AdBlue nedir?

AdBlue nedir?

Özellikle kamyon ve otobüslerde kullanılan ve yeni nesil Euro 6 dizel motorlu araç sahiplerinin de aşina olduğu AdBlue, egzoz sistemine püskürtülen su karışımı sayesinde araçlardaki emisyon değerini en aza indirgemeye yarar.

Zararlı egzoz gazlarının çevreye salınmasını önleyen AdBlue’nun yakıt tüketimine olumsuz bir etkisi bulunmaz. Hatta AdBlue’su biten araçların performansı düştüğü biliniyor. Buna göre bu yakıtın çevreye duyarlı olmasının yanında araçlara da olumlu etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.

 

ADBLUE NEDİR?
 

2015 yılından sonra üretilmiş bir dizel aracınız varsa, muhtemelen bir noktada AdBlue'ya ihtiyacınız vardır. AdBlue hala bazı sürücüler için yeni olabilir ancak Euro 6 standartlarına uygun motorlara sahip dizel otomobil sahipleri buna aşina olacaktır.

AdBlue, dizel motorların egzoz sistemine püskürtülen üre ve deiyonize su karışımıdır ve nitröz oksit emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur. Yaygın olarak tanıtımı, otomobil üreticilerinin artık karşılaması gereken daha katı emisyon hedefleriyle çakışmaktadır. AdBlue olmadan dizel otomobillerin emisyonlarını düşürmek ve son standartlara uymalarını sağlamak zordur.

Düşük kilometre performansına sahip sürücülerin, Adblue'ya izin vermek için yıllık servis rutinlerinde değişiklik yapmaları gerekmemektedir, çünkü sıvı genellikle normal bir servis sırasında doldurulmaktadır. Adblue'yu kullanan çoğu otomobilde AdBlue göstergesi vardır.

adblue-nedir-002.jpg

ADBLUE NE İŞE YARAR?

Araba üreticileri çeşitli kurallara tabidir ve bunlar giderek daha fazla çevresel kaygılar tarafından yönlendirilmektedir. Euro 6 olarak adlandırılan en son emisyon düzenlemeleri, 2016 yılında yürürlüğe girdi ve dizel motorların geliştirilmesi için özel bir zorluk teşkil etti. Nitrojen oksit emisyonlarını en aza indirmek için yeni yollar gerektiriyordu.

Kullanılan teknolojiye seçici katalitik indirgeme veya SCR adı verilir; bu, zararlı emisyonları nötralize eden bir kimyasal reaksiyon oluşturmak için aracın egzoz gazlarına hassas miktarlarda sıvı enjekte edilmesini içerir.

ADBLUE NASIL ÇALIŞIR?

Euro 6 yönetmeliklerine uymak için, 2006'dan beri üretilen birçok yeni dizel motorlu otomobil, aracın egzoz gazlarına küçük miktarlarda AdBlue enjekte etmek için SCR teknolojisini kullanıyor. Bu çözüm egzoz emisyonları ile birleştiğinde, dizel egzozdaki zararlı mono-nitrojen oksitleri parçalar. Bu teknoloji otobüslerde ve ağır kamyonlarda uzun süredir kullanılmaktadır, bu nedenle etkinliği kanıtlanmıştır ve güvenilirliği her zamankinden daha iyidir.

adblue-nedir-005.jpg
YAKIT TÜKETİMİNİ ETKİLER Mİ?

Üreticiler, Adblue'nun yakıt tüketimi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair herhangi bir veri yayınlamadı. İngiltere'de satışa sunulan yeni bir dizel otomobil için ekonomik rakamlar, her durumda AdBlue kullanımının önemli olduğunu vurgular.

Motor teknolojisindeki gelişmeler, ekonomi rakamlarının hesaplanma şeklindeki değişiklikler ve bir dizi başka değişken, yeni ve eski otomobiller arasındaki yakıt tüketimindeki farklılıkları bulmanın ve bunları yalnızca AdBlue kullanımına atfetmenin esasen imkansız olduğu anlamına geliyor.

İÇERİĞİNDE NE VAR?

AdBlue, görünüşte renksiz olan toksik olmayan bir sıvıdır ve esasen idrarda bulunan bir madde olan su ve üre çözeltisidir. Bununla birlikte, AdBlue'da üre istisnai olarak saftır ve kozmetikte, yapıştırıcıda veya gübrelerde kullanılandan daha yüksek kalitededir. Benzer şekilde, musluk suyundan çok daha temiz olan su demineralize edilir.

adblue-nedir-009.jpg
AdBlue satın alırken, doğru teknik özellikleri karşıladığını kontrol etmelisiniz, bu nedenle ambalaj üzerindeki ISO 22241 numarasını arayın. Bu, ISO-22241-1, ISO-22241-2, ISO-22241-3 olarak da görünebilir. Bu, AdBlue'nun aracınızın SCR katalizörüne zarar vermemesini sağlayacaktır. AdBlue'nuzun bu özellikleri karşıladığını varsayarsak, bir AdBlue markası diğeriyle hemen hemen aynı olmalıdır, tıpkı dizel yakıtın bir perakendeciden diğerine temelde aynı olması gibi.

NEREDE SATILIR?

AdBlue seviyeleriniz her serviste kontrol edilecek ve doldurulacaktır ve bayiniz gerektiğinde başka zamanlarda memnuniyetle yeniden dolduracaktır.

AdBlue ayrıca benzin istasyonlarında satılmakta olup, online olarak da sipariş verebilirsiniz. Tanka nasıl erişileceğine dair talimatlar için kullanıcı el kitabınızı kontrol edebilirsiniz. Satıcıdan, yeni bir araba satın aldığınızda devir teslim sırasında AdBlue'yu nasıl dolduracağınızı size göstermesini istemeniz de iyi bir fikirdir.

ADBLUE NASIL KOYULUR?

AdBlue deponuzu doldurmanın bir diğer yolu da AdBlue pompası kullanmaktır. Bunlar, benzin istasyonlarında bulunabilir. Bazı pompalar, ağır vasıtalar için özel bir yakıt doldurma nozulu ve otomobiller için farklı bir nozul içerir.

adblue-nedir.jpg
AdBlue pompası genellikle kamyoncular tarafından kullanılır ve genellikle tankınızı plastik bir şişeden doldurmaya çalışmaktan çok daha ucuz ve daha az dağınıktır. AdBlue pompalı dolum istasyonları başlangıçta büyük ölçüde ana yollar ve otoyollarla sınırlıydı, ancak son yıllarda daha fazlası eklendi.

ADBLUE İKAZ IŞIĞI NEREDE?


AdBlue kullanan tüm dizel araçlar, azaldığınıza dair size bol miktarda uyarı verecektir. Genellikle, kehribar rengi bir uyarı ışığıyla birlikte, bittikten yaklaşık 1500 mil sonra bir metin uyarısıyla uyarılırsınız. Arabanızı her yeniden çalıştırdığınızda bu uyarı yanık kalacaktır.

Gösterge panelinizdeki uyarı ışığını görmezden gelmek işe yaramaz çünkü sürüş sırasında AdBlue biterse, emisyon çıkışını azaltmaya çalışırken aracınızın performansı muhtemelen etkilenecektir.

Durduğunuzda, AdBlue deposu boşsa modern arabaların çoğu yeniden başlatılamaz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN