Rusya ‘nükleer bahane’ arıyor

Ukrayna ordusunun ilhak edilen Herson’da ilerleyişini durduramayan Rusya, Kiev’in ‘kirli bomba’ kullanacağı yönünde ısrarlı açıklamalar yapıyor. İddia, Ukrayna’nın yanı sıra ABD, Fransa ve İngiltere tarafından şiddetle yalanlandı. Zelenskiy, Rusya’nın kendisinin bu tür bir saldırıya hazırlanıyor olabileceğini söyledi.

Ukrayna, Rusya’nın Kiev’in “kirli bomba” (radyoaktif malzeme ile karıştırılmış konvansiyonel patlayıcılar - kullanabileceği yönündeki asılsız iddialarını kınadı. Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, bunun Rusya’nın kendisinin bu tür bir saldırı hazırlayabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Ukrayna’nın müttefikleri de iddiaları reddederken, ABD, bunun Rusların saldırıları artırması için bir bahane olduğunu savundu. ABD Savunma Bakanı Sergey Şoygu, önceki gün İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ile yaptığı telefon görüşmesinde kirli bomba iddialarını dile getirdi. Şoygu ayrıca ABD, Fransa ve Türkiye’nin savunma bakanlarıyla yaptığı bir dizi telefon görüşmesinde de aynı iddialarda bulunurken, suçlamalarını destekleyecek hiçbir kanıt sunmadı.

Buna yanıt olarak Zelenskiy ise, Rusya’yı “Bu savaşta hayal edilebilecek her türlü pisliğin kaynağı” olmakla suçladı. Rusya’nın, ele geçirdiği Zaporijya nükleer santralinde dünyayı “radyasyon felaketiyle” tehdit ettiğini söyledi. Ukraynalı lider ayrıca “dünyanın Rusya’ya mümkün olan en sert şekilde tepki vermesi gerektiğini” vurguladı. ABD, İngiltere ve Fransa’nın dışişleri bakanları, görüşmelerin ardından yaptıkları ortak açıklamada, Rusya’nın iddialarını reddederek, gerginliği artırmak için kullanılacak bahaneleri kabul etmeyeceklerini bildirmişti. Askeri analistler, Rusya’nın suçlamalarının bir dizi ağır Rus askeri yenilgisinden sonra ve Ukrayna birliklerinin ülkenin doğusunda ve güneyinde karşı-saldırı operasyonlarını sürdürürken geldiğini belirtiyor.

Kremlin ise iddialarında ısrarlı tutumunu sürdürüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’nın “kirli bomba” (radyoaktif içerikli bomba) kullanacağına yönelik bir tehlikenin bulunduğunu belirterek, “Rusya’nın ilettiği bilgilere inanılmaması, kirli bomba kullanılmasına yönelik tehlikeyi ortadan kaldırmıyor.” dedi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise, “kirli bomba (radyoaktif içerikli bomba)” fikrinin kendilerine iğrenç geldiğini belirterek, Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna izleme misyonlarını ülkesine göndermesi çağrısında bulundu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

‘Dünya gerçek bir enerji krizi yaşıyor’
NATO'dan Rusya’nın “kirli bomba” iddiasına cevap
Azerbaycan'dan Rusya'ya nota

Dünya Haberleri