BAE'nin Umut uydusu, Mars yörüngesine ulaştı

BAE'nin Umut uydusu, Mars yörüngesine ulaştı

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait Umut uydusu, Mars yörüngesine başarıyla ulaştı. Umut uydusu, kızıl gezegenin ince atmosferini inceleyerek geçmişteki ve şimdiki atmosferi hakkında bilgi toplayacak. Umut misyonuyla elde edilen bilgilerin Mars’ın nasıl çorak bir gezegene dönüştüğünün anlaşılmasına ve Dünya’nın bu duruma düşmesini engellemeye yardımcı olması bekleniyor.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

19 Temmuz’da fırlatılan Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait Umut (el-Amal) uydusu, 482 milyon kilometrelik yolculuğun sonunda Mars’ın yörüngesine başarıyla ulaştı. Hope yörünge aracı; Mars yüzeyine yakın hava durumuna, atmosferin farklı katmanları arasındaki bağlantılara ve atmosferin neden inceldiğine dair bilgileri sağlayacak enstrümanlarla donatıldı. 

‘FAZLA VERİ DEĞİL, YENİ VERİLER İSTİYORUZ’

Misyonunun insanlığın yararı için önemli olduğunu vurgulayan Fatma Lootah, “Büyük miktarda veriye sahip olmak istemiyoruz. Bu verilerin yeni olmasını ve bu verilerin çığır açmasını istiyoruz” dedi. Bilim insanı Fatma Hussain Lootah, Umut yörünge aracının enstrümanlarıyla ilgilenen ekibin başında bulunuyor. Ayrıca, misyona katkıda bulunan bilim insanları arasındaki kadınların oranı yaklaşık yüzde 34, bilim ekibine dahil olan kadın oranı ise yüzde 80. 

İLK DENEMESİNDE BAŞARAN İKİNCİ ÜLKE 

Kızıl gezegene yönelik 1960’lardan beri yapılan misyonların yaklaşık yarısı başarısız oldu. Ancak, düzenlediği Umut misyonuyla Birleşik Arap Emirlikleri, Arap ülkeleri arasında Mars’a araç gönderen ilk ülke olurken; Mars’ın yörüngesine ilk denemede başarıyla giren ikinci ülke oldu. 

Umut yörünge aracı, 19 Temmuz’da Japonya’daki, adını kurulduğu adadan alan Tanegashima Uzay Merkezi’nden fırlatılmıştı. BAE, aracın Mars’ın yörüngesine ulaştığı tarihin, ülkenin kuruluşunun 50. yılına karşılık gelen 2021’de olması için 6 yıllık çalışmasını titizlikle sürdürmüştü. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN