Araçlar kışa nasıl hazırlanır? Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?

Araçlar kışa nasıl hazırlanır? Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın'dan sürücülere kış lastiği konusunda uyarılar geldi. Peki, Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? Kış lastiği takmamanın cezası ne? Araçlar kışa nasıl hazırlanır? Kış lastiği ve kışın araç bakımına dair bütün detaylar haberimizde...

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, havaların ülke genelinde soğuması ve yaklaşan kış mevsimi nedeniyle sürücüleri uyararak, "Kış mevsimi başlıyor. Bu sene hazırlıksız yakalanmayın. Sürücülerimiz araçlarının bakımını yaptırarak, kış lastiklerini takmalı, eksiklerini gidermeliler" ifadesini kullandı. 

Kış lastiği takmamanın cezası ne? 

Apaydın, açıklamasında, 1 Aralık'ta başlayacak kış lastiği zorunlu uygulamasına uymayanlara yılbaşına kadar 571 lira, 1 Ocak 2016'dan itibaren 602 lira ceza uygulanacağını hatırlattı. 

Bu zorunluluğun yalnızca ticari araçlar için geçerli olduğuna dikkati çeken Apaydın, "Özel araçların da kış lastiği takması hem kendileri adına hem de karşı yönden gelen sürücüler adına güvenli olacaktır. Çünkü ticari araçlar kaza yapar, özel araçlar kaza yapmaz diye bir kural yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?

Araçlarda kışlık bakımın önemine de değinen Apaydın, şöyle devam etti:

"Havaların soğumasıyla bazı bölgelerimizde kış yüzünü göstermeye başladı. Uzun ve yorucu bir kış bizi beklemektedir. Kışın olan kazalarda, yollardaki buzlanma, aracımızı yolun durumuna göre kullanmamak ve kış koşullarına göre araçlarımızı hazırlamamak gibi sebepler öne çıkıyor. 

Bunun için aracımızın lastiğinden, zincirine kontrol edilmeli, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere ise antifriz bir an önce konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek araçlarımızı kışa hazır hale getirmeliyiz."

Kış lastiği kullanılması durumunda aracın yolu daha iyi kavrayacağını, kısa mesafede durabileceğini ve güvenilir bir şekilde hızlanacağını belirten Apaydın, dişleri aşınmış bir lastikle kışa girmenin büyük tehlikeleri de beraberinde getireceğine işaret etti.

Araçlar kışa nasıl hazırlanır?

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Karamangil, kış öncesi sürücülere lastik, motor, silecek ve akü gibi araç aksamında alınması gereken önlemlere ilişkin uyarılarda bulunarak, lastik basınç ve diş derinliği kontrolü, yıpranma ve hasar durumunun hem güvenlik hem de yakıt tüketimi bakımından önemli olduğunu söyledi.

-Karlı ve buzlu ortamlarda araç kullanacaklar, soğuk havaya ve ıslak zemine uygun malzemeden üretilen, farklı diş derinliği ve diş profiline sahip kış lastikleri kullanmalı.

-Kış lastiklerinin, her ne kadar yakıt tüketimini artırsa da güvenli bir sürüş için önemli avantajlar sağlayacağını belirten Karamangil, bunların sadece 2 tekerleğe değil tamamına takılması gerekiyor.

-Lastik basınçları ve diş derinliğinin kontrolü, lastiklerin kontrolü, yıpranma ve hasar durumu hem güvenlik hem de yakıt tüketimi bakımından önemlidir. 

-Lastik diş derinliğinin 1,6 milimetreden az olmamasına dikkat edilmelidir. 

-Aşınmış lastiklerin buzlu yollarda daha büyük tehlike oluşturacağı unutulmamalıdır. 

-Lastik basınçları istenilen değerlerde olmalı ve basınç değerleri sık sık kontrol edilmelidir.

-Basınç kontrolü lastik soğukken ve üreticinin verdiği ortam şartlarında yapılmalıdır.

-Yüklü bir araçla uzun bir seyahate çıkılacaksa lastik basınçlarının standart değerinden bir miktar artırmak, yakıt tüketimini azaltacaktır.

- Yolculuk yapılacak bölgelerdeki hava durumu önceden öğrenilmeli ve zincir takılması gerekebilecek durumlara önceden hazırlıklı olunmalıdır.

-Kar ve buzlu olmayan yollarda zincirle araç kullanmanın lastiklere zarar vereceği unutulmamalıdır."

- Antifrizli motor soğutma suyu sık sık kontrol edilmeli. Antifriz ve su oranının yarı yarıya olmasının önemli. 

-Su cepleri arasında donan sudaki hacim artışının, motor bloku veya silindir kapağını çatlatarak büyük masraflara yol açabilir.

-Kış aylarında araçların el freni çekik vaziyette park edilmemeli. Bu durum özellikle kampanalı fren tertibatına sahip araçlar için geçerlidir. Islak zeminlerde kampanalar arasına giren su, soğuk kış gecelerinde donarak balatanın kampananın iç yüzeyine yapışmasına neden olmakta ve fren sistemi arızalanmaktadır. Park yeriniz düz bir zeminse, araç vitese takılı park edilmeli.

-Özelliğini kaybeden sileceklerin kış öncesi değiştirilmesinin görüş netliği ve mesafesi bakımından önemli. Sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda, sileceklerin donarak cama yapışmaması için geceden kaldırılması, cam suyunun donmaması için de özel cam suları kullanılmalı.

-Cam suyu püskürtücülerinde bir tıkanıklık varsa bunlar toplu iğne ile açılabilir ve yönleri ayarlanabilir.

ANKARA/BURSA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN