Bakanlık genç çiftçiye, çiftçi devlete

Bakanlık genç çiftçiye, çiftçi devlete

Genç çiftçilere verilen hayvan desteğinin altından da usulsüzlük çıktı. Sayıştay raporuna göre, devlet genç çiftçiye hastalıklı ve şartnameye uymayan hayvan hibe etti. Çiftçi yasak olmasına rağmen bu hayvanları sattı. Yerine hayvan alması gereken çiftçi, akrabasının hayvanlarını almış gibi gösterdi.

Sayıştay raporlarından usulsüzlük üstüne usulsüzlük çıkıyor. Çiftçilere verilen hayvan hibesiyle ilgili filmlere konu olacak bir durum yaşandı. Sayıştay’ın Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 raporuna göre, hayvan ithalatı ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 2016-2017 ve 2018 yılında uygulanan Genç Çiftçi Projesi’ndeki usulsüzlükler komedi filmi gibi. Tarım Dünyası’nın aktardığına göre, Bakanlık genç çiftçileri, genç çiftçiler de devletle oyun oynamış. Bakanlık genç çiftçilere damızlık vasfı olmayan, ithalatına izin verilmeyen hayvan ırklarını ve hastalıklı hayvanları ithal ederek genç çiftçilere verdi. Genç çiftçilerden bazıları ise yasak olmasına rağmen hayvanları ellerinden çıkardıkları ve yerine aldıkları hayvanları ise yakın akrabalarından satın almış gibi gösterdiği ortaya çıktı. Hatta bazıları durumu abartarak kendi kendisine satış yaptı. Sayıştay, ‘Genç Çiftçi Projesi İçin Tİ- GEM Tarafından Satın Alınan Bazı Hayvanların İşe Ait Teknik Şartnamelerde Belirtilen Özellikleri Taşımaması’ başlığı ile yer verilen bulgulara göre hayvanların bir kısmı şartnameye uygun değilken, bazılarının da sağlık yönünden aranılan şartları taşımadığı ortaya çıktı.

Denetimlerde teslim edilen hayvanların bazılarının damızlık özelliği taşımadığı halde TİGEM tarafından kabul işlemlerinin yapılarak genç çiftçilere teslim edildiği vurgulanırken, 2018 şartnamede sayılan ırklar arasında yer almayan Sarole, Brangus, Aubrac ırkı 117 adet hayvanın da 2018 yılında genç çiftçilere dağıtılmış. Bazı hastalıklar ise şöyle sıralanıyor: sığır tüberkülozu, sığır brusellozu, koyun keçi brusellozu, koyun keçi vebası, şap hastalığı, koyun keçi çiçeği.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN