Avrupa Konseyi'nden IŞİD'le mücadele kararı

Avrupa Konseyi'nden IŞİD'le mücadele kararı

Avrupa Konseyi, Suriye ve Irak'ta savaşmaya giden kişiler için alınacak önlemler çerçevesinde Avrupa Terörle Mücadele Sözleşmesi'ne ek protokol hazırladı. Protokole Türkiye'nin de imza atacağı bildirildi.

Avrupa Konseyi, yabancı terörist savaşçılar ile mücadele konusunda yeni yasal önlemler alacak. Konsey, Avrupa Terörle Mücadele Sözleşmesi’ne konu ile ilgili ek protokol hazırladı. Ek protokol, Letonya’nın başkenti Riga’da 22 Ekim’de düzenlenecek Bakanlar Komitesi toplantısında üye ülkelerin imzasına açılacak.

Türkiye, ek protokole ilk imza atan ülkeler arasında yer alacak. Türkiye’nin Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdoğan İşcan, protokole Türkiye adına imza atacak.

Suç kapsamı genişletiliyor

Ek protokol, terör amaçlı örgüt ve gruplara katılmayı, terör faaliyeti için yolculuk yapmayı, silahlı eğitim kamplarına iştirak etmeyi, bu kişilerin yolculuklarını organize etmeyi ve bu kişilere mali destek vermeyi suç sayıyor.

Son dönemde Irak ve Suriye’ye terör örgütü DAEŞ safında savaşmak üzere çok sayıda Avrupa Konseyi üyesi ülke vatandaşının gitmesi ve geri dönen kişilerin yaşadıkları ülkelerde ciddi tehdit oluşturması üzerine hazırlanan ek protokol, bu konuda üye ülkelerin yasal mevzuatlarının uyumlaştırılmasını amaçlıyor.

Üye ülkeler arasında 24 saat çalışacak koordinasyon merkezleri

Ek protokol aynı zamanda üye ülkeler arasında işbirliği ve koordinasyonu hedefliyor.

Ek protokolle, üye ülkelerde, konu ile ilgili istihbarat ve bilgi alışverişini sağlayacak ve yedi gün 24 saat aralıksız çalışacak ulusal temas merkezleri kurulması öngörülüyor.

Avrupa Konseyi’nin terörle mücadele sözleşmesi 1977’de kabul edilmiş ve 2003 ile 2005 yıllarında terörün mali kaynaklarını kurutmayı da hedefleyen maddelerle güncellenmişti.

PARİS/AA

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN