Aronia (aronya) nedir?

Aronia (aronya) nedir?

Kuzey Amerika'ya özgü olan aronia (aronya) son zamanlarda hem lezzeti hem de sağlığa olan faydalarının keşfedilmesiyle sık kullanılmaya başlayan bir meyve haline geldi.

Koyu rengi ve ağızda bıraktığı değişik lezzet ile iştah açıcı meyveler sıralamasında yer alan aronia (aronya), pastalarda, meyve sularında ve çiğ olarak tüketilebiliyor. Bununla birlikte bu küçük meyveleri çay ve kahvenize tatlandırıcı olarak katabilirsiniz…

ARONİA (ARONYA) NEDİR?

Aronia meyveleri veya chokeberries, Rosaceae familyasının çalılarında yetişen küçük, koyu meyvelerdir. Kuzey Amerika'ya özgüdürler ancak Avrupa dahil dünyanın diğer bölgelerinde yetişirler 

Meyvelerin, güçlü bir ağzı kurutucu etkisi vardır, bu nedenle çoğunlukla meyve suları, püreler, reçeller, şuruplar, çaylar ve şarap yapmak için kullanılırlar.

Bununla birlikte, taze, dondurulmuş , kurutulmuş ve toz halinde de mevcutturlar.

ARONİA MEYVESİNİN BESİN DEĞERİ

Aronia meyveleri düşük kalorilidir, ancak lif, C vitamini ve manganez açısından zengin oldukları için oldukça besleyicidirler.

Sadece 28 gram aronia meyvesi aşağıdaki besinleri sağlar:

Kalori: 13

Protein: 2 gram

Yağ: 0 gram

Karbonhidrat: 12 gram

Lif: 2 gram

C Vitamini: Günlük Değerin (DV)% 10'u

Manganez: DV'nin% 9'u

K Vitamini: DV'nin% 5'i

Meyveler ayrıca folat, demir ve A ve E vitaminlerini sağlar.

Ayrıca, mükemmel bir faydalı antioksidan kaynağıdırlar.

Bu bileşikler, hücrelerinizi serbest radikaller adı verilen potansiyel olarak zararlı moleküllerden korumaya yardımcı olur. Meyveler özellikle antosiyanin bakımından zengindir ve meyvelere koyu maviden siyah renge kadar renk katar.

ARONİANIN FAYDALARI

Aronia meyvelerinin antiinflamatuar ve antioksidan etkileri vardır 

Bu, hücrelerinizi hasardan koruyabilir ve sağlığınıza birçok yönden fayda sağlayabilir.

Güçlü antioksidanlar içerir

Aronia meyveleri yüksek düzeyde antioksidan içerir 

Bu bileşikler, hücrelerinizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur. Serbest radikallerin birikmesi oksidatif strese neden olabilir ve bu da kalp hastalığı ve kanser gibi kronik durumlara yol açabilir 

Aronia meyveleri, fenolik asitler, antosiyaninler ve flavanolleri içeren bir antioksidan grubu olan mükemmel bir polifenol kaynağıdır.
Antikanser etkileri vardır.

Aronia meyveleri kansere karşı korur. 

Test tüpü ve hayvan çalışmaları, aronia meyvelerindeki antosiyaninlerin kolon kanseri hücrelerinin büyümesini durdurabileceğini göstermektedir 

Benzer şekilde, meyvelerden elde edilen özler, göğüs kanserine bağlı oksidatif stresi azaltabilir.

Kalp sağlığına faydalıdır.

Antioksidan özelliklerinden dolayı aronia meyvesi kalp sağlığını iyileştirebilir.

Özellikle, yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri dahil olmak üzere kalp hastalığı ve diyabet olasılığınızı artıran bir dizi koşul olan metabolik sendromlu insanlara yardımcı olabilir.

Bağışıklık desteği sağlar

Aronia meyveleri bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve destekleyebilir 

Bir test tüpü çalışması, aronia berry özlerinin, potansiyel olarak zararlı bakteri Escherichia coli ve Bacillus Cereus'a karşı güçlü antibakteriyel aktivite sergilediğini belirtti. Bu etkiyi, bakterinin biyofilm adı verilen koruyucu bir kalkanın üretimini azaltarak gösterdi 

aronia-aronya-nedirrrrrrrrrrrr-1.jpg

ARONİA NASIL TÜKETİLİR?

Sağlığa pek çok faydası olan aronyayı farklı şekillerde tüketebilirsiniz;

Çiğ olarak: Taze yenebilir veya atıştırmalık olarak kurutulabilir, ancak ağız kuruluğu herkes için lezzetli olmayabilir.

Meyve suları ve meyve püresi ile: Aronia meyveleri veya suyu, serinletici bir içecek yapmak için ananas, elma veya çilek gibi diğer meyvelerle birleştirilebilir.

Pişirerek: Aronya meyvelerini keklere ve turtalara kolayca ekleyebilirsiniz.

Reçeller ve tatlılarda: Farklı reçeller ve lezzetli ikramlar yapmak için aronia meyvelerini şekerle karıştırın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN