar yapar? Altın rezervi nerede bulundu?

Son dakika haberi... Tarım Kredi iştiraki Gübretaş'a ait maden sahasında 3,5 milyon onsluk altın varlığı tespit edildiği bildirildi.

Son dakika haberi... Tarım Kredi iştiraki Gübretaş'a ait maden sahasında 3,5 milyon onsluk altın varlığı tespit edildiği açıkladı. Gübretaş'a ait maden sahasında keşfedilen 3,5 milyon onsluk altının değeri de açıklandı. Şirketin Genel Müdürü Poyraz, keşfedilen altın rezervinin kendi imkânlarıyla çıkarılacağını duyurarak, Türk ekonomisine kazandırılacağını vurguladı.

3,5 MİLYONS TON ONSLUK ALTIN NE KADAR YAPAR?

3,5 milyon ton altının bin 800 dolardan toplamda 6 milyar 300 milyon dolar ettiği belirtildi. Bunun da ortalama 46 milyar TL'ye denk geldiği ifade edildi.

Bulunan rezerve ilişkin konuşan Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, bugünkü fiyatlar üzerinden hesaplanması durumunda, hemen hemen 6 milyar dolarlık bir değerden bahsettiklerini vurgulayarak, bunun da 46 milyar Türk lirasına denk geldiğini belirtti.

Öte yandan Gübretaş hissesi altın rezervi keşfiyle beraber yüzde 10 seviyesinde artışla 51,6 Türk lirası seviyesine kadar yükseldi.

GÜBRETAŞ KİMİN?

Gübretaş'ın yüzde 75,95'i Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi'ne ait iken, kalan bölümünün yüzde 8,76'sı Oğuzhan Şahinkaya'ya, yüzde 15,29'luk kısmı ise halka açık ve diğer kişilere ait olduğu bildirildi.

3,5 MİLYON ONSLUK ALTIN NEREDE BULUNDU?

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, Tarım Kredi iştiraki Gübretaş'ın Bilecik'in Söğüt ilçesinde bulunan altın madeni sahasında gelinen son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Söz konusu sahanın 2008 yılı itibarıyla işletilmek üzere Koza Altın şirketine verildiğini fakat şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesinin ardından Gübretaş tarafından sözleşmenin iptali için dava açıldığını ifade eden Poyraz, davaların 2019 yılında temyiz aşamaları da dâhil olmak üzere sonuçlandığını vurgulayarak, oradaki sahanın her türlü hakkıyla Gübretaş’a teslimine karar verildiğini bildirdi.

Bu süreçte FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sürecinin yaşandığını ve Koza şirketinin TMSF'ye geçtiğini hatırlatan Poyraz, mahkeme aşamalarının ardından TMSF ve Koza ile diyaloğa geçerek, maden sahasıyla alakalı tüm devir sürecini tamamladıklarını belirtti. Maden sahasıyla alakalı geçmişten günümüze kadar altın varlığının değerinin tespitine yönelik sondaj çalışmaları olduğunu aktaran Poyraz, mahkemeler sürerken sondaj çalışmalarının kısmen devam ettiği bilgisini paylaşarak, sondajlarla alakalı teknik dokümanlar ve verilerin de Koza'dan bedel karşılığı devralındığını açıkladı.

Uluslararası akredite bir firmayla devralınan bilgilere ilişkin rapor güncelleme çalışmalarına başladıklarını beyan eden Poyraz, kasım ayı sonundan itibaren de bu raporun kuruma teslim edildiğini kaydederek, bundan sonraki süreçte Gübretaş'a ait Gübretaş Maden AŞ şirketini kurduklarını aktardı.

Maden sahasındaki varlığın, Gübretaş ve Türk ekonomisi bakımından ciddi bir değeri ortaya koyduğuna işaret eden Poyraz, borsaya bildirilen raporda da sahada hemen hemen 3,5 milyon ons kaynak olduğunu, bunun da 1 milyon 920 bin onsunun kesinleşmiş, şu anda çıkarılmaya hazır altın rezervi olduğunu belirtti.

Öte yandan 1,6 milyon onsun da kaynak olarak yüzde 83 seviyesinde rezerve dönüşeceğinin tespitinin yapıldığını açıklayan Poyraz, bu miktarın da hesaba eklenince Söğüt altın madeni sahasında hemen hemen 3,2 milyon ons civarında altının bulunduğunu söyledi.

3,5 MİLYON ONSLUK ALTINI KİM ÇIKARACAK?

Türk ekonomisine bu madeni kazandırmak adına ciddi hazırlıklar sürdürdüklerini kaydeden Genel Müdür Poyraz, Gübretaş Maden AŞ şirketini yapılandırarak Gübretaş'ın gücünü, Tarım Kredi'nin desteğiyle bu madeni kendi imkânları, kendi ekipleri, kendi yatırımlarıyla çıkararak Gübretaş, Tarım Kredi ve Türk tarımına kazandırma kararını verdiklerini duyurdu. 

3,5 MİLYON ONSLUK ALTIN EN ZAMAN ÇIKARILACAK?

Teknik hazırlıklar ve finansman çalışmalarının hızla devam ettiği bilgisini paylaşan Poyra, 2 sene içerisinde buradaki madeni Türk ekonomisine kazandıracaklarını açıklayarak, 2 sene içinde ilk altını çıkartıp, Türk ekonomisinde değere dönüştürmeyi hedeflediklerini vurguladı.

35-milyon-ton-onsluk-altin-ne-kadar-yapar-altin-rezervi-nerede-bulundu.jpg

Bazı sosyal medya kullanıcıları, altın madeni keşfi haberini sevinçle karşıladı. İşte sosyal medyada yapılan bazı yorumlar...

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN