ABD 4 milyar dolar harcadı, IŞİD'i geriletemedi

ABD 4 milyar dolar harcadı, IŞİD'i geriletemedi

Tam bir yıl önce bugün, ABD Başkanı Obama hava saldırılarının IŞİD'i zayıflatacağını ve yok edeceğini söylemişti. O günden bu güne IŞİD'in gücünde en ufak bir azalma olmadı.

ABD'nin IŞİD'e yönelik hava operasyonları, geçen yılın Ağustos ayında Irak'ta başlamıştı. IŞİD'in Musul Barajı'nı ele geçirdikten sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'i tehdit etmeye başlaması ABD'yi harekete geçirmiş, uluslararası bir koalisyon kurulacak Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik hava operasyonları başlamıştı.

Russian Today (RT), ABD Başkanı Barack Obama'nın bundan tam bir yıl önce yaptığı konuşmayı hatırlattı. Obama, 10 Eylül 2014 tarihinde yaptığı açıklamada hava operasyonlarının "IŞİD'i zayıflatacağını ve en fazla üç yıl içinde nihai olarak yok edeceğini" söylemişti.

IŞİD savunmaya bile çekilmedi

Bu sürenin bir yılı geride kaldı. 4 milyar doların harcandığı operasyonlar, IŞİD'in alan hakimiyetini ve askeri gücünü zayıflatmadığı gibi, örgüte militan ve para akışının kesilmesini de sğalayamadı. Hatta ABD'nin muhaliflere verdiği silahlar da IŞİD'in eline geçmeye devam etti. ABD'nin IŞİD'e karşı 500 milyar dolar harcadığı "eğit-donat" yoluyla ılımlı güçler oluşturma projesi başarısız oldu.

RT'deki haberde, bir yılın ardından IŞİD'in savunmaya bile çekilmediği, hala saldırıda olduğu ifade edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN