Balıkesir ve Çanakkale için maske takma zorunluluğu var mı? İşte maske yasağı olan tüm iller

Balıkesir ve Çanakkale için maske takma zorunluluğu var mı? İşte maske yasağı olan tüm iller

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun maske zorunluluğu getirilmesi önerisi, birçok şehirde hayata geçirildi. Vatandaşlar, 'Çanakkale'de maskesiz sokağa çıkmak yasak mı?' ve 'Balıkesir'de maske takma zorunluluğu var mı?' sorularının yanıtlarını sosyal medyada tartışıyor. Yasak kararı alınan illerde vatandaşların; açık alan, meydan, sokak ve iş yerlerinde maskesiz bulunmalarına izin verilmeyecek ve karara uymayanlara idari para cezası uygulanacak. Detaylar haberimizde...

'Çanakkale'de maske takma zorunluluğu var mı?', 'Balıkesir'de maske takmamak yasak mı?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Ülkemizde mart ayında ortaya çıkan ve binlerce vatandaşımızın ölümüne nden olan corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığı vakalarının 'pik' yapmasının ardından 'plato' dönemine girdiği zannedilirken, sosyal mesafe ve maske uyarılarına kulak asılmamasına bağlı olarak vaka sayılarında yeniden artış yaşandı. Yaşanan gelişmelerin ardından birçok il valiliği, kent genelinde maskesiz dolaşmayı yasaklama kararı aldı. İşte detaylar...

ÇANAKKALE'DE SOKAĞA MASKESİZ ÇIKMAK YASAK MI?

Evet, Çanakkale'de maske takma zorunluluğu bulunuyor. Çanakkale Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kent sınırları içinde ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takma zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, koronavirüs salgının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına kişiler arası mesafe ve kişisel temizlik kurallarına riayet etmenin yanı sıra merkez ilçede tüm vatandaşların zorunlu olarak maske takmasına karar verildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"22 Haziran Pazartesi gününden itibaren, İl Hıfzıssıhha kararı ile maske kullanım kurallarına aykırı hareket eden vatandaşlarımıza Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası uygulanmasına. Tedbirlere ilişkin kararların, uygulanmasında herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildi."

BALIKESİR'DE MASKE TAKMAK ZORUNLU MU?

Evet, 1.2 milyon nüfuslu Balıkesir'de dışarıda maskesiz dolaşmak yasaklandı. Eskişehir Valiliği, vatandaşların evlerinden ayrıldıkları andan evlerine geri dönünceye kadar maske takmalarının zorunlu hale getirildiği duyurdu. Sokak, cadde, park, meydan, açık alanda maske takmayan vatandaşlara idari para cezası uygulanacak.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, vaka artışlarıyla dikkati çeken şehirler başta olmak üzere artış eğilimi olan yerlerde il hıfzıssıhha kurullarının, valilerin başkanlığında riske karşı kararlar almayı sürdürdüğünü belirtti.

Bu kapsamda, maskenin yaptırımı bulunan bir sosyal sorumluluk olduğunu ifade eden Koca, virüsle maskesiz mücadele edilemeyeceğini vurguladı.

MASKE TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

TÜRKİYE İL İL VAKA VE ÖLÜM TABLOSU

Koronavirüs salgın hastalığı Türkiye'nin 81 ilinde de görülürken en çok vaka sırasıyla; İstanbul, İzmir, Ankara, Konya ve Kocaeli'de tespit edildi. İstanbul'da 12 bin 231, İzmir'de 1105, Ankara'da 960, Konya'da 601, Kocaeli'de 500 vaka görüldü.

Ayrıca 10 ilde vaka sayıları 10'un altındayken 18 ilde ise 100'ün üzerinde vaka tespit edildi. En az vaka görülen iller ise Hakkari, Burdur, Ardahan, Kütahya, Aksaray, Tunceli, Kırşehir, Bartın, Batman ve Şırnak oldu.

Covid-19 virüsü kaynaklı en çok ölümün yaşandığı 10 il sıralamasında, İstanbul 210 kişiyle ilk sırada yer aldı. İzmir'de 27, Kocaeli'de 14, Zonguldak'ta 12, Konya ve Ankara 11'er, Trabzon'da 9, Bursa'da 8, Balıkesir ve Tokat'ta 6'şar, Eskişehir, Malatya ve Muğla'da 5'er ölüm kayıtlara geçti.

İLLERE GÖRE GÜNCEL LİSTE İÇİN TIKLAYIN

TÜRKİYE KORONAVİRÜS YOĞUNLUK HARİTASI

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı 'Türkiye yoğunluk ve risk haritası'na göre koronavirüsün merkezi İstanbul olarak belirlendi. En yüksek risk taşıyan şehirler sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara olarak dikkat çekti.

TÜRKİYE RİSK HARİTASI İÇİN TIKLAYIN

UZMANINDAN UYARI: ISLAK VE TERLİ MASKEYİ DERHAL ATIN!

MASKE ALIRKEN/YAPARKEN HANGİ KUMAŞLAR TERCİH EDİLMELİ?

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN