ABD'den Türkiye mektubu: İnsan haklarından endişeliyiz

ABD'den Türkiye mektubu: İnsan haklarından endişeliyiz

S-400 ve F-35 krizinin çözümü için Biden yönetiminden somut adım beklenirken, Temsilciler Meclisi'nden 170'den fazla isim Türkiye ile ilgili Dışişleri Bakanı Blinken'e mektup yazdı: Karşılıklı ilişkimizde stratejik sorunlar belirgin bir dikkat çekiyor. Ancak insan haklarının ihlali ve demokrasinin zayıflaması da önemli bir endişe konusu.

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nden 170'den fazla isim, Türkiye ile ilgili Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'e mektup yazdı.

26 Şubat tarihli mektup basına sızarken, Reuters'ın aktardığı göre mektupta Türkiye'deki 'sorunlu insan hakları'na dikkat çekildi.

"ERDOĞAN İLİŞKİLERİ GERİYOR"

Türkiye'nin NATO için uzun süredir önemli bir partner olduğu belirtilen mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilişkileri gerdiği öne sürüldü.

Dış İlişkiler Komitesi'nin Demokrat Başkanı Greg Meeks'in de imzasının bulunduğu mektupta "Karşılıklı ilişkimizde stratejik sorunlar belirgin bir dikkat çekiyor. Ancak insan haklarının ihlali ve demokrasinin zayıflaması da önemli bir endişe konusu" ifadeleri kullanıldı.

S-400 VE YPG SORUNU

Reuters'ın aktardığı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Ocak'ta Türkiye ve ABD'nin farklılıklarına rağmen ortak çıkarları bulunduğunu söylediği ve Washington yönetimiyle işbirliğinin geliştirilmesinden yana olduğu belirtildi. Haberde, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alması ve ABD'nin terör örgütü PKK'nın Suriye’deki kolu YPG'ye destek vermesi başlıca sorunlar olarak gösterildi.

"GAZETECİLERİ HAPSE ATTIRIYORLAR"

Mektupta, insan hakları ve özgürlüklerinin sorun teşkil ettiği vurgulanırken, Erdoğan ve partisinin Türkiye’de yargıyı zayıflattığı, politik müttefiklerini askeri ve istihbaratta kritik alanlara yerleştirdiği, politikadaki rakiplerini ve gazetecileri hapse attırdığı savunuldu.

SENATÖRLER DE MEKTUP YAZDI

Geçen ay da ABD Senatosu'nda Demokrat ve Cumhuriyetçi parti üyesi senatörler, insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek, ABD Başkanı Biden'a Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulanması için mektup göndermişti.

Senato'daki 54 üyenin imzaladığı mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan, iç muhalefeti ötekileştirmekle, bağımsız medyayı susturmakla, gazetecileri hapse atmakla ve bağımsız yargı mensuplarını tasfiye etmekle suçlanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN